Rahim sarkması, rahmin normalde olması gereken noktadan aşağı doğru sarkmasına verilen isimdir. Tıp dilinde uterus olarak da tanımlanan rahim, doğum yapmamış olan kadınlarda 5 ile 6 cm arasında olurken bazı kadınlarda ise 6 ile 7 cm arasındadır. Leğen kemiğinin iç kısmında, idrar kesesinin arkasında bağırsakların ön tarafında yer almaktadır. Sınırlı hareket yeteneğine sahip olan bir organdır. İleri yaştan dolayı veya fazla doğum sayısından dolayı zamanla sarkabilmektedir.
Bununla birlikte farklı nedenlerden dolayı da sarkabildiği gözlemlenmektedir. Zamanla zayıflayan kaslar yeterli oranda destek alamamaktadır ve aşağı doğru kaymaktadır. Özellikle ilerleyen vakalarda vajinadan dışarı sarktığı da olabilmektedir. Hafif sarkmalar tedavi gerektirmeyebilmektedir. Fakat ileri vakalarda mutlaka tedavi uygulanması önerilmektedir.
Rahim Sarkması Nedir?
Rahim Sarkması Nedir? Kadınlarda bulunan üreme organlarından biri olan rahim, sınırlı hareket yeteneğine sahiptir. Bundan dolayı da sabit bir şekilde durmamaktadır. Pelvik kasları ve bağ dokuları sayesinde bölgede asılı kalmaktadır. Ancak zamanla farklı nedenlerden dolayı bulunduğu bölgeden aşağı doğru sarkma eğilimi göstermektedir. Hastalardan bazılarında hafif sarkmalar oluşurken bazılarında ise ileri düzeyde sarkma oluşmaktadır.
Bundan dolayı bazı vakalarda tedavi gerekmemektedir. Fakat bazılarının ise hareket yeteneği kısıtlandığından dolayı mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Rahim Sarkması Neden Olur?
Rahim Sarkması Neden Olur? Farklı nedenlerden dolayı oluşabilen rahim sarkması özellikle doğum sonrasında oluşum gösterebilmektedir. Bununla birlikte bazı hastalarda ise ilerleyen yaştan dolayı ortaya çıkmaktadır. Genelde anlamda en sık görülen rahim sarkması nedenleri arasında ise şunlar yer almaktadır:
- Gebelik
- İleri yaş
- Çoğul gebelik
- Kronik öksürük
- Kronik kabızlık
- Aşırı kilolu ya da obez olmak
- Pelvik tümörler
- Genetik nedenler
- Sigara içmek
- Çok sayıda doğum yapmak
- Menopoz sonrası zayıflama
- İri bebek doğurmak
- Doğum esnasında yaşanan travma
- Östrojen seviyesinde azalma
- Pelvis operasyonları geçirmiş olmak
Rahim Sarkması Nasıl Anlaşılır?
Rahim Sarkması Nasıl Anlaşılır? Öncelikle bazı hastalarda hafif sarkmalar olabildiğinden dolayı bu durum fark edilmeyebilmektedir. Hafif sarkmalarda genelde tedaviye gerek duyulmamaktadır. Fakat bazı kişilerde aşırı sarkmalar olabilmekte ve rahim vajinadan dışarı çıkabilmektedir. Böyle bir durumda hemen tedavi uygulanması gerekmektedir. Rahim sarkması belirtileri kendini gösterdiğinde mutlaka hastanın muayene edilmesi gerekmektedir. Sarkmanın ne boyutta olduğuna bakılmakta ve duruma uygun bir tedavi uygulanmaktadır.
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir? Rahimde gerçekleşen sarkma farklı durumlardan dolayı ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir durumda kişinin tedavi edilmesi gerekmektedir. Kişinin rahminde sarkma oluştuğunda bazı belirtiler kendini göstermektedir. Rahim Sarkması Belirtileri arasında ise şunlar yer almaktadır:
- İdrar yapamama
- İdrar kaçırma
- Vajinadan bir şey çıkacakmış gibi hissetmek
- Bağırsak hareketlerinde problemler
- Vajinal kanama
- Vajinal akıntı oranında artış
- Belin alt kısmında ağrı
- Cinsel ilişki esnasında ağrı
- Vajinadan dışarı bir doku çıkması
Rahim Sarkması Nedenleri Nelerdir?
Doğum sonrasında oluşma ihtimali artan bu durumun genelde çoklu doğumlardan sonra oluştuğu gözlemlenmektedir. Çok sayıda doğum yapmak, ilerleyen yaş gibi durumlarda yine Rahim Sarkması Nedenleri arasında yer almaktadır. Kronik öksürük, kronik kabızlık, sigara gibi etkenlerde nedenler arasında kendini göstermektedir.
Rahim Sarkması Tanısı Nasıl Koyulur?
Rahim Sarkması Tanısı Nasıl Koyulur? Muayene sırasında hastanın ıkınması ve idrarını tutuyormuş gibi kaslarını sıkması gerekmektedir. Bu şekilde pelvik kasları gözlemlenebilmektedir ve rahim sarkması tanısı konulmaktadır.
Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?
Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir? Hafif sarkmalarda kegel egzersizlerinin uygulanması gerekmektedir. Fakat ilerleyen evrelerde hastaların ameliyat edilmesi gerekmektedir. Ameliyat ile zayıf pelvik dokuları onarılmaktadır. Şiddetli sarkmalarda ise histerektomiye başvurulmaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Rektosel ve enterosel tedavisi genelde rektum ve vajeni birbirinden ayıran bağ dokusu…
Devamını Okuİdrar kaçırma sorunu günümüzde pek çok kadının mustarip olduğu bir sorundur. Hayat ka…
Devamını Oku