Rahim ağzı kanseri dünyada kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülen kanserdir. Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanserdir bu yüzden düzenli taramaları yaptırmalı ve bazı belirtilere dikkat etmeliyiz.
İçindekiler
- Smear ve HPV (Human Papilloma Virüs) Testleri Nasıl Alınmaktadır?
- Yaşlara Göre Rahim Ağzı Kanser Tarama Testleri Önerilerimiz Nelerdir ve Hangi Sıklıkta Rahim Ağzı Kanser Taramasını Yaptırmalısınız?
- Rahim ve Rahim Ağzı Alınan Bir Kadında Tarama Testlerine Devam Edilmeli mi?
- Smear ve HPV Testi Öncesi Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Smear / HPV Testleri Öncesi Sık Sorulan Sorular Nelerdir?
- Smear / HPV Örneğini Alacak Olan Doktorunuzun Size Soracağı Sorular Nelerdir?
- Muayene Sonrası Sık Sorulan Sorular Nelerdir?
- PAP Smear Testi Sonucu Kaç Günde Çıkar?
- HPV Testi Sonucu Ne Zaman Çıkar?
- Smear Testi (PAP testi, Servikal Sitoloji) Sonucu Nasıl Değerlendirilir?
- Anormal Test Sonuçlarında Takip Nasıl Olmalıdır?
- Genital Siğil Tedavi Fiyatları
- Smear Testi Fiyatı
- HPV Testi Fiyatı
Rahim ağzında, vajende veya vulvada bir lezyon görüyorsak tanı için direk biyopsi alınmasını önermekteyiz. Bulgu vermeyen veya gözle görülmeyen ve ileride rahim ağzı kanserine yol açabilecek anormal hücrelerin tespiti için de öncelikle PAP Smear (smir) ve HPV tarama testlerinden faydalanmaktayız. Bu tarama testleri halk arasında rahim ağzı kanseri testleri olarak da bilinmektedir. Tarama testleri şüpheli çıkanlara tanı testi olan kolposkopi ve biyopsiyi önermekteyiz.
Smear ve HPV (Human Papilloma Virüs) Testleri Nasıl Alınmaktadır?
Kadın jinekolojik masada, jinekolojik pozisyonda yatarken spekulum denilen özel aletlerle vajinadan serviks yani rahim ağzı izlenir ve küçük tek kullanımlık, fırça benzeri aletlerle rahim ağzından örnek alınır. Pap smear testindeki gibi örnekler lama yayılabileceği gibi, sıvı içerisine de konulabilmektedir.
Kliniğimizde sıvı bazlı smear testini yapmayı tercih etmekteyiz.
HPV testi de smear ile aynı şekilde alınmaktadır. Örnekler PAP simirde alkol ile fikse edilirken, sıvı bazlı smear de özel bir sıvının içerisine konularak patolojiye gönderilmektedir.
Smear testinde anormal hücreler aranmaktadır. HPV testinde ise rahim ağzındaki hücre değişikliğine bakılmaz ancak hücrelerin HPV ile enfekte olup olmadığına bakılmaktadır. Örneğin HPV testi pozitif; smear negatif çıkarsa, yakın takip gerektirmektedir.
HPV tarama testlerinin 30 yaş altında; özellikle de 25 yaş altında kulanılmasını önermemekteyiz. Çünkü genç kadınlardaki HPV enfeksiyonu büyük oranda 2 yıl içerisinde kendiliğinden geçmektedir.
Yaşlara Göre Rahim Ağzı Kanser Tarama Testleri Önerilerimiz Nelerdir ve Hangi Sıklıkta Rahim Ağzı Kanser Taramasını Yaptırmalısınız?
Smear Testi ne zaman yapılır? HPV testi ne zaman yapılır?
ACS (American cancer society) ilk taramaya 25 yaşında HPV testi ile başlanmasını ve 65 yaşına kadar 5 yılda bir HPV testi yapılmasını önermektedir. Ancak 5 yılda bir ko-test (HPV ve PAP test beraber) veya 3 yılda bir smear alınması da uygundur. Eğer düzenli yapılan HPV testleri negatif ise 65 yaşında taramanın sona erdirilmesi önerilmektedir.
Her zaman bu tarama programı geçerli değildir, bazen daha sık aralıklarla tarama testlerini yapmak gerekebilir. Örneğin; HIV pozitif hastalar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, önceki biyopsi sonucu anormal gelenler gibi…
Rahim ve Rahim Ağzı Alınan Bir Kadında Tarama Testlerine Devam Edilmeli mi?
Ameliyat öncesinde rahim ağzında prekanseröz (Kansere çevirebilen) bir lezyonu yoksa ameliyat sonrası tarama testlerine gerek yoktur.
Smear ve HPV Testi Öncesi Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Test tarihinden önceki iki gün cinsel ilişkide bulunulmaması, vajinal jel kullanılmaması, tampon kullanılmaması, adet olunmaması, vajinal duş yapılmaması önerilmektedir.
Smear / HPV Testleri Öncesi Sık Sorulan Sorular Nelerdir?
- Hangi testleri yaptıracağım?
- Tarama testlerinin amacı nedir?
- Muayene nasıl yapılacak?
- Smear veya HPV taraması canımı acıtacak mı?
- Smear testi kaç yılda bir yapılır?
Smear / HPV Örneğini Alacak Olan Doktorunuzun Size Soracağı Sorular Nelerdir?
- Son adet tarihiniz ne zamandı?
- En son ne zaman tarama testi yaptırdınız?
- Önceden hiç anormal test sonucunuz çıktı mı ve bu sebeple tedavi aldınız mı?
- Bildiğiniz bir hastalığınız var mı?
Muayene Sonrası Sık Sorulan Sorular Nelerdir?
- Sonuçlarımı ne zaman ve nasıl alacağım?
- Sonuçlarımı aldıktan sonrasında ne yapmam gerekiyor?
PAP Smear Testi Sonucu Kaç Günde Çıkar?
HPV Testi Sonucu Ne Zaman Çıkar?
Kliniğimizde en geç 7 iş günü olmak üzere 2-7 gün içerisinde HPV test sonuçları çıkmaktadır.
Smear Testi (PAP testi, Servikal Sitoloji) Sonucu Nasıl Değerlendirilir?
Smear testi sonucu yorumlanması önemlidir.
En çok korkulan soru, acaba kanser miyim?
HPV virüsünün rahim ağzında hücrelerde yaptığı değişiklikler yavaş ilerlemektedir ve özellikle gençlerde kendiliğinden kaybolmaktadır. Bu yüzden hemen paniğe kapılmak gereksizdir.
Smear sonuçları,
- Kanser veya intraepitelyal lezyon açısından negatif (normal)
- Kanser veya intraepitelyal lezyon açısından pozitif (anormal)
- Yetersiz sonuç olarak değerlendirilmektedir.
Mukus veya kan nedeniyle hücreler değerlendirilemiyorsa veya hücreler yetersiz olarak değerlendirildi ise, smear testi yetersiz olarak yorumlanmaktadır. Bu durumda smear testini tekrarlamak gerekmektedir.
Negatif smear sonucu demek, yeterli hücrelerin izlendiği ve bu hücrelerin normal olması demektir.
Smear testi sonucunda bazı enfeksiyonlar ve inflamasyon durumları da tespit edilebilir. Bu durumda enfeksiyonu tedavi edip tekrar smear almak gerekebilmektedir.
Smear pozitif; anormal hücrelerin görülmesi demektir. Bunlar kanser anlamına gelmese de kansere ilerleyişi önlemek için de önleminizi almanız gerekmektedir.
Anormal hücrelerin oluşmasının büyük oranda nedeni HPV (Human Papilloma Virüsü) dir. HPV virüsünün neden olduğu bu anormal hücreler sınıflandırılmıştır. ASCUS, AGC, LSIL, ASC-H, HSIL, AIS veya servikal (Rahim ağzı) kanser.
- ASCUS: En sık çıkan anormal Pap Testi sonucudur. Bazı hücreler normal görünmemektedir ancak hücrelerdeki bu değişikliklere HPV virüsünün neden olduğu da net değildir. İrritasyon, bazı enfeksiyonlar (mantar yani kandida gibi), gebelik veya menapozdaki hormonal değişiklikler de bu hücrelerin izlenmesine neden olabilmektedir. Kanser ile ilişkili değildir. HPV testi yapılması önerilmektedir. HPV testi pozitif ise kolposkopi önermekteyiz.
- Atipik Glandüler Hücreler (AGC): Bazı glandüler hücreler normal görünmemektedir. Rahimde de bir sıkıntı olabileceğini göstermektedir. Kolposkopi önermekteyiz.
- Düşük Dereceli İntraepitelyal Lezyon (LSIL): Genellikle HPV enfeksiyonunun yapmış olduğu düşünülen düşük dereceli lezyonun olduğunu göstermektedir. Kolposkopik inceleme önermekteyiz.
- Atipik Skuamoz Hücreler, HSIL dışlanamayan (ASC-H): İzlenen bazı anormal skuamoz hücrelerin HSIL olduğu düşünülmektedir. Kolposkopi önerilmektedir.
- İleri Derece Skuamoz İntraepitelyal Lezyon (HSIL): Orta veya ileri derecede anormal servikal hücreler izlenmektedir ve tedavi edilmezse bu hücreler ileride kansere dönüşebilecektir. Kolposkopi önermekteyiz.
- Adenokarsinoma in situ (AIS): Rahim ağzının glandüler dokusunda ilerlemiş lezyon (anormal gelişimi olan) izlenmektedir. Prekanser olarak nitelendirilebilmekte ve tedavi edilmezse kansere (servikal adenokarsinoma) ilerleyebilmektedir. Kolposkopi önerilmektedir.
- Servikal Kanser Hücreleri (Skuamoz Hücreli Kanser, Adenokanser): Bazen PAP testinde de kanser hücreleri izlenebilmektedir. Düzenli aralıklarla tarama testlerini yaptıran kadınlarda ise çok nadir görülen bir durumdur.
Anormal Test Sonuçlarında Takip Nasıl Olmalıdır?
Smear testi yaptıranlarda anormal test sonuçlarını değerlendirirken
- Önceki tarama testleri sonuçları,
- Önceden tespit edilen prekanser (kanser öncesi) servikal değişikliklerin varlığı (CIN1, CIN2, CIN3, CIS)
- Yaş gibi kadının bazı özellikleri göz önüne alınmaktadır.
Bunlara göre; kolposkopi ve biyopsi, HPV testi veya HPV/PAP Test takibi önerilebilmekte veya tedavi uygulanması gerekebilmektedir.
Genital Siğil Tedavi Fiyatları
Smear Testi Fiyatı
HPV Testi Fiyatı
İstanbul Smear fiyatı, HPV testi fiyatı, HPV genotiplendirme, genital siğil tedavi fiyatı hastanelere, kliniklere ve patoloji laboratuvarlarına göre değişmektedir.
İstanbul HPV Virüs Taraması, Smear Testi, Kolposkopi, Biyopsi, LEEP, Konizasyon için Doçent Doktor Çiğdem Yayla Abide ile iletişime geçebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Polipler, rahim iç duvarından köken alan ve içeriye doğru uzmanım gösteren, et beni g…
Devamını OkuRahim anomalileri kadın üreme sistemini etkiler ve genelde doğuştan gelir. Rahim anom…
Devamını OkuRahim kanseri, meme, akciğer ve kalın bağırsak kanserinden sonra en sık görülen dördü…
Devamını Oku