Embriyo genetik analizi; Tüp bebekte oluşan embriyoların kromozomal yapısının incelenmesidir.
İçindekiler
- Genetik Tanılı Tüp Bebek Ne Demektir?
- Embriyo Genetik Test Nedir?
- Genetik Test Sonucu Pozitif Ne Demek?
- Gebelikte Genetik Test Nedir?
- Tüp Bebek Genetik Tarama Testi Nasıl Yapılır?
- Tüp Bebek Embriyo Genetik Analiz Yöntemleri Nelerdir?
- Tüp Bebek Genetik Tarama Kimlere Yapılır?
- Embriyo Genetiği Avantajı Nedir?
- Embriyo Genetik İşlemlerinde Problemler Nelerdir?
- Mozaik Embriyo Ne Demek?
- Genetik Tarama Testi Nedir?
- Genetik Muayenesi Nasıl Yapılır?
- Tüp Bebek Genetik İnceleme Embriyoya Zarar Verir mi?
- Genetik Tarama Testi Fiyatları Nedir?
Genetik Tanılı Tüp Bebek
Genetik Tanılı Tüp Bebek Ne Demektir?
Genler ve kromozomlardan kısaca bahsedelim; genler ve kromozomlar insanların biyolojik yapılarının temel taşlarıdır. Genler, organizmanın belirli özelliklerini kodlayan DNA moleküllerinin segmentleridir. İnsanların her hücresinde bulunurlar ve kalıtsal özelliklerin aktarılmasından sorumludurlar. İnsan vücudu, hücrelerinde bulunan 46 kromozom çifti taşır. Bu kromozomlar, DNA moleküllerinin sarmal haldeki formu olan kromatin içinde yer alır. İki cinsiyet kromozomu (X ve Y) dışında, her insan hücresi 22 çift otozomal kromozoma sahiptir. Embriyo genetik test; embriyoların kromozom yapısı, sayısı ve genlerinin incelenmesidir.
Kalıtsal hastalıklar, ebeveynlerin genetik yatkınlıkları nedeniyle çocuklara geçebilir. Ancak modern tıp yöntemleri sayesinde, tüp bebekte genetik tarama ve gebelik sırasında yapılan genetik testler gibi teknolojilerle sağlıklı çocukların doğumu mümkün hale gelmiştir. Özellikle aile geçmişinde genetik hastalığı olan ebeveynler, bu hastalıkları çocuklarına aktarabileceği için dikkatli olmalıdır. Bu nedenle, çocuk sahibi olmayı düşünen ve risk altında olan bireylerin genetik danışmanlık alması ve gerekirse genetik testler yaptırması önemlidir. Bu yaklaşım, genetik hastalıkların önlenmesini sağlar ve sağlıklı bir aile planlamasına katkıda bulunarak ailelerin sağlık ve mutluluğunu artırabilir.
Embriyo Genetik Test Nedir?
Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT, Preimplantation Genetic Diagnosis,PGD) ve Preimplantasyon Genetik Tarama (PGS) olarak bilinen embriyo genetik testi tüp bebek sürecinde embriyoların genetik sağlığını değerlendirmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, sperm ve yumurtanın birleştirilmesi ile oluşturulan embriyonun transfer öncesinde genetik bozukluklarını tespit etmek için yapılmaktadır. Embriyo genetik tanı testi bu sayede sağlıklı embriyoların seçilmesine olanak tanır.
Tüp bebek embriyo genetik incelemede, tüp bebek tedavi sürecinde 5. veya 6. güne giden ve yeterli olgunluktaki embriyolardan 5-10 hücre biyopsi alınır ve genetik inceleme yapılır. Bu biyopsiler embriyoya zarar vermemektedir. Bu işleme embriyo genetik analiz denilmektedir.
Embriyoların genetik araştırılması sayesinde anne ve baba adayındaki genetik bozuklukların bebeğe aktarılması önlenmiş olunur.
Embriyo genetik testi, çeşitli genetik bozuklukları tespit etmek için kullanılabilir. Bunlar arasında kromozomal anormallikler, genetik hastalıkların taşıyıcılığı, tek gen hastalıkları ve belirli gen mutasyonları yer alır.
PGS (Preimplantasyo Genetik Tarama, Preimplantation Genetic Screning) anne ve baba adayında genetik sorun olmadan kromozom sayı bozukluklarını (aneuploidi) tespit etmek amacıyla yapılmaktadır.
Embriyo Genetik Test
Genetik Test Sonucu Pozitif Ne Demek?
Genetik test sonucu pozitif olduğunda, genellikle bu, testte incelenen genetik özelliklerden birinde veya birkaçında bir anormallik veya belirli bir genetik hastalık riskinin bulunduğunu gösterir. Pozitif sonuçlar, bireyin belirli bir hastalığa veya genetik duruma sahip olma riskinin arttığını veya taşıyıcı olabileceğini gösterebilir. Ancak, pozitif bir sonuç genellikle bir teşhis değildir, ancak belirli bir riskin varlığını veya taşıyıcılığı gösterir.
Pozitif bir genetik test sonucu, kişinin ve sağlık uzmanlarının belirli önlemler almasını gerektirebilir. Örneğin, bir çiftin embriyo genetik testi pozitif çıkarsa, belirli bir genetik hastalık riskini taşıyan embriyoları eleyerek veya sağlıklı embriyoları seçerek tüp bebek tedavisindeki başarı şansı artırılabilir. Benzer şekilde, bir anne adayı gebelik sırasında yapılan genetik testte pozitif sonuç alırsa, doğacak bebeğin sağlık durumu ve doğum sonrası bakımı konusunda daha dikkatli bir planlama yapılabilir.
Ancak, pozitif bir genetik test sonucu her zaman endişe verici bir durum değildir ve her birey için farklı sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, pozitif bir genetik test sonucu alan kişilerin bir genetik danışman veya uzmanla detaylı bir şekilde görüşmesi önemlidir. Uzmanlar, pozitif sonuçların anlamını açıklamak, olası riskleri değerlendirmek ve uygun tedavi veya önleyici önlemleri önermek için gereken rehberliği sağlayabilirler.
Genetik Test Sonucu Pozitif
Gebelikte Genetik Test Nedir?
Gebelikte genetik testler, anne adayının hamilelik sürecinde bebeğinin genetik sağlığını değerlendirmek için yapılan testlerdir. Bu testler, fetüsün genetik yapısını inceleyerek kalıtsal hastalıkların varlığını veya genetik anormallikleri belirlemeyi amaçlar. Gebelikte genetik testlerin bazı örnekleri: İkili test, üçlü test, dörtlü test, fetal DNA testidir. Bu testler tarama testidir. Tanı testi olan CVS (koryon villüs örnekleme) veya Amniyosentez ile hücrelerin direkt genetik incelenmesi ile tanı konulabilmektedir. Gebelikte genetik hastalık riski durumunda en iyi yaklaşım gebelik öncesinde embriyoların genetik incelenmesi olacaktır. Genetik olarak sağlıklı embriyo transferi ile genetik problemli çocuk doğurma ihtimali oldukça azalmaktadır.
Tüp Bebek Genetik Tarama Testi Nasıl Yapılır?
Embriyo genetik test; preimplantasyon genetik tanı (PGD,PGT) veya preimplantasyon genetik tarama (PGS) testleridir. Bu süreç genellikle şu adımları içerir:
Tüp Bebek Süreci: Öncelikle, anne adayından yumurta ve baba adayından sperm alınarak döllenme laboratuvar ortamında gerçekleştirilir.
Embriyo Gelişimi: Döllenmiş yumurtalar embriyoları oluşturmak için 5-6 gün boyunca laboratuvar ortamında takip edilir.
Embriyo Biyopsisi: Embriyoların gelişiminin belirli bir aşamasında, bir veya birkaç hücre alınarak genetik analiz için biyopsi yapılır. Önceden 3. gün embriyo biyopsisi alınmaktaydı. Ancak embriyolar 3. günde 6-8 hücrelidir ve bir-iki biyopsi almak embriyoya zarar verebilmektedir. Bu yüzden günümüzde 5. gün embriyo biyopsisi tercih edilmektedir. 5. gün embriyosu (blastokist) 2 tabakadan oluşmaktadır. İç tabaka (iç hücre kitlesi) bebeğin gelişeceği tabakadır, dış tabaka (dış hücre kitlesi) ise trofo-ektoderm yani plasentanın gelişeceği tabakadır. Embriyo biyopsisi dış tabakadan alınmaktadır ve biyopsi ile iç tabakaya zarar verilmemektedir. Blastokistten mikroskop altında 5-10 hücre biyopsi alınıp genetik inceleme için genetik laboratuvarına gönderilmektedir. Tüp bebek embriyo biyopsisinin embriyoya bir zararı olmamaktadır.
Genetik Analiz: Embriyo biyopsisinden alınan hücrelerde genetik analiz yapılır. Bu analiz, embriyonun kromozomal yapısını incelemek veya belirli genetik hastalıkların varlığını veya taşıyıcılığını belirlemek için yapılabilir. Kullanılan yöntemler arasında polimeraz zincir reaksiyonu (PCR), array karyotiplemesi veya daha ileri teknolojiler olan son nesil dizileme (NGS) bulunabilir.
Embriyo Dondurma: Genetik test sonucu beklenirken embriyolar dondurulmaktadır. Embriyoların genetik test sonucu için beklenilen yaklaşık 2 hafta boyunca taze ve canlı kalması mümkün değildir ve bu yüzden embriyolar dondurulup beklenilmektedir.
Sağlıklı Embriyoların Seçimi: Genetik analiz sonuçlarına dayanarak sağlıklı embriyolar belirlenir ve transfer için seçilir.
Embriyo Transferi: Genetiği sağlıklı olan embriyolar, anne adayının rahim içerisine transfer edilir.
PGT, genetik olarak risk altında olan çiftlere sağlıklı bir tüp bebek başarı şansını artırmak için kullanılır. Ancak, PGT'nin her zaman %100 doğru olmadığını ve tüm genetik bozuklukları tespit etme garantisi olmadığını unutmamak önemlidir.
Tüp Bebek Genetik Tarama Testi
Tüp Bebek Embriyo Genetik Analiz Yöntemleri Nelerdir?
Tek gen hastalıklarının tanısı için PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) tekniği kullanılır. Embriyo hücrelerinden birkaçı biyopsi ile alınır ve genetik materyal incelenmek üzere özel solüsyonlar içinde hazırlanır. Belirlenen gen bölgesi çoğaltılarak gen dizisi belirlenir, böylece embriyonun hastalık taşıyıp taşımadığı tespit edilir.
Kromozomlardaki sayısal ve yapısal anormalliklerin teşhisi için ise Floresan In Situ Hibridizasyon (FISH) tekniği kullanılır. Embriyo hücresi biyopsi ile alınır ve laboratuvar ortamında özel prob adı verilen işaretçilerle belirli kromozom bölgeleri belirlenir. Bu sayede, sağlıklı embriyolar sağlıksız olanlardan ayrılabilir.
NGS ise "Next Generation Sequencing" (Son Nesil Dizileme) kısaltmasıdır. NGS, DNA veya RNA dizileme sürecini ifade eder. Bu teknoloji, birçok DNA veya RNA molekülünün aynı anda ve hızlı bir şekilde dizilenmesine olanak tanır. NGS, birçok alanda, özellikle de genetik araştırmalarda ve tıbbi tanı ve tedavide yaygın olarak kullanılmaktadır.
NGS’in Klasik PGT’den farkı nedir? NGS, klasik PGT'nin genetik analizini gerçekleştirmek için kullanılan bir teknolojidir. Klasik PGT'de genellikle sınırlı sayıda gen bölgesi veya kromozom incelenirken, NGS, birçok genin aynı anda ve detaylı bir şekilde analiz edilmesine olanak tanır. Bu, daha kapsamlı bir genetik tarama sağlar ve bir embriyonun taşıdığı genetik risklerin daha iyi değerlendirilmesini sağlar. Bu nedenle, NGS tabanlı PGT, klasik PGT'ye göre daha kapsamlı bir genetik analiz sağlar ve daha hassas sonuçlar elde edilmesine olanak tanır.
Embriyo Genetik Analiz Yöntemleri
Tüp Bebek Genetik Tarama Kimlere Yapılır?
Embriyo genetik testi kimlere yapılır? Embriyo genetik testi tüp bebek (IVF) süreci sırasında yapılır ancak rutin önerilen bir işlem değildir. Bu tarama, embriyoların genetik bozuklukları taşıyıp taşımadığını belirlemek amacıyla gerçekleştirilir. Embriyo genetik taraması aşağıdaki durumlarda yapılmalıdır:
- Tekrarlayan Düşük Geçmişi (Tekrarlayan Gebelik Kayıpları): Tekrarlayan düşük yaşayan çiftlerde embriyo genetik taraması, tekrarlayan düşüklerin altında yatan genetik faktörleri belirlemek için yapılabilir.
- İleri Kadın Yaşı (İleri Anne Yaşı): Özellikle 37 yaşın üzerindeki kadınlar, ileri yaş nedeniyle yumurta kalitesi düşüp, embriyo kromozom anormalliklerinde artış yaşayabilmektedir. İleri yaş kadınlarda embriyo genetik anormallik görülme riski arttığı için embriyo genetik taraması önerilmektedir. Tüp bebek başarısızlığında en önemli nedenlerin başında anormal genetiği olan embriyolar gelmektedir.
- Tekrarlayan Başarısız Tüp Bebek Denemeleri: Tekrarlanan başarısız tüp bebek denemelerinden sonra, embriyoların genetik sağlığını değerlendirmek için tarama yapılabilir.
- Taşıyıcılık Taraması: Çiftlerin belirli genetik hastalıkları taşıyıp taşımadığını belirlemek ve bu hastalıkların embriyo üzerindeki etkilerini değerlendirmek için yapılabilir. Anne ve baba adayında belirli genetik bozuklukların varlığında (translokasyon taşıyıcılığı gibi) embriyolara genetik analiz yapılmalıdır.
- Erkek faktörüne bağlı kısırlık
- Önceki hamileliklerinde genetik hastalığa sahip çocuğu olanlar
- İlik nakli gibi durumlarda doku uyumlu (hla) kardeş
- Tek gen hastalık riski taşıyan çiftlere
- Akraba evlilikleri olan çiftlere genetik tarama önerilmektedir.
Embriyo genetik taraması, genetik danışmanlık sürecinin bir parçası olarak yapılır ve çiftlerin embriyolarıyla ilgili bilinçli kararlar almalarına yardımcı olabilir. Bu tarama, sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir doğum şansını artırmak için kullanılır ve bu konuda tecrübeli olan hekiminiz tarafından yönlendirilmeniz gerekmektedir.
Embriyo Genetiği Avantajı
Embriyo Genetiği Avantajı Nedir?
Günümüzde birçok çift, çocuk sahibi olma hayallerini gerçeğe dönüştürmek için tüp bebek yöntemine başvuruyor. Ancak, tüp bebek sürecinde sadece gebeliğin başlatılması değil, aynı zamanda sağlıklı bir gebelik elde etmek de önemlidir. Bu noktada genetik analiz, çiftlerin sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olabilir.
Genetik analiz, embriyoların genetik sağlığını değerlendirmek ve genetik hastalıkların varlığını belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. Bu analiz, embriyo transferi öncesinde embriyoların genetik yapısını inceleyerek sağlıklı embriyoların seçilmesini sağlar.
Embriyo genetiği faydaları şu şekide sıralanabilir:
- Genetik Bozuklukların Erken Tespiti: Embriyo genetiği, embriyoların genetik yapısını inceler ve potansiyel genetik bozuklukları erken tespit eder. Bu, potansiyel olarak hastalıklı embriyoların transfer edilmesini önler ve sağlıklı bir gebelik şansını artırır.
- Düşük Riskini Azaltır: Tekrarlayan düşüklerin ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının çoğu sebebi embriyodaki genetik sorunlardır. Embriyo genetiği, tekrarlayan düşüklerin altında yatan genetik faktörleri belirlemek için kullanılabilir. Bu sayede anne adaylarının sağlıklı bir gebelik elde etme şansı artmaktadır.
- Canlı Doğum Şansısı Artırır: Genetiği sağlıklı embriyo transferi sonrası embriyonun anne rahmine tutunma oranı ve tüp bebek canlı doğum oranı artmaktadır.
- Genetik Hastalıkların Önlenmesi: Embriyo genetiği, belirli genetik hastalıkların varlığını veya taşıyıcılığını belirleyerek çiftlerin sağlıklı bebek sahibi olma şansını artırabilir. Böylece, ailedeki genetik hastalık riski azaltılabilir. Ayrıca ailenin önceki çocuklarında tanı konulmuş belirli bir genetik problem varsa, tüp bebek ile oluşan embriyolar incelenip genetiği sağlıklı embriyo transferi sonrası sağlıklı bebek dünyaya gelebilir.
- Gebelik Sonuçlarının İyileştirilmesi: Embriyo genetiği işlemleri, sağlıklı embriyoların seçilmesini sağlayarak gebelik sonuçlarını iyileştirebilir. Bu, sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir doğumun olasılığını artırır. Tek embriyo transferi sayesinde ikiz, üçüz gebelik riski düşer.
- Anne ve Bebek Sağlığının Korunması: Sağlıklı embriyoların transferi, anne ve bebek sağlığını korur. Genetik olarak sağlıklı embriyoların seçilmesi, doğumda komplikasyon riskini azaltabilir ve aileye psikolojik rahatlama sağlayabilir.
- Tüp Bebek Psikolojik Yükün Azalması: Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemelerinde anne ve baba adayı psikolojik yönden de etkilenir. Embriyo genetik inceleme ile transfer edilen genetiği iyi embriyonun tüp bebek tutma şansı ve tüp bebek canlı doğum oranı yüksektir. Bu sayede tüp bebek ilk denemede gebelik haberi alma ve tüp bebek sağlıklı canlı doğum oranı yüksektir.
Bu avantajlar, embriyo genetiği işlemlerinin çiftlerin sağlıklı bir gebelik elde etme şansını artırarak ailelerin mutluluğunu ve sağlığını iyileştirmesini sağlar.
Embriyo Genetik İşlemlerinde Problemler Nelerdir?
- Artık eskiden yapıldığı gibi 3. gün embriyo biyopsisi önerilmemektedir. Bu yüzden embriyoların 5. güne gitmesi beklenilmektedir. Bazen embriyolar 5. güne gidemeyebilir ve bu durumda tüp bebek embriyo biyopsisi yapılmamaktadır.
- Genetiği normal olan 5. gün embriyo transferi sonrası gebelik oluşma şansı 100% değildir. Genetiği normal embriyo transferi sonrası gebelik oluşmaz ise genetiği normal olan başka bir embriyo transferi yapılması önerilmektedir.
- Bazen genetik olarak incelenen tüm embriyolar sorunlu çıkabilir ve çiftin tekrar tüp bebek tedavisi yapıp yumurta toplanıp embriyo oluşturması gerekebilir.
- Genetiği normal embriyo transferi gebelik komplikasyonu risklerini yok etmez. Bu yüzden riskli gebelik ihtimali olan anne adayları embriyo transfer öncesi tespit edilip tedavileri yapıldıktan sonra embriyo transferi planlanmalıdır.
Mozaik Embriyo
Mozaik Embriyo Ne Demek?
Mozaizm bir bireyde farklı genetik hücre hatlarının bulunmasıdır. Yapılan çalışmalarda mozaik embriyoların transferi sonrasında çok sayıda sağlıklı canlı doğumlar bildirilmiştir ve bu veriler gün geçtikçe artmaktadır.
Genetiği bozuk embriyo transferi tutar mı? Embriyo genetik analiz sonucu mozaizm gelebilmektedir. Embriyolardan sağlıklı doğumlar farklı mekanizmalarla mümkündür.
- Birincisi, mozaik embriyolar kendilerini düzeltebilir ve anormal hücreleri yok edebilir. Başarısızlık durumunda ise gerçek bir mozaik fetus veya genetik bozukluklar oluşabilir.
- İkincisi, mozaizm sonucu, biyopsi örneğinde gözlenen bir ara sonuçtur ve gerçek genetik durumu tam olarak yansıtmayabilir.
- Üçüncüsü, tek bir biyopsi sonucu, embriyonun gerçek genetik bileşimini tam olarak temsil etmeyebilir.
Mozaik embriyolar, anormal hücre yüzdesine göre sınıflandırılarak transfer edilir, ancak bu sınıflandırma kanıta dayalı değildir. Genel olarak, mozaik embriyo transferi, euploid transferlere göre canlı doğum oranında azalma ve düşük doğum oranında artış ile ilişkilidir. Ancak, son kanıtlar mozaik sonuçlu embriyoların canlı doğumlar için engel oluşturmadığını göstermektedir. Bu nedenle, bu embriyoların atılması yerine transfer edilmesi gerektiği savunulmaktadır. Mozaizm, PGT-A'nın önemli bir zorluğudur ve ileride üreme genetiği alanında daha fazla zorluklarla karşılaşılabilir.
Genetik Tarama Testi Nedir?
Embriyo genetik testi tarama (PGS, PGT-A) veya tanı (PGT, PGT-M) amaçlı yapılmaktadır. Embriyo genetik tarama testi (PGS, pregenetik tarama testi, PGT-M) tekrarlayan düşükleri, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları veya ileri yaş anne adayı durumlarında kromozom anomali ihtimali daha yüksek olduğu için embriyoların incelenmesi açısından önerilmektedir.
Eskiden, genetik testler sadece FISH yöntemiyle belirli kromozomlar için yapılırken, günümüzde kapsamlı bir kromozomal tarama (aCGH) tekniği kullanılarak incelenen embriyonun tüm kromozomları ve bu kromozomlardaki bozukluklar tespit edilebilmektedir.
Embriyo genetik tanı testi (PGD, preimplantasyon genetik tanı testi, PGT, PGT-A) ise anne veya baba adayında bilinen bir genetik anormalliğin veya taşıyıcı olmaları durumunda bu genetik sorunun embriyoda var olup olmadığının araştırılması durumudur. Tek gen hastalığı araştırmak için PGT adayları; kromozomal anormallikleri olan (Translokasyonlar, inversiyonlar), veya kistik fibrozis, akdeniz anemisi gibi mutasyonu bilinen taşıyıcılığı olan, ailesel genetik hastalık hikayesi olduğu bilinen veya önceki çocuklarında bilinen genetik hastalığı olan çiftlerdir. Kan hastalığına sahip bir kardeşin tedavi edilmesi için uygun doku tipine sahip embriyonların (HLA Tayini) belirlenmesi amacıyla da PGT kullanımı yaygındır.
Genetik Hastalık Taşıyıcılık Testi; genetik hastalık taşıyan bir çocuğa sahip olan çiftler, genetik hastalık taşıyıcılığı olan aile üyeleri, özellikle ülkemizde sıkça rastlanan akraba evlilikleri yapan çiftler ve belirli etnik gruplara mensup çiftler için yapılır. Bu test sayesinde taşıyıcı olma potansiyeli bulunan 200'den fazla genetik hastalık ve yaklaşık 1600 mutasyon açısından değerlendirme sağlanır.
Kadında ve erkekte dengeli kromozom bozuklukları varsa, tamamen normal görünseler bile çocuklarında otizm, zeka geriliği, gelişim geriliği, bozuk dış görünüş özellikleri ve birçok anomalinin sebebi olabilir. Bu durumda tüp bebekte oluşan embriyoların %80 kadarı anormal veya taşıyıcı olabilir.
Kadın ve erkek kanında kromozom karyotip incelemesi yapılır.
Klasik karyotiplendirme testlerinin tespit edemediği küçük genomik dengesizlikleri yeni geliştirilen Kromozomal Mikroarray testi tespit eder ve tanısal açıdan daha fazla bilgi sağlar.
Genetik Muayenesi
Genetik Muayenesi Nasıl Yapılır?
Genetik muayene, bir kişinin genetik yapısını incelemek ve potansiyel genetik hastalıkları belirlemek amacıyla yapılır. Tüp bebek sürecinde genetik muayene, genellikle şu adımları içerir:
- Öncelikli Değerlendirme ve Aile Öyküsü: Tüp bebek kliniğine başvuran çiftlerin öncelikli değerlendirilmesinde, çiftlerin aile öyküsü ve genetik geçmişi incelenir. Bu aşamada, daha önceki gebeliklerde veya ailede genetik hastalıkların varlığı belirlenmeye çalışılır.
- Genetik Danışmanlık: Tüp bebek sürecine başlamadan önce çiftlere genetik danışmanlık hizmeti sunulur. Bu danışmanlık, çiftlere genetik riskler hakkında bilgi verir, genetik testlerin avantajlarını ve dezavantajlarını açıklar ve tedavi sürecinde karşılaşabilecekleri olası genetik riskler hakkında bilgilendirme yapar.
- Genetik Testler: Bazı durumlarda, çiftlere genetik testler önerilebilir. Bu testler, çiftlerin taşıyıcı olduğu veya risk altında olduğu belirli genetik hastalıkları belirlemek için yapılır. Kan örneği veya diğer doku örnekleri genellikle test için kullanılır.
- Embriyo Genetik Testleri (PGT): Bazı çiftlere, tüp bebek süreci sırasında embriyo genetik testleri yapılabilir. Preimplantasyon genetik tanı (PGT) olarak da bilinen bu testler, embriyoların genetik sağlığını değerlendirmek için kullanılır. Bu testler, embriyo biyopsisi ve genetik analizleri içerir.
- Genetik Sonuçların Değerlendirilmesi ve Tedavi Planı: Genetik test sonuçları, uzmanlar tarafından analiz edilir ve yorumlanır. Ardından tedavi planı belirlenir ve tedavi planı, çiftlerin genetik risklerine ve genetik test sonuçlarına dayalı olarak kişiselleştirilir.
Tüp bebek sürecinde genetik muayene, çiftlerin sağlıklı bir gebelik elde etme şansını artırmak ve genetik hastalık riskini azaltmak için önemlidir. Uzman genetik danışmanlık ve doğru genetik testler, çiftlere bu süreçte doğru kararları alabilmeleri için kritik öneme sahiptir.
Tüp Bebek Genetik İnceleme
Tüp Bebek Genetik İnceleme Embriyoya Zarar Verir mi?
Preimplantasyon genetik tanı (PGT) ve tarama testleri genellikle güvenli olarak kabul edilir. 5. ve 6. gün embriyolarında 100’den fazla hücre bulunmaktadır. Tecrübeli ellerde biyopsinin embriyoya bir zararı yoktur. Ancak her tıbbi prosedürde olduğu gibi, potansiyel risklerin olduğunu belirtmek önemlidir. İşte bazı önemli noktalar:
Embriyo Biyopsisi: PGT sırasında embriyodan bir veya birkaç hücrenin alınması gerekebilir. Bu biyopsi işlemi, embriyonun sağlığını etkileyebilir ve potansiyel olarak zarar verebilir. Ancak, deneyimli bir uzman tarafından yapıldığında ve uygun teknikler kullanıldığında, bu risk minimal düzeydedir.
Laboratuvar İşlemleri: Embriyo biyopsisi sonrasında, alınan hücreler laboratuvar ortamında genetik analiz için işlenir. Bu işlemler, embriyo üzerinde potansiyel olarak etkili olabilir. Ancak, modern laboratuvar teknolojisi ve deneyimli laboratuvar personeli tarafından yapıldığında, zarar riski minimaldir.
İmplantasyon Başarısızlığı: Embriyo biyopsisinin ve genetik analizlerin embriyonun gelişimini olumsuz etkileyebileceği ve implantasyon başarısızlığına yol açabileceği endişesi vardır. Ancak, yapılan araştırmalar bu endişelerin büyük ölçüde hafife alınması gerektiğini göstermektedir. Uygun bir şekilde yapıldığında, embriyo genetik incelemenin gebelik oranlarını azaltmadığı ve sağlıklı doğum oranlarını etkilemediği bulunmuştur.
Nadir Komplikasyonlar: Nadir durumlarda, embriyo biyopsisi veya laboratuvar işlemleri sırasında komplikasyonlar olabilir. Enfeksiyon, kanama veya embriyo hasarı gibi durumlar oluşabilir. Ancak, deneyimli bir sağlık ekibi tarafından yapıldığında, bu tür komplikasyonların riski minimaldir.
Genel olarak, PGT ve tarama testleri, doğru şekilde uygulandığında ve deneyimli bir ekip tarafından yönetildiğinde, embriyo üzerinde minimal zarar riski taşır. Hastalar, tedaviye başlamadan önce potansiyel riskler hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirilmeli ve gerektiğinde doktorlarıyla konuşmalıdır.
Genetik Tarama Testi Fiyatları Nedir?
Embriyo genetik testi ücretleri, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve klinikten kliniğe farklılık gösterebilir. Ancak, genellikle embriyo genetik testlerinin maliyeti yüksek olabilir. Bu maliyet, kullanılan teknoloji, testin kapsamı, laboratuvarın deneyimi, ülkenin sağlık sistemine bağlı olarak değişir.
Genellikle embriyo genetik testleri için belirlenen ücret, embriyo biyopsisi, genetik analizler, laboratuvar çalışmaları, danışmanlık hizmetleri ve diğer ilgili masrafları içerir. Ayrıca, bazı klinikler ek hizmetler veya opsiyonel testler sunabilir, bu da maliyeti etkileyebilir.
Özellikle preimplantasyon genetik tanı (PGT) gibi gelişmiş embriyo genetik testleri daha yüksek maliyetlere sahip olabilir. Bu testler, embriyoların genetik sağlığını daha detaylı bir şekilde değerlendirmek için kullanılır ve genellikle daha ileri teknoloji ve uzmanlık gerektirir.
Klinik olarak, hasta memnuniyeti ve sağlık önceliklerimizdir. Hasta odaklı bir yaklaşımla, en uygun ve etkili çözümleri sunarak sizin ve bebeğinizin sağlığını korumak için Dr. Çiğdem Yayla Abide ve ekibi olarak buradayız. Testlerimizin fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak ve ödeme seçeneklerimizi öğrenmek için bize ulaşabilirsiniz.
Embriyo Genetik Testinin Amacı Nedir?
Embriyo genetiğindeki anormallikler tüp bebek tedavi başarısızlığının en sık nedenidir. Tüp bebekte genetik tanı, tüp bebek (IVF) sürecinin bir parçası olarak uygulanan bir tekniktir. Bu süreçte, embriyoların genetik sağlığı değerlendirilir ve genetik hastalıkların tespit edilmesi veya genetik taşıyıcılığın belirlenmesi amaçlanır.
Embriyo Genetik Taramada Nelere Bakılmaktadır?
Embriyo genetik taramada embriyo kromozom yapısı ve sayısına, şekline bakılarak aneuploidi varlığı (Down sendromu, Edwards sendromu vb…), kromozom üzerindeki genler incelenerek tek gen hastalıklarının varlığı (SMA, Kistik Fibrozis, talasemi vb...), akdeniz ateşi gibi kalıtsal hastalıklar, meme kanseri gibi spesifik gen taşıyan bazı kanserler araştırılmaktadır.
Embriyo Genetik Testi Kaç Gün Sürer?
En sık sorulan sorulardan biridir; ‘embriyo genetik test sonucu ne zaman çıkar? Embriyo genetik testi (PGS, PGT) sonucu bir hafta ile 10 gün içinde çıkmaktadır. Embriyo genetik tanı testi ile incelenen genetik anormalliğe göre değişmektedir, bazı kalıtsal hastalıklarda bu süre uzamaktadır.
Genetik Tarama Testi Sonrası Embriyo Dondurma Nedir?
Genetik tanılı tüp bebek tedavisinde 5. güne giden embriyolardan genetik analiz için biyopsiler alınmaktadır. Alınan biyopsiler genetik inceleme için genetik bölümüne gönderilmektedir. Tüp bebek genetik tanı sonucunu beklerken biyopsi alınan embriyolar ileride transfer için dondurularak bekletilmektedir. Embriyo genetik analiz sonucu çıkınca genetik olarak sağlıklı embriyolar çözülüp transfer edilmektedir. Vitrifikasyon dediğimiz hızlı dondurma yöntemi ile embriyolar anlaşmalı laboratuvarımızda bozulmadan yıllarca saklanabilmektedir.
Genetiği Sağlam Embriyo Neden Tutmaz?
Genetiği sağlam embriyo transferi sonrası gebelik oranı %80’lere çıkmaktadır. Genetiği normal embriyo transferi sonrası gebelik oluşmaz ise gözden geçirilmesi gerekenler;
- Hormonal problemler (tiroid hastalıkları, prolaktin yükseklikleri), şeker hastalıkları gibi sistemik hastalıklar ,
- Tüplerde tıkanıklık, rahimde yapışıklık gibi problemler,
- İyi olmayan embriyo kalitesi şeklinde sıralanabilir.
Her embriyoya biyopsi önerilmemektedir. Tecrübeli hekim ve embriyolog hangi embriyoya biyopsi yapılması gerektiği konusunda sizi yönlendirmelidir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yumurta dondurma işlemi ile birlikte kadınlar gelecekte yumurtalarını kullanabilmekte…
Devamını OkuEn az 3 tüp bebek uygulamasında gebelik elde edilememesi veya 10 ve daha fazla embriy…
Devamını OkuTüp bebek tedavisi, en az bir yıl boyunca çocuk sahibi olmayı denemiş fakat doğal yol…
Devamını Oku