Tüp Bebek Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tüp bebek tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir.
- İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu: Tek bir spermin mikropipet aracılığı ile birlikte olgun bir yumurtanın içerisine yerleştirildiği yöntemdir. Genelde erkekte sorun olduğu zamanlarda uygulanan bir yöntemdir. Aynı zamanda intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu yöntemi önceden tüp bebek tedavisi deneyen ve sonuç alamayan kişilere uygulanmaktadır.
- Embriyo dondurma ve sperm dondurma: İleride tekrar kullanmak üzere uygulanan bir tekniktir. Dondurma yöntemi Türkiye’de 5 yıl süre ile yapılmaktadır.
İçindekiler
- Tüp Bebek Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Tüp Bebek Tedavisi Kaç Yaşına Kadar Uygulanır?
- Kimler Tüp Bebek Tedavisine Başvurabilir?
- Tüp Bebek Tedavisi Başarı Oranı Nedir?
- Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Önerilmektedir?
- Tüp Bebek Tedavisinde Düşük Riski Ne Kadardır?
- Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kez Denenebilir?
- Hangi İnfertil Çiftlere Tüp Bebek Önerilmektedir?
- Tüp Bebek İşlemi Nasıl Yapılır?
- Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?
- OPU (Yumurta Toplama) İşlemi Ne Kadar Sürer?
- Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?
- Yumurta Geliştirmek İçin Kullanılan İlaçlar:
- Yumurta Olgunlaşması İçin Kullanılan İlaçlar:
- Erken Yumurtlamayı Önleyen İlaçlar:
- Rahim İç Kısmını Bebeğin Tutunup Büyümesi İçin Hazırlayan İlaçlar:
- Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yan Etkileri Nelerdir?
- Tedavi Başladıktan Sonra Takip Süreciniz Nasıl Olacak?
- Yumurta Toplama İşlemini İptal Etme Sebepleri Nelerdir?
- Tüp Bebeğin Tutma Belirtileri
- Tüp Bebek İşleminin Komplikasyonları
- Tüp Bebek İle Sağlıklı Bir Bebek Doğurmak Nelere Bağlıdır?
Tüp Bebek Tedavisi Kaç Yaşına Kadar Uygulanır?
Tüp bebek tedavisi kaç yaşına kadar uygulanır? İstanbul tüp bebek tedavisinde yaş sınırı, çiftler tarafından oldukça merak edilen konulardan biridir. İlk olarak kadının regl döneminin 3. gününde birtakım kan testleri yapılmaktadır. Böylelikle yumurtalık kapasitelerinin uygun olup olmadığı anlaşılmaktadır. Eğer uygun görünüyorsa 45 yaşa kadar tüp bebek tedavisi yöntemine başvurulabilmektedir.
Kimler Tüp Bebek Tedavisine Başvurabilir?
Kimler tüp bebek tedavisine başvurulabilir? Tüp bebek tedavisine 35 yaşın altında olan ve 1 yıl boyunca korunmadan düzenli ilişkiye giren çiftler başvurmaktadır. Eğer kadın 35 yaşını geçmiş ise yumurta rezervi azalmaktadır. Böyle bir durumda ilişkiye girme süreleri 6 ay olarak belirlenmektedir.
Bununla birlikte İstanbul tüp bebek tedavisi için uygun görülen kişiler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Adet düzensizliği yaşayan kadınlar
- Yumurta rezervinde azalma görülenler
- Cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip kişiler
- Yumurtalık iltihabı geçirmiş olan kişiler
- Dış gebelik geçirenler
- Operasyon ile tüpleri alınanlar
- Testis travması geçirenler
- Ailesinde kısırlık bulunan kişiler
- İnmemiş testis ameliyatı geçirenler
- Radyasyon bulunan ortamlarda çalışanlar
- Erken boşalma sorununa sahip olanlar
Tüp Bebek Tedavisi Başarı Oranı Nedir?
Tüp bebek tedavisi başarı oranı nedir? Tüp bebek tedavisinin ilk denemesinde başarı şansı, 35 yaş altı olan kadınlarda %60 seviyesindedir. Ancak 40’lı yaşlardan sonra bu oran %20’lere kadar düşüş göstermektedir. Bunun nedeni ise yaş ilerledikçe kadında bulunan yumurta kalitesinin düşmesinden kaynaklanmaktadır. Kadınların 35 yaşından sonra hamile kalma ihtimali düşmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Önerilmektedir?
Doğal yollarla gebelik şansı düşük veya hiç olmayan infertil (kısır) çiftlere veya bebeklerine aktarılacak genetik bozukluk problemleri olanlara tüp bebek tedavisi önerilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisinde Düşük Riski Ne Kadardır?
Tüp bebek tedavisinde düşük riski ne kadardır? Tüp bebek tedavisi yöntemi ile gebe kalan kadınların düşük yaşama olasılığı %20 oranındadır. Ancak tedavi sonrasında kadınlar, kontrollerine doğal yolla gebe kalan kadınlara göre daha fazla önem göstermektedir. Sıkıntılı bir durum oluştuğunda doktor tarafından fark edilme ihtimali artmaktadır. Muayenelerin aksatılmaması ve dikkatli davranılması gerekmektedir. Bu gibi durumlar bebeğin düşme riskini azaltmaya yardımcı olabilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kez Denenebilir?
Tüp bebek tedavisi kaç kez denenebilir? Tüp bebek alanında çalışma yürüten kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının ortak kararı olarak tüp bebek, yeterli miktarda yumurta mevcutsa ve embriyo gelişiminde sorun yoksa denemeye devam edilebilmektedir. Altıncı, yedinci tüp bebek tedavisi denemesinde gebe kalan hastalar da mevcuttur.
Hangi İnfertil Çiftlere Tüp Bebek Önerilmektedir?
- Öncesinde 2 kez başarısız aşılama (IUI) tedavisi alan çiftler,
- 40 yaş üstü kadınlar (Direk tüp bebek tedavisi önerilebilmektedir),
- Kadının her iki tüpünde de (Fallop tüpleri) hasar veya tıkanıklık olması veya tüplerinin olmaması durumunda (önceden tüp ligasyonu yapılan veya tüpleri alınan kadınlarda),
- Düşük over rezervi (Yumurtlama az veya yoksa),
- Endometrioma (çikolata kisti) varlığında (ileri derecede endometriozis durumunda),
- Sperm üretimi veya fonksiyonu azalmış ise (azospermi (erkekte menide sperm olmaması), oligospermi (menide sperm sayısının az olması)),
- Açıklanamayan infertilite durumunda (altta yatan bir sebep bulunamadığı zaman); genelde öncesinde 2 kez aşılama (IUI) denemekteyiz.
Genetik bozukluk varlığında da tüp bebek yöntemi önerilmektedir (PGD; anne veya babadan kalıtımla geçen hastalıklar varlığında, tüp bebek ile oluşan ve anne adayının rahmine transfer edilen embriyo genetik açıdan incelenip sağlıklı olduğu düşünülen embriyoların kaviteye verilmesidir).
Tüp Bebek İşlemi Nasıl Yapılır?
Hekiminiz tarafından ön görüşme ile hikayeniz alındıktan sonra, boy ve kilonuz ölçülüp, jinekolojik muayeneniz yapılıp genital organlarınıza özellikle rahim ağzı, bebeğin yerleşeceği rahim içi dokunuz ve tüplerinize bakılmaktadır ve servikal smear ve kültür testleri alınmaktadır. Adetin ilk günlerinde yumurtalığınızdaki yumurtaların sayımı yapılıp, yumurta kalitenizi gösteren bazı hormonlara bakılıp, adet bitimine rahim filmi çekilmektedir. Bu süreçte eşten sperm örneği alınıp analiz edilmektedir ve hastanın eşi ürolojiye yönlendirilmektedir. Tüm bu tetkik sonuçlarınız ile değerlendirildikten sonra tüp bebek tedaviniz planlanmaktadır. Tedavi aşamaları nelerdir;
- Yumurtaların uyarılması: Başlanan hormon tedavisi (HMG, FSH) ile yumurtaların sayısı ve kalitesi artırılıp ortalama olarak 8-10 gün süren tedavi sonrasında yumurtalar 18-20 mm’e ulaştığında çatlatma iğnesi dediğimiz hCG yapılır. Verilen ilaç tedavisi ve ilaç dozları hastanın yaşı, kilosu, yumurtalık rezervi veya önceki tedavilerine göre düzenlenmektedir.
- Yumurtaların toplanması (OPU işlemi): Çatlatma iğnesinden 34-36 saat sonra hasta litotomi masasına (çatala) alınır ve steril olarak örtülür. Hastaya anestezi uzmanı tarafından damar yolu açılarak sedo-analjezi (hafif anestezi) yapılır. Kadın doğum hekimi tarafından spekulum vajene uygulanır ve serviks steril SF ile temizlenir. Spekulum çıkarılır ve ucunda OPU iğnesi olan transvajinal ultrason probu ile vajen-serviks bileşkesinden doğru iğne ilerletilerek yumurta toplamı işlemi yapılır. Hasta acı hissetmez.
- Spermlerin alınması: Baba adayı mastürbasyon ile odada sperm verir. Alınan örnek laboratuvarda incelenir. Sperm yoksa TESE, TESA gibi küçük cerrahi işlemler ile sperm almaya çalışılır.
- Döllenme: Yumurta ve sperm laboratuvarda belirli şartlar altında hazırlanan kültür ortamında döllenmeye bırakılır veya mikroenjeksiyon ile sperm yumurtanın içine yerleştirilir. Sonuçta embriyo oluşturulur. Embriyolar insan vücudunu taklit eden uygun sıcaklık ve kültür ortamında gelişmeye bırakılır (inkübatör denilen cihazlar içerisinde). Embriyolar bu ortamda 5-6 gün kadar takip edilir.
- Embriyo transferi: Elde edilen embriyo gelişim aşamasına göre OPU’dan sonra 2-6. günlerde kateter yardımı ile, ultrason eşliğinde rahim içerisine bırakılır. Ağrısız ve anestezisiz bir işlemdir. 5-10 dk sürmektedir.
- Gebelik Testi: Transferden 10-12 gün sonra kanda βhCG hormonu bakılır. Bu hormon düzenli artış gösteriyor ise 10 gün sonra ultrason ile gebelik kesesine bakılmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?
İstanbul tüp bebek tedavisi ortalama 15-18 gün sürmektedir.
OPU (Yumurta Toplama) İşlemi Ne Kadar Sürer?
Tüp bebek tedavisi İstanbul Ataşehir'de 15-25 dakika kadar süremektedir.
Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?
Yumurta Geliştirmek İçin Kullanılan İlaçlar:
Bir yumurtadan fazla yumurta geliştirmek için enjekte edilebilen formda olan FSH, LH veya her ikisini de içeren, HMG içeren ilaçlar kullanılmaktadır.
Yumurta Olgunlaşması İçin Kullanılan İlaçlar:
8-14 gün sonra yumurtalar olgunlaştıktan sonra çatlatma iğnesi olarak verilen HCG yumurtaların olgunlaşmasını sağlamaktadır.
Erken Yumurtlamayı Önleyen İlaçlar:
Antagonist protokolde antagonistik etki gösterirler (Cetrotide, orgalutran)
Rahim İç Kısmını Bebeğin Tutunup Büyümesi İçin Hazırlayan İlaçlar:
Östrojen ve progesteron gibi hormonlar ilaç şeklinde verilip rahim belirli bir kalınlığa ulaştırılmaktadır.
Bu ilaçları detaylı olarak doktorunuz size anlatacaktır.
Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yan Etkileri Nelerdir?
İğne yapılan alanda kızarıklık, morarma, bulantı, baş ağrısı, memelerde hassasiyet, karında şişkinlik ve iğne yerinde ağrı sık görülmektedir.
Yumurtalık, meme veya rahim kanserine yok açmamaktadır (Kanıtlanmış bir neden değildir).
Erken menapoza girmenize neden olmamaktadırlar.
Tedavi Başladıktan Sonra Takip Süreciniz Nasıl Olacak?
İlaç başlandıktan 4-5 gün sonra kontrole çağrılacaksınız. Transvajinal ultrason ile yumurtalarınızın ne kadar büyüdüğüne bakılıp, gerekirse östrojen, progesteron seviyelerine de bakılmaktadır. Ve bu büyümeye göre size bacak iğnesi dediğimiz iğneler verilip tekrar kontrole çağrılacaksınız. Belirli sayıda yumurta 18-20 mm oluncaya kadar bu takip süreci devam etmektedir. Her gelişinizde kullanacağınız ilaçlar doktorunuz tarafından size anlatacak ve yazıp elinize verilecektir.
Çatlatma günü geldiğinde çatlatma iğnenizi nasıl kullanacağınız size anlatılacak ve 34-36 saat sonra yumurta toplama (OPU)işlemi için hastaneye gelmeniz istenecektir.
OPU sonrası size birtakım ilaçlar başlandıktan sonra embriyonuzun durumuna göre 3-5 gün sonra transfer için tekrar çağrılacak ve o gün anestezi almadan transfer işleminiz gerçekleştirilecektir.
Transferden 10-12 gün sonra ise kanda gebelik testi yaptırıp gebe olup olmadığınıza bakılacaktır.
Yumurta Toplama İşlemini İptal Etme Sebepleri Nelerdir?
Tedaviye başlandıktan sonra her şey istenildiği gibi gitmeyebilir. Bazen tedaviye istenilen cevap alınamaz ancak bazen de tedaviyi durdurmak hasta açısından daha sağlıklı olacaktır. Bu hasta gurubu;
- Ağır OHSS gelişme riski yüksek olan hastalar,
- Yumurtaları gelişmeyen hastalar,
- Erken ovulasyon (yumurtlama) olduğu durumlarda; ki bu durum olmasın diye tedavi sırasında çatlatma önleyici ilaçlar verilmektedir.
- Diğer medikal durumlarda tedaviyi durdurmak gerekmektedir.
- *Bir sonraki tedaviyi, bu tedavide kullanılan ilaçların cevabına göre planlamak daha iyi olacaktır.
Tüp Bebeğin Tutma Belirtileri
Kesin tanı transferden 10-12 gün sonra kanda bakılan βhCG hormonu ile mümkündür. Bazı gebelik belirtileri de izlenebilir; hafif kasık ağrısı, memelerde hassasiyet, lekelenme, bulantı gibi ancak bunlar kesin gebe olduğunuzu göstermemektedir.
Tüp Bebek İşleminin Komplikasyonları
Çoğul gebelikler (2 ve daha fazla sayıda bebek beklemek)
Prematür (erken doğum) doğum, düşük doğum ağırlığı riskinde artış
OHSS (overyan hiperstimulasyon sendromu): hCG iğnesi ile yumurtalar fazla büyür ve hassas olur, hasta gebe kalmadı ise bulgular genelde 1 hafta sürer; mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, diyare gibi. Ancak hasta gebe kaldı ise bulgular birkaç haftaya uzayabilir ve hayatı tehdit edici, ödem, nefes darlığı, emboli gibi durumlara sebebiyet verebilir.
Düşük riski: taze embryo transferlerinde risk doğal sikluslarla aynıdır ancak ilerleyen yaşla beraber artmaktadır.
Yumurta toplama prosedürü komplikasyonları: Nadir de olsa aspirasyon iğnesi kullanımı damarları, barsak, mesaneyi zedeleyebilir, kanamaya veya enfeksiyona sebep olabilir. Ayrıca sedasyon ve genel anestezi riskleri de vardır.
Ektopik gebelik riski 2-5 %’dir.
Doğum defektleri, doğum anomalileri; Tüp bebek bu riski ekstra artırmaz ancak artan anne yaşı önemlidir.
Kanser riskindeki artıştan bahsedebilmek için kesin kanıt yoktur.
Stress artmıştır; Gerek psikolojik, finansal ve gerekse fiziksel yorgunluk vardır.
Tüp Bebek İle Sağlıklı Bir Bebek Doğurmak Nelere Bağlıdır?
- Kadının yaşına ( 35 yaşın altındaki kişiler ve gençler avantajlı),
- Transfer edilen embriyo kalitesine (5. Gün embryosu avantajlı),
- Önceki gebelik hikayesine (önceden tüp bebekle bebeği oldu ise avantajlı),
- İnfertilite sebebine (açıklanamayan infertilite endometriozisten daha avantajlı),
- Hayat tarzı değişikliklerine (sigara, alkol, kafein, bazı ilaçlar) bağlıdır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
40 yaşından genç kadınlarda yumurtalık fonksiyonlarının azalması durumudur. Halk aras…
Devamını OkuKilo önemlidir. Kilo boyun karesine bölünerek vücut kitle indeksi hesaplanmaktadır. B…
Devamını OkuBir ilişkide milyonlarca sperm vajene bırakılmaktadır. Rahim ağzındaki mukus bariyeri…
Devamını Oku