Prolaktin yüksekliği ve kısırlık arasında bağlantı olduğu gözlemlenmektedir. Kısırlık nedenlerinden biri bu hormonun aşırı yüksekliğidir. Fakat her prolaktin yüksekliğinde kısırlık görülmeyebilmektedir. Bu hormon yükseldiğinde kadın üreme organlarında sorunlar oluşabilmektedir. Oluşan sorunlar ise bu hormonu ile doğru orantılıdır. Kısacası bu hormon ne kadar yüksek ise yumurtalama fonksiyonunu da bir o kadar bozmaktadır.
İçindekiler
Böyle bir durumun sonucunda hiç regl olmama, reglden kesilme gibi durumlar oluşmaktadır. Hormon yükseldiğinde adet düzensizliği başlamaktadır. Beraberinde göğüsten süt gelebilmektedir. Belirtiler fark edildiğinde mutlaka muayene edilmesi ve kısırlığa neden olmadan tedavi uygulanması gerekmektedir.
Prolaktin Hormonu Nedir?
Prolaktin Hormonu Nedir? Beynin alt kısmında yer almakta olan ve nohut büyüklüğüne sahip olan hipofiz bezinde salgılanan prolaktin bir hormon çeşidi olarak tanımlanmaktadır. İşlevi ise gebeliğin 2. ayından itibaren meme bezini olgunlaştırmak ve anne adayını süt üretimine hazır hale getirmektedir. Gebelik ve lohusalık döneminde bu hormon yüksek seviyede kalmaktadır. Ayrıca yumurtalama ve adet döngüsünün kesilmesinden de sorumludur. Hormonun gebelik ve emzirme döneminde hipofiz bezinden düzenli bir şekilde salgılanması, bazı hormonların salgılanmasını durdurmaktadır. Bu durum tekrar gebelik oluşmasını bir süre engellemektedir.
Yeni doğum yapmış olan bir kadının adet görememesi, tekrar gebe kalmamasının nedeni bu hormondur. Erkeklerde ise cinsel istek üzerinde olumsuz etki oluşturmaktadır. Sperm üretiminde de rol oynamaktadır. Kadınlarda nadiren bu hormonun düşüklüğü oluşmakta ve bu durumda yetersiz süt üretimi gerçekleşmektedir.
Prolaktin Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Prolaktin Hormonu Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Gebelik veya lohusalık dönemi olmadığı halde bu hormon yüksek ise diğer hormonların üretimi baskılanmaktadır. Bunun sonucunda yumurta üretimi kesilmekte, gebe kalamama ve adet düzensizliği problemleri ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda östrojen, erkeklerde ise testosteron düzeyini düşürmektedir. Bunun sonucunda cinsel fonksiyon bozulmaları oluşmaktadır. Bu hormonun yüksekliğinin yol açtığı durumlar şu şekilde sıralanmaktadır:
- Gebelik varlığı
- Gebelik dışında memede şeffaf ya da beyaz akıntı oluşması, süt gelmesi
- Adet düzensizliği
- Adet yokluğu
- Düşük östrojen
- Vajinada kuruluk
- Kısırlık
- Erkeklerde meme büyümesi
- Ereksiyon bozukluğu
- Erkeklerde tüy seviyesinde anide azalma
- Baş ağrısı ve görme bozuklukları
Prolaktin Yüksekliği Neden Olur?
Süt hormonu yüksekliği olarak da bilinen bu durumda gebelik ve lohusalık dönemi olmamasına rağmen bu hormon salgılanıyor ise birtakım problemlerin oluşmasına neden olabilmektedir. Hipofiz bezinde iyi huylu tümör varlığı, polikistik over sendromu, böbrek ve karaciğer hastalıkları bu hormonun yükselmesine neden olabilmektedir. Memeye masaj uygulanması, ağır egzersiz, uykusuzluk gibi durumlarda nedenler arasında yer almaktadır. Prolaktin seviyesini yükselten durumlar arasında şunlar yer almaktadır:
- Dar iç çamaşırı kullanımı
- Antidepresan ve diğer ilaçların yan etkileri
- Endokrinolojik sorunlar
- Hipofiz tümörleri
- Dengesiz beslenme
- Anoreksiya
- Meme travmaları
- Akciğer kanseri
- Uykusuzluk
Prolaktin Yüksekliği Nelere Sebep Olur?
Prolaktin Yüksekliği Nelere Sebep Olur? Hamilelik döneminde meme dokusunun gelişerek süt üretimine hazır bir hale gelmesine neden olan prolaktin hormonu, doğum sonrasında memenin uyarılması ile süt salgılamasına yardımcı olmaktadır. Fakat kadınlarda hamilelik ve lohusalık döneminin dışında yükseldiğinde adet düzensizliği, adet kesilmesi, kısırlık, cinsel istekte azalma, meme ucundan süt gelmesine neden olmaktadır. Ayrıca şeffaf ya da beyaz akıntı, vajinal kuruluğa bağlı ağrılı cinsel ilişki gibi durumların oluşmasını da sağlamaktadır.
Erkeklerde ise hiperprolaktinemiye bağlı cinsel isteksizlik oluşturmaktadır. Ereksiyon sorunlarına, kısırlığa, vücut tüylerinde azalmaya sebep olmaktadır. Nadiren erkeklerin meme ucundan akıntı gelmesine de neden olabilmektedir. Bununla birlikte bireyin aşırı baş ağrısı ve görme bozukluğu yaşamasına da neden olabilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bir çift olarak sorunun kimde olduğunun yarattığı psikolojik baskıyı ele almak ayrı b…
Devamını OkuYardımcı üreme teknikleri, doğal yollar ile gebe kalamayan çiftlere uyguladığımız tıb…
Devamını OkuPolikistik over sendromu, kadınlarda görülen ve yumurtalıklarda fazla sayıda folikül …
Devamını Oku