İçindekiler
- Vajinismus Nedir?
- Vajinismus Ne Demek?
- Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
- İlk Gece Korkusu Nedir?
- İlk Gece Korkusu Nedenleri
- İlk Gece Korkusu Neden Olur?
- İlk Gece Korkusu İçin Hangi Doktora Gidilir?
- İlk Gece Korkusunun Belirtileri Nelerdir?
- İlk Gece Korkusu Nasıl Aşılabilir?
- İlk Gece Korkusunu Hafifletmek İçin Yapılabilecekler Nelerdir?
- İlk Gece Korkusunun Cinsellik Üzerindeki Etkileri
- İlk Gece Korkusuyla Baş Etmenin Yolları
- Vajinismus Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
- Vajinismus Sorunu Nasıl Çözülür?
- Vajinismus Tedavisi
- Vajinismus Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
- Vajinismus Tedavisi Sonrası Nasıl Geçmektedir?
Vajinismus Nedir?
Tıp alanındaki gelişmeler ile birlikte günümüzde vajinismus, tedavisinin yüzde yüz oranla mümkün olduğu bir hastalıktır. Vajinismus; kadınların öz güvenini, psikolojisini ve dolayısıyla da partnerlerini olumsuz anlamda etkilemektedir. Alanında uzman ve deneyimli bir doktor ile vajinismus tedavisine başlamak, iyileşme sürecini kolaylaştırmaktadır.
Vajinismus Ne Demek?
Vücudumuzun birçok yerinde kas bulunduğu gibi vajinada da kaslı dokularının olduğunu söylemek mümkündür. Vajinada bulunan bu kaslar, kadınların idrar yapmasında ve doğum yaptıkları esnada büyük rol oynamaktadır.
Vajinismus hastalarında ise vajinada bulunan bu kaslar, cinsel ilişki esnasında psikolojik ya da fizyolojik olarak istemsiz bir şekilde kasılmaktadır. Bu durumda partnerlerin cinsel birliktelik yaşaması çok zordur veya imkansızdır.
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
Vajinismus rahatsızlığının pek çok belirtisi vardır. Ancak bu sağlık sorununu yaşayan bireylerin bu belirtilerinin hepsini birden yaşaması gerekmez. Bazen belirtiler az ya da farklı olabilir.
Başlıca vajinismus belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Partner ile beraber olmaktan korkma ve penetrasyon yani birleşmeyi deneyememe
- Ön sevişmede herhangi bir sorun yokken birleşme anında istem dışı kasılma, korku ve aşırı panik hali
- Disparoni; Cinsel ilişkinin ağrılı ve zor gerçekleşmesi
- İlk ilişki ya da birkaç zorlu cinsel ilişkinin ardından gerisinin gelmemesi, ilişkiye girememe, ilişkiyi reddetme
- İlişki sırasında bacaklarını açamama, el ve ayak ile itme ya da kalçayı kaydırarak partneri reddetme
- Cinsel ilişkinin tam olarak gerçekleşmemesi
- Vajinaya tampon yerleştirememe
- Jinekolojik muayeneden korkmak ve çekinmek
- Vajinal ultrasona girememe, smear testi yaptıramama
- Genital organlara bakamama, dokunamama
- Partnerin genital bölgeye dokunmasına izin vermeme
- Vajina içerisine tedavi için fitil (ovül) benzeri ilaçlar sokamama
- Farklı cinsel pozisyonlarda cinsel ilişkiye girmek istememe, yalnızca bir veya birkaç pozisyonla ilişkiyi sınırlama
- Normalde olmamasına rağmen dönemsel olarak cinsel haz eksikliği, uyarılma azlığı, vajinal kuruluk
İlk Gece Korkusu Nedir?
İlk gece korkusu, genellikle yeni evlenmiş çiftlerde ortaya çıkan ve daha önce cinsel birliktelik yaşamamış kişilerin bu durumdan korkmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Yeni evli çiftlerin cinsel ilişkiye girmeye hazırlandığı ve bu deneyimle ilgili belirsizlik ve endişeler yaşadığı bir durumu ifade eder.
İlk Gece Korkusu Nedenleri
İlk gece korkusunun temel nedeni bilgisizliktir. Bu korkular, cinsel ilişkiye girmeden önceki belirsizlikler, beklentiler ve endişelerle ilişkilendirilebilir. Yaygın görülen nedenler arasında şunlar bulunabilir.
- Bilgisizlik,
- Performans endişesi,
- Beklenti ve baskı,
- Duygusal rahatlama eksikliği,
- Ağrı ve rahatsızlık korkusu,
- Daha önce tecrübe etmemek,
- Kültürel ve dini olarak katı kuralların bulunması.
İlk Gece Korkusu Neden Olur?
İlk gece korkusu genellikle çiftlerin birbirleri ile açık bir iletişimden olamamasından kaynaklanır. Cinsellik hakkında yetersiz veya yanlış bilgilere sahip olmak, ilk gece korkusunun başlıca nedenlerinden biridir. İlk cinsel deneyim sırasında başarılı olup olamama endişesi, özellikle erkekler arasında yaygındır. Ereksiyon sorunları veya erken boşalma korkusu, bu endişeyi artırabilir. Toplumsal ve kültürel beklentiler, çiftler üzerinde ilk gece konusunda baskı yaratabilir.
Cinsel bir ilişkiyi paylaşmak, duygusal bağ ve güven gerektirir. Çiftler kendi aralarında cinsellik üzerine beklentilerini, duygularını konuşamıyor, paylaşamıyor ise bu ilk gecenin korkusu artabilir. Özellikle kadınlarda ilk cinsel deneyimde çok büyük ağrı ve acı yaşayacağı düşüncesi yaygındır. Bu nedenle korku ve isteksizlik ortaya çıkabilir. Çiftin çevresinde alacağı tepki de büyük bir baskı oluşturabilir.
İlk Gece Korkusu İçin Hangi Doktora Gidilir?
İlk gece korkusu için genellikle jinekolog, ürolog veya psikiyatri, psikolog gibi uzmanlardan yardım alınır. İlk gece korkusuyla başa çıkmak istediğinizde, öncelikle hangi sorunları yaşadığınızı belirlemek ve size en uygun uzmana başvurmak önemlidir. Bir jinekolog sizin için etkili bir konuşma yaparak, yaşanabilecek süreci size aktarabilir. Bilimsel dayanaklar ile yapılan konuşma daha rahatlatıcı olabilir. Aynı zamanda aslında bir psikolog da duygusal sorunlarınızı ele almanıza yardımcı olabilir. Cinsel terapistler; cinsel sağlık sorunları, cinsel işlev bozuklukları ve cinsel ilişkiyle ilgili endişeler konusunda özel eğitim almış uzmanlardır. Bu kişiler korkularınızı ve tedirginliklerinizi anlatarak, çözüm bulmanız için danışılması gereken uzmanlardır.
İlk Gece Korkusunun Belirtileri Nelerdir?
İlk gece korkusunun belirtileri her kişide farklı şekillerde görülebilir. Genel olarak aşağıdaki durumlar, belirtileri anlamaya yardımcı olabilir.
- Anksiyete ve stres
- Uyku sorunları
- Mide rahatsızlıkları
- Sinirlilik ve huzursuzluk
- Baş ağrısı, tansiyon yükselmesi,
- Cinsel isteksizlik,
- Terleme, titreme, kalp atışının hızlanması,
- Duygusal ve iletişim sorunları
İlk Gece Korkusu Nasıl Aşılabilir?
İlk gece korkusunun aşılması ve cinsel ilişkiyi daha rahat yaşamak ve keyifli hale getirmek için uygulanacak yöntemler vardır.
- İletişim en önemli ve ilk yapılacak adımdır. Partnerinizle duygusal olarak açık ve dürüst bir iletişim kurun. Endişelerinizi ve beklentilerinizi paylaşın.
- Cinsellik hakkında daha fazla bilgi edinmek, makaleler, uzmanların önerdiği kaynaklar, sizin ve partnerinizin cinselliği daha iyi anlamasına yardımcı olabilir.
- Yoga, meditasyon veya derin nefes almak gibi rahatlama tekniklerini denenebilir.
- Cinsel ilişkiyi planlamadan önce birlikte zaman geçirin. Birlikte romantik bir akşam yemeği yemek, duygusal bağınızı güçlendirebilir, güveninizi artırabilir.
- Gerçekçi beklentiler belirlenmelidir.
- Aceleci olmamak, yavaş ilerlemek, iletişim kurmak süreci daha kolay hale getirebilir.
İlk Gece Korkusunu Hafifletmek İçin Yapılabilecekler Nelerdir?
İlk gece korkusunu hafifletmek için öncelikle çiftler birbirleriyle bu korkularını paylaşmalıdır. Çiftler birbirlerine destek olarak bu endişenin üstesinden gelebilirler. Gereken durumda bir uzmandan destek alınabilir. Cinsel ilişki hakkında kişilerin çevrelerinden duydukları mitleri, bildikleri yanlış bilgileri, doğru ve gerçekçi bilgilerle değiştirmeleri gerekir. Cinsel terapistler veya eğitimler bu konuda yardımcı olabilir.
İlk Gece Korkusunun Cinsellik Üzerindeki Etkileri
İlk kez yaşanacak cinsel ilişki için korku ve endişe duymanın, cinsellik üzerinde de etkileri vardır. Bu korku, cinsel isteksizliğe yol açabilir. Stres ve endişe, cinsel işlev bozukluklarına yol açabilir. Erkeklerde ereksiyon sorunları, kadınlarda orgazm olamama veya vajinismus gibi sorunlar meydana gelebilir. İlk gece korkusu nedeniyle gerginlik ve endişe yaşayan kadınlar, cinsel ilişki sırasında fala kasılmadan veya psikolojik etmenlerden dolayı ağrı veya rahatsızlık hissedebilirler. Bu korku nedeniyle fiziksel birçok problem yaşanabilir ve bireyler cinsellikten kaçınma gibi davranışlara yönelebilirler.
İlk Gece Korkusuyla Baş Etmenin Yolları
İlk gece korkusuyla baş etmek için çiftin birbirini desteklemesi ve çözüme kavuşmak için çabalaması gerekir. Cinsellikle ilgili bilgiler, kulaktan dolma olmayıp bilimsel ve eğitici makalelerden, kitaplardan öğrenilmelidir. Kendinizi o ana bırakmalı, en rahat olacağınız keyifli düşünceleri seçmeli ve korkutucu duygulardan uzak durmaya çalışmalısınız. İlk cinsel deneyimin rahat geçebilmesi için kayganlaştırıcı gibi ürünlerin kullanılması, konfor sağlayabilir.
Vajinismus Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Vajinismus nasıl anlaşılır sorusuna yanıt arayanlar bu rahatsızlığın belirtilerini yaşayıp yaşamadıklarına bakabilirler. Bu belirtilerden biri ya da daha fazlası cinsel ilişki sırasında ve sonrasında görülüyorsa vajinismus problemi yaşanıyor olabilir.
Vajinismus belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Vajinal penetrasyon esnasına rahatsızlık hissi ya da ağrı.
- Vajinal kas spazmları ya da ağrı sebebi ile seks yapamama ya da pelvik muayene yaptıramama
- Regl döneminde tampon kullanırken vajinada ağrı
- Cinsel ilişki esnasına kendini geri çekme ve bacakları kapatarak ilişkiyi durdurma
- Jinekolojik muayene yaptıramama
- Cinsel ilişki esnasına panik hissi
- Ağrı sebebi ile smear testi yaptıramama
- Ön sevişme sırasında sorun yaşamazken birleşme anında istem dışı vajinal kasılma
- Cinsel ilişkiden korkma ya da ilişkinin zorlukla gerçekleşmesi(disparoni)
- Cinsel ilişkinin yarım olarak gerçekleşmesi ya da hiç gerçekleşememesi
- İlişki esnasında partneri ittirme ve reddetme durumu
- Genital bölgeye dokunamama korkusu
- Sadece be bir ya da birkaç pozisyonda cinsel ilişkiye girebilme
- Ağrı ve korku sebebiyle cinsel isteksizlik, haz eksikliği, uyarılamama ve vajinal kuruluk
Bu belirtilerden herhangi biri görüldüğü takdirde mutlaka bir uzmana danışılması gerekir.
Vajinismus Sorunu Nasıl Çözülür?
Vajinismus belirtilerini yaşayan kişi bu durumu kolay kolay ifade edemeyebilir. Bu ve buna benzer cinsel fonksiyon bozuklukları kişinin doktora başvurmaktan geri durabildiği durumlardır. Fakat kişinin cinsel hayatını olumsuz yönde etkileyen bu rahatsızlık mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi durumda kişinin ikili ilişkileri, sosyal hayatı, ve hayatının diğer alanlarındaki aktiviteleri sekteye uğrayabilir.
Vajinismus tedavisi davranışsal ve bilişsel metotlar ile yapılabilir. Parmak egzersizleri, cinsel terapi ve duygusal terapi gibi yöntemler vajismus tedavisinde kullanılan yöntemler arasında sıralanabilir. Vajinismus sorunu nasıl çözülür diye araştırıyorsanız mutlaka bir jinekoloji uzmanı ile irtibata geçmelisiniz. Rahatsızlığın altında yatan sebep bulunduktan sonra tedavi kişiye özel bir şekilde planlanabilir.
Vajinismus Tedavisi
Bu hastalığı toplumda yaygın olarak görülen ve tedavisinin mümkün olduğu bir rahatsızlıktır. Rahatsızlığa sahip bir kadının öz güveni kırılmakta, fiziksel ve psikolojik olarak iyi hissedememekte ve partneri de bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Bu noktada önemli olan, bireylerin rahatsızlık hakkında konuşmaktan çekinmeyip alanında uzman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile tedavi sürecini başlatmasıdır.
Hastalığın tedavisinde, öncelikle sorunun kaynağına inilir ve uygun tedavi yöntemi bulunur.
Vajinismus tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:
- Cinsel terapi
- Egzersizler
- Botoks uygulamaları
- Darbeli radyo frekans
Vajinismus Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Cinsellik, evliliğin olmazsa olmazlarından birisidir. Sağlıklı bir cinsel hayat olmadan, evliliği ideal şekilde sürdürebilmek çok ama çok zordur. Vajinismus şikâyeti ile başvuran tüm çiftlerin aklında bu tedavinin sonuç verip vermeyeceğidir. Tedavi için alanında uzman bir kliniğe başvurmadan önce bunun bir sağlık sorunu olduğunu ve çözülebilen bir problem olduğunu bilmelisiniz. Bazı hastalarda tedavi çok hızlı çözüm verirken bazı kişilerin tedavisi daha uzun sürebilir. Ama kişi tedavi olmak istedikten ve doğru uzmanlarla çalıştıktan sonra vajinismus tedavisi gerçekleşecektir.
Vajinismus Tedavisi Sonrası Nasıl Geçmektedir?
Vajinismus tedavisinde hedef cinsel birleşmedir. Tedavinin ilk aylarında cinsel birleşmeden haz alınmasa da, cinsel birliktelik kesinlikle olabilmekte ve sonrasında haz ve orgazm kendiliğinden olmaktadır. Hastalarımızın tedavi sonrası hep söylediği bir söz var; ‘Bu kadar kolay olacağını düşünmemiştim’. Vajinismus tedavisi sonrası ise kadınların kendilerine olan öz güveni artmakta ve çiftlerin yıpranan ilişkisi düzene girmektedir.