Rektosel ve enterosel tedavisi genelde rektum ve vajeni birbirinden ayıran bağ dokusu olan rektovajinal septum incelmesi ve güçsüzleşmesi ile birlikte pelvik taban kaslarının zayıflamasıdır. Bu duruma neden olan maddelerden biri normal vajinal doğumdur.
Ayrıca doğum travması, uzun süre devam eden kabızlık, dışkılama sırasında aşırı ıkınma, jinekoloji ve rektum ameliyatları da buna neden olan durumlar arasında yer almaktadır.
Küçük olan rektosellerin çoğunluğu bir şikayete neden olmaz. Büyük rektosel varlığında ise vajinada ele gelen bir şişlik fark edilmektedir. Bir veya daha fazla doğum yapılması pelvik taban destek yapılarının zayıflamasına katkıda bulunmaktadır. Bu durumda prolapsus riski artmaktadır. Çok fazla gebelik geçirilmesi pelvik organ prolapsusunun gelişme riskini arttırmaktadır.
Rektosel Nedir?
Rektosel Nedir? Kalın bağırsağın son kısmının kadınlarda vajinaya doğru çıkıntı yapması durumudur. Bağırsak fıtığı olarak da tanımlanabilen bir durumdur. Vajina, kadınlarda rahim ağzından vücudun dış kısmına kadar uzanmakta olan kas ile kaplı kanaldır. Doğumun gerçekleştiği ve adet döngüsünün bir parçası olan önemli bir organdır.
Bu organın içerisinde bağırsağın bir kısmının cep oluşturması, birtakım sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Kabızlık, ağrı ve dışkı kanalında tıkanıklık oluşabilmektedir. Kalın bağırsak ve vajina arasında yer alan dokuda doğum ve anatomik nedenlerden dolayı zayıflama olması sonucunda bağırsak fıtığı oluşmaktadır. Tedavi edilmediğinde basura ve makat çatlağına neden olabilmektedir.
Enterosel Nedir?
Enterosel Nedir? İnce bağırsak sarkması olarak bilinen bir durumdur. İnce bağırsağın leğen kemiği boşluğuna sarkması ve vajinanın üst kısmına baskı yapması ile birlikte şişkinlik oluşturmasıdır. Doğum yapmak, ileri yaş ve leğen kemiği tabanına baskı yapan süreçler bölgede bulunan kas ve dokuların zayıflamasına neden olmaktadır. Şiddetli olmadığı dönemlerde herhangi bir belirti oluşmayabilmektedir. Eğer şiddetli bir durumdaysa ve belirti veriyor ise şu gibi belirtilerin oluşmasına neden olmaktadır:
- Vajina da rahatsızlık hissi
- Uzandığında hafifleyen bel ağrısı
- Leğen bölgesinde aşağı çekilme hissinin uzanınca hafiflemesi
- Leğen kemiğinde doluluk, baskı ve ağrı hissi
- Vajinada yumuşak bir doku şişliği
- Cinsel ilişki esnasında ağrı ve acı hissedilmesi
Rektosel Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Rektosel Tedavi Edilmezse Ne Olur? Özellikle ilerleyen yaşlarda ve fazla doğum yapmış olan kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Dışkılama zorluğu ile karakterize olduğu söylenebilmektedir. Fakat kansere neden olan bir durum değildir. Hasta dışkılama esnasında tam boşalamama ve dışkının takılması gibi sorunlar yaşamaktadır. Hayat kalitesini düşüren bir hastalıktır.
Rektosel hastalığının kansere veya farklı kötü huylu bir hastalığa dönüştüğü gözlemlenmemektedir. Yalnızca dışkılama esnasında takılma hissini ve zorlanmayı ortaya çıkarmaktadır. Hasta kendini fazla zorladığından dolayı hemoroid veya makat çatlağı gibi sorunlar oluşum gösterebilmektedir. Genelde hastalar dışkı esnasında anüsün etrafına baskı uygulayarak veya vajen içerisinden destekleyerek dışkılamayı kolaylaştırmaktadır. Ameliyat ile tedavi edilebilen bir durumdur. Operasyon sonrasında belirli bir süre cinsel ilişkiden uzak durulması gerekmektedir. Bu süre ortalama 2 ay olarak bilinmektedir.
Enterosel Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Enterosel Tedavi Edilmezse Ne Olur? Vajinal duvar çevresinde görülmekte olan bu sorun bölgede sarkma ve yıpranma gibi durumlara neden olmaktadır. Yaygın biçimde görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle sık doğum yapan kadınlarda oluşum göstermektedir. İlerlediği sürece hemoroid ve anal fissür gibi durumların oluşmasına neden olmaktadır. Tedavi edilmediği ve ilerlediği süreçte belirtiler daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkmakta ve hastanın hayat kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Ameliyat ile birlikte hastalarda iyileşme sağlanabilmektedir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mesane sarkması yani idrar torbasının sarkması durumu, mesanenin yer değiştirmesi ve …
Devamını Okuİdrar kaçırma sorunu günümüzde pek çok kadının mustarip olduğu bir sorundur. Hayat ka…
Devamını Oku