Tüp bebek tedavisi, en az bir yıl boyunca çocuk sahibi olmayı denemiş fakat doğal yollarla gerçekleştirememiş çiftlerin denediği bir tedavi yöntemidir. Çocuk sahibi olmak için kullanılan bu yöntem, üremeye yardımcıdır ve kadından yumurtalık toplanması, erkekten de sperm toplanması ve bunların laboratuvar ortamında birleştirilmesiyle gerçekleştirilir. Tüp bebek tedavisini her isteyen yaptıramaz, bu tedavi için bazı sorunların var olması gerekir. Bu yazıda tüp bebek tedavisinin aşamalarından bahsedilmektedir.
İçindekiler
- Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?
- Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir?
- Yumurta üretiminin artırılması
- Yumurtaların toplanması
- Sperm alınması
- Döllenme aşaması
- Embriyo transferi
- Gebelik testi
- Hangi Durumlarda Tüp Bebek Tedavisi Yapılır?
- Her İsteyen Tüp Bebek Yaptırabilir mi?
- Tüp Bebek Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Tüp bebek, tıbbi olarak In Vitro Fertilizasyon (IVF) olarak da bilinen çiftlerin çocuk sahibi olmalarını sağlayan bir teknolojidir. Bu yöntemle, kadınların yumurtalıklarından alınan yumurtaların laboratuvar koşullarında sperm hücreleriyle döllenmesi ve daha sonra oluşan embriyoların uterus içine yerleştirilmesiyle çocuk sahibi olması mümkündür.
Tüp bebek işlemi, çiftlerin doğal yollardan çocuk sahibi olamaması durumunda, kadınların yumurtlama sorunları, erkeklerin sperm kalitesi sorunları veya çiftlerin çeşitli tıbbi nedenlerle çocuk sahibi olmada sorun yaşadıkları durumlarda kullanılır.
Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tüp bebek tedavisi çiftin kullandığı tedavi planına, tedavi sürecinde oluşacak herhangi bir soruna göre değişebilir. Kadınların yumurtalıklarını uyarmak için hormon ilaçları kullanılır. Bu ilaçların kullanımı, yaklaşık 10-12 gün sürer ve bu süre boyunca kadınların düzenli olarak ultrason ve kan testleri yaptırması gerekebilir. Kadının yumurtaları iğne yardımıyla toplanır bu işlem 15-20 dakika sürer. Daha sonrasında erkekten sperm örnekleri alınır, laboratuvarda hazırlanır ve 3-5 gün sonra embriyolar, uterus içine yerleştirilir.
Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir?
Tüp bebek tedavisi, birçok aşamadan oluşan bir süreçtir. Bu süreç zorlu ve uzun soluklu olabilir. Kimi hastalarda en kısa sürede olumlu yanıt alınabilirken kimi hastalarda bu süreç beklenenden daha uzun sürebilir.
- İlk önce kadın hormon ilaçları alır ve yumurtalıklarında birden fazla yumurta gelişmesi sağlanır. Adetin ikinci günü ultrason ve kanda bakılan hormon sonuçlarına göre hormon tedavisine başlanır.
- Yumurtaların olgunlaşması için hormonal stimülasyondan sonra, yumurtaların toplanması işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem genellikle bir ultrason eşliğinde yapılır ve bir iğne kullanılarak kadının yumurtalıklarından yumurtalar toplanır.
- Yumurtaların toplanması sırasında, erkekten sperm örneği alınır. Bu örnek, laboratuvar ortamında sperm kalitesi açısından değerlendirilir ve hazırlanır.
- Yumurtalar ve sperm örneği laboratuvar ortamında bir araya getirilir. Bu aşamada, döllenme işlemi gerçekleşir ve embriyolar oluşur.
- Döllenmiş yumurtalardan geliştirilen sağlıklı embriyolar, kadının rahmine transfer edilir.
- Embriyo transferinden yaklaşık iki hafta sonra, gebelik testi yapılır. Bu test, gebeliğin olup olmadığını belirler.
Tüp bebek tedavisi süreci, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve her çiftin geçirdiği süreç farklıdır. Tedavinin başarısı, birçok faktöre bağlıdır. En önemli faktörlerden biri, kadının yaşına bağlı olarak yumurta kalitesidir.
Tüp bebek tedavisi 6 aşamadan oluşur. Tüp bebek tedavisinin bu aşamaları ortalama 1 ay sürmektedir.
Yumurta üretiminin artırılması
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce kadının yumurtalıkları daha fazla yumurta üretebilmesi için hormonal ilaçlarla uyarılır. Daha fazla yumurta üretimi, tüp bebek tedavisindeki şansı artıracaktır. Adetin ikinci günü ultrason yapılması ve kandaki hormon değerlerine bakılmasıyla tedaviye başlanır. Buradaki hormon ilaçlarının dozları hastaya uygun olarak belirlenmektedir.
Yumurtaların toplanması
Ultrason eşliğinde bir iğne ile yumurtalıkların toplanması işlemi gerçekleştirilir. Yumurtaların toplanması işlemi en fazla yarım saat sürer ve alınan yumurtalar laboratuvarda döllenmeye hazır hale getirilir.
Sperm alınması
Yumurtaların döllenmesi için sperm gerekliliği bulunur. Erkekten alınan sperm örnekleri, bir sonraki aşamaya geçmeyi sağlar. Yumurta toplama işlemiyle aynı gün sperm örneği alınması işlemi de gerçekleştirilir. Eğer erkek menisinde sperm örneği bulunmuyorsa, cerrahi yollarla bu işlem yapılabilir.
Döllenme aşaması
Sperm ve yumurtalar, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenme gerçekleştirilir. IVF yönteminde sperm ve yumurtalar bir kaba yerleştirilerek döllenme gerçekleşmesi beklenir. ICSI yönteminde ise yumurtaların içerisinde sperm enjekte edilir. ICSI yöntemi genellikle sperm kalitesinde veya sayısında bir sorun oluştuğu zamanlarda kullanılmaktadır.
Döllenme sonrası oluşan embriyolar birkaç gün laboratuvarda gelişmeye bırakılır. Aralarından en iyi kalitedeki embriyolar seçilir.
Embriyo transferi
Embriyoların anne rahmine yerleştirilmesi işlemi, ince bir kateter yardımıyla gerçekleştirilir. Basit ve ağrısız bir işlemdir. Bu süreçte embriyoların rahme tutunması beklenir. Anne adayı bu süreçte herhangi bir ilaç kullanmamalı, sigara içmemeli, ağır iş veya spor yapmamalıdır.
Gebelik testi
Embriyo transferinden yaklaşık 10 gün-2 hafta sonrasında gebelik testi uygulanmaktadır. Pozitif bir sonuç çıkması durumunda yaklaşık 10 gün sonra ultrasonla kontrol yapılmalıdır.
Hangi Durumlarda Tüp Bebek Tedavisi Yapılır?
Tüp bebek tedavisi, doğal yollardan çocuk sahibi olmakta zorlanan çiftler için bir seçenektir. Aşağıda sıralanan durumlar tüp bebek tedavisi için uygundur.
- Kadınlarda yumurtlama sorunları görülmesi,
- Erkekteki sperm sayısı veya hareketliliği, sperm kalitesi sorunları,
- Kadınların tüplerinin tıkalı olması veya hasar görmesi,
- Uterusun dışında rahatsızlık yaratan endometrium dokusunun büyümesi yani endometriozis görülmesi,
- Ebeveynlerde genetik rahatsızlık varlığı
- Tekrarlayan düşükler
- Açıklanamayan kısırlık
- Düşük yumurtalık rezervi
Bu nedenler tüp bebek tedavisi için gerekli nedenlerdir. Diğer tedavi yöntemleriyle birlikte kullanılarak, çocuk sahibi olmak isteyen kişiler için uygulanabilir.
Her İsteyen Tüp Bebek Yaptırabilir mi?
Herkes tüp bebek tedavisi için uygun olmayabilir. Tüp bebek tedavisi, doğal yollardan çocuk sahibi olamayan kişilerin bir uzmana başvurması ve gerekli tetkikler sonrasında doktorun tüp bebek tedavisi için uygun olup olmadıklarına karar vermesiyle belirlenir. Tüp bebek tedavisi, kadın doğum uzmanları tarafından uygun görülen adaylar için önerilir ve çiftlerin sağlık geçmişi, tıbbi durumlarına göre kişiselleştirilir.
Tüp Bebek Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
40 yaş üzeri kadınlarımıza tüp bebek yapılır mı?
Tüp bebek başarısını etkileyen en önemli faktör anne adayının yaşıdır. Yaş ne kadar küçük ise başarı o kadar yüksektir. Bu durumda 40 yaş üzeri kadınlarda tüp bebek başarısı düşmektedir diyebiliriz. Bunun nedeni de oluşan embriyoların bölünme hatalarıdır. Bu yüzden 40 yaş üzeri hastalarımıza NGS dediğimiz genetik tanılı tüp bebeği önermekteyiz.
Tüp bebekte 100% başarı elde edilir mi?
Hayır, elde edilemez. Dünyanın hiçbir ülkesinde, hiçbir merkezde 100% başarı yoktur. Tabi ki tüp bebek tedavilerinde en yüksek başarı oranını verirken birçok etken devreye girmektedir. Bu etkenler arasında hekimin tecrübesi ve embriyoloji laboratuvarının teknolojisi çok önemlidir. Biz de kliniğimizde başarı oranımızı en yüksek düzeyde tutmaktayız.
Embriyo transferinde rahim kalınlığı önemli midir?
Donmuş veya taze embriyo transferinde rahim içi kalınlık 7mm ve üzeri ise gebelik oranları artmaktadır.
Tütün, alkol ve obezite gebeliği olumsuz etkiliyor mu?
Kesinlikle evet. Bu kötü alışkanlıklar gebeliğin oluşmasını engelleyebildiği gibi, gebelik komplikasyonlarını da artırmaktadır.
Benim miyomum var ve aldırmadan hamile kalabilir miyim?
Gebe kalmanızda miyomunuzun yeri ve büyüklüğü çok önemlidir. Miyomunuz bebeğin tutunup büyüyeceği döl yatağında yani rahim iç zarında ise histeroskopi dediğimiz küçük bir kapalı yöntem ameliyat ile bu miyomlar alınmalıdır. Hiçbir şikayete neden olmayıp kanser şüphesi de olmayan miyomlar ise takip edilmelidir. Menapoz sonrası miyomlar küçülecektir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kanda bakılan AMH, Yumurtalıklarda bulunan küçük foliküllerden (keseciklerden) salgıl…
Devamını OkuMikroenjeksiyon yöntemi (Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu, ICSI), yüksek başarı ora…
Devamını OkuKlasik IVF yönteminde üreme hücreleri aynı yere bırakılarak doğal döllenmenin gerçekl…
Devamını Oku