Kolposkopi Nedir?
Kolposkopi, büyüteç yardımı ile optik sistem kullanılarak dijital veya dürbün şeklinde mikroskoba benzeyen aletler ile rahim ağzını inceleyen bir yöntemdir. Kolposkop yardımı ile rahim ağzı 20-40 kat büyütülerek (250 kata kadar büyütme sağlanabilmektedir), gözle görünmeyen lezyonların görünür hale gelmesi sağlanmaktadır. Şüphelenilen alanlardan ise biyopsi alınmaktadır.
İçindekiler
- Kolposkopi Nedir?
- Kolposkopi İşlemi Ağrılı Bir İşlem midir?
- Kolposkopi Neden Yapılır?
- Gebelere Kolposkopi Yapılır mı? Gebelere Ne Zaman Kolposkopi Yapmalıyız?
- Ne Zaman Kolposkopi Uygulamamız Gerekmektedir?
- Kolposkopi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Kolposkopi Nasıl Yapılmaktadır?
- Kolposkopi Ne Kadar Sürer?
- Kolposkopi Sırasında Anesteziye İhtiyaç Var mıdır?
- Kolposkopi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?
- Kolposkopi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İstanbul Kolposkopi Fiyatları Nedir?
Kolposkopi İşlemi Ağrılı Bir İşlem midir?
Ağrılı bir müdahale olmamakla beraber gerekli durumlarda rahim ağzının iç tarafından (ECC denile) parça alınırken, hafif bir ağrı hissedilebilmektedir. Bazı durumlarda hafif kanama olabilir ve durması için rahim ağzına nadiren de olsa küçük bir dikiş atılması gerekebilmektedir.
Kolposkopi Neden Yapılır?
Kolposkopik incelemenin amacı; rahim ağzı kanserini taramak için yapılan tarama testlerinin anormal olarak raporlandığı hastalarda, tanılarını kesinleştirmek ve kanser öncesi lezyonları tespit etmektir. Yani kolposkopik biyopsi bir tanı yöntemidir. Kolposkopi ve biyopsi; kanser öncüsü lezyonları tespit eder ve sonrasında, bu lezyonları kansere çevirmeden tedavi etmemiz için bize fırsat tanır.
Kolposkopi yapılmasının en sık sebebi, anormal Pap Smear test sonucunun varlığıdır (LSIL, HSIL, ASC-H).
Diğer sebepleri ise;
- HPV genotipleme yani HPV DNA testi sonucunda HPV 16, HPV 18 pozitifliği veya HPV diğer pozitiflikleri olması ve bu pozitifliğin bir sene boyunca sürmesi,
- Gebelikte anormal Pap Smear test sonucunun varlığı,
- Jinekolojik muayenede rahim ağzının anormal görünmesi,
- İlişki sonrası kanama olmasıdır.
- Smear ve biyopsi sonuçlarının uyumsuz olması durumunda da kolposkopi yapılması önerilmektedir.
Unutulamamalıdır ki; rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanser çeşididir.
Gebelere Kolposkopi Yapılır mı? Gebelere Ne Zaman Kolposkopi Yapmalıyız?
Evet, gebelere kolposkopi hatta biyopsi de yapılmaktadır. Ancak kolposkopi ile beraber yapılan; ECC dediğimiz endoservikal küretaj işleminin, gebeliğe zarar verebileceği düşüncesi ile yapılmasını önermemekteyiz.
Servikal yani rahim ağzı biyopsi endikasyonu gebelerde biraz farklıdır. ASCUS veya LSIL gibi düşük dereceli patolojilerde değil, HSIL gibi yüksek derecede kansere ilerleyebilecek patolojilerde kolposkopi ve biyopsi yapılması önerilmektedir.
Ne Zaman Kolposkopi Uygulamamız Gerekmektedir?
Rahim ağzı kanser taraması yapmamızın sebebi aslında tam da budur. Gerek smear testinde anormal hücrelerin izlenmesi, gerekse HPV testlerinde pozitiflik olması durumunda; daha ileri tetkik ve tanı yöntemi olan bu teknik ile şüpheli alanlardan biyopsi almaktayız.
Tabi sadece rahim ağzı değil; vajen ve vulva yani kadın genital cilt bölgelerine de kolposkopi yani büyüteç ile bakılmaktadır. Bu bölgelerdeki şüpheli alanlardan da biyopsi alarak; erken evre kanseri veya kanser öncesi dokuları önceden tespit edip tedavi etmemiz mümkün olabilmektedir.
Kolposkopi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hastanın adet olmadığı bir döneme randevu alınmalıdır. Kolposkopiden 2 gün içinde tampon kullanımı bırakılmış olmalı, vajinal duş alınmamalıdır. Ayrıca son 2 gün içerisinde; vajene jel, ilaç gibi uygulamalar yapılmış olmamalıdır. İşlemden 1 saat öncesinde ağızdan ağrı kesici alınabilir.
Kolposkopi Nasıl Yapılmaktadır?
Kolposkopi nasıl yapılır sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Hasta, öncelikle çatal denilen jinekoloji masasına alınır. Spekulum denilen küçük bir alet vajinaya uygulanır ve rahim ağzı görüntü alanına girer. Dijital veya binokular kolposkop ile 20-40 kat büyütme sağlanarak, görünmeyen şüpheli alanlar araştırılır.
Ardından rahim ağzına, sulandırılarak elde edilen %3-%5'lik asetik asit sürülerek boyanan yerlerden (asetowhite veya patolojik vasküler görüntü olan alanlardan) biyopsi alınmaktadır veya sonrasında lügol uygulaması ile boyanmayan bölgelerden biyopsi alınabilmektedir. Bu işlem sırasında gözle göremediğimiz; kanser veya kanser öncesi durumlar açısından şüpheli olan, alanları görmek amaçlı yeşil ışık gibi birtakım filtrelerden de faydalanmaktayız.
Alınan biyopsiler kimyasal sıvı içeren özel bir kaba konulur ve patolojye gönderilir. Kolposkopiyi yapan cerrahın ve patoloğun tecrübesi çok önemlidir.
Kolposkopi Ne Kadar Sürer?
Kolposkopik inceleme, klinik/muayenehane şartlarında 10-20 dk. sürmektedir.
Kolposkopi Sırasında Anesteziye İhtiyaç Var mıdır?
Genellikle anestezi gerekmemektedir; kolposkopi yaptıranlar işlem sırasında ağrı hissetmediklerini belirtmektedirler. (Özel durumlar dışında)
Kolposkopik inceleme; klinik/muayenehane ortamında yapılabilmektedir, ameliyathanede yapılması gerekmemektedir.
Kolposkopi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?
Tetkik sonuçları kliniğimizde, işlem sırasında hasta ekranı üzerinden anlık paylaşılmaktadır. İşlem sırasında alınan örnekler, pataloji laboratuvarına gönderilir. Kolposkopi patoloji sonuçları da yaklaşık 7 iş günü içerisinde hasta ile paylaşılmaktadır.
Kolposkopi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kolposkopi işleminin sonucuna göre uygulanacak tedaviye; hastanın yaşına, çocuk istemine ve genel durumuna göre karar verilmektedir. CIN 1 takip gerektirirken, genelde CIN 2 ve CIN 3 varlığında LEEP veya Konizasyon gibi eksizyonel müdahaleler (rahim ağzının küçük bir kısmının koni şeklinde çıkarıldığı işlemler) gerekmektedir. Tabiki Smear ve Kolposkopi biyopsi sonucu uyumsuzluğuna da dikkat edip, iyi değerlendirmek gerekmektedir. Tetkik sonrası cinsel ilişki ne zaman yaşanmalı, nelere dikkat edilmeli sorusuna doktorunuz yanıt verebilir.
İstanbul Kolposkopi Fiyatları Nedir?
Ataşehir Kolposkopi fiyatları, müdahalenin yapıldığı klinik veya hastaneye ve doktorun tecrübesine göre değişmektedir. Detaylı bilgi ve randevu için Doçent Doktor Çiğdem Yayla Abide’ ye başvurabilirsiniz.
Kolposkopi can acıtıcı bir durum değildir. Kolposkop aleti vajinaya girmez, etrafını incelemek için kullanılır. Kolposkopi, genital bölgedeki siğilin incelenmesi, iltihaplanma, rahim ağzı kanseri sonuçlarında bir anormallik görülmesi, HPV görülmesi, cinsel ilişki sonrası kanama olması, yetersiz smear testi durumlarında yapılır. Kolposkopi yapılırken sonucu da aynı anda aktarılır. Bu işlem sırasında biyopsi alınırsa, laboratuvar sonucu beklenebilir. Kolposkopi sırasında biyopsi alınmış ise ortalama on gün sonra cinsel ilişkiye girilebilir. Daha önce cinsel ilişki yaşamamış kişilerin kızlık zarı bütünlüğünün korunması için sadece vulva ve çevresinde kolposkopi yapılabilir. Rahim ağzı değerlendirmesi yapılamayabilir.Kolposkopi can acıtır mı?
Kolposkopi hangi durumda yapılır?
Kolposkopi sonucu hemen çıkar mı?
Kolposkopiden kaç gün sonra ilişkiye girilir?
Kolposkopi bakirelere yapılır mı?
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Miyomların neden olduğu bilinmez ancak obezitenin miyom riskini arttırdığı bilinmekte…
Devamını OkuHPV; İnsanlarda yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Bazı bireylerde herhangi bir s…
Devamını OkuAçık rahim ameliyatı, tıbbi adıyla Total Abdominal Histerektomi (TAH), rahmin karın b…
Devamını Oku