Endometrial Polipler, Rahim İçi Polipler, Rahim Ağzı Polibi
İçindekiler
- Endometrial Polipler, Rahim İçi Polipler, Rahim Ağzı Polibi
- Endometrial Polip Nedir? Rahimdeki Polip Neden Olur?
- Rahmimde Polip Varlığı Nasıl Anlaşılır?
- Endometrium Polipleri Kanserleşir mi?
- Endometrial Polip Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
- Endometrial Polip Tedavisi Nedir? Histeroskopi ile Polip Çıkarılması Nasıl olmaktadır? Rahimde polip Tedavisi, Polip Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?
- Histeroskopik Polip ameliyatı Sonrası Ne zaman Rutin Hayatıma Dönebilirim?
- İstanbul Endometrial Polip Ameliyatı Fiyatları Nedir?
- Tedavi Sonrası Endometrial Polipler Tekrarlar mı?
- Endometrial Poliplerde Rahim Alınmalı mıdır?
Endometrial Polip Nedir? Rahimdeki Polip Neden Olur?
Rahimdeki olipler, rahim iç duvarından köken alan ve içeriye doğru uzmanım gösteren, et beni gibi oluşumlardır. Tek veya çoklu olarak görülebilecekleri gibi, çeşitli büyüklüklerde olabilirler. Rahim polipleri bazen rahim ağzından hatta vajenden dışarıya doğru sarkabilecek büyüklükte olabilirler. Polipler saplı olabileceği gibi geniş tabanlı da olabilirler.
Rahim ağzı polipleri de çoğu zaman rahim ağzından dışarıya doğru çıkıp, bulgu vermektedirler.
12-80 yaş arası görülebilmekle beraber en sık 29-59 yaş aralığında görülmektedir.
Oluşum sebebi bilinmemektedir. Östrojen veya progesteron hormonlarının poliplerin büyümesini tetiklediği konusunda kesin bir bilgi yoktur.
Rahmimde Polip Varlığı Nasıl Anlaşılır?
Rahimdeki Polip hiçbir bulgu vermeyebilir.
Rahimdeki polipler, adetler arasında kanamaya neden olabileceği gibi, menoraji dediğimiz çok kanamalara, ara kanamalara, adet öncesi veya sonrası kahverengi lekelenmelere, menopoz sonrası kanamaya sebep olabilmektedir. İlişki sırasında veya sonrasında kanamaya neden olabilirler. Bu kanama ile kansızlık belirtileri ortaya çıkabilir, hasta kendini halsiz hissedebilir, çarpıntısı olabilir, gözü kararabilir.
Gebe kalmayı engelleyebilir, kısırlığa neden olabilir veya düşüğe neden olabilmektedirler.
Endometrium Polipleri Kanserleşir mi?
Endometrial polipler genelde kanserleşmez ancak nadiren de olsa kanserleşme riski vardır. İyi huylu polipler bazen endometrial kanser (rahim kanseri) ile beraber görülebilmektedir. Bu yüzden özellikle menapoz sonrası dönemde rahimden iyi huylu polip çıkarıldıysa, beraberinde rahim kanseri olmayacağının garantisi yoktur. Bu yüzden beraberinde gerekli ise endometrial biyopsi, kürtaj yapılmasında fayda vardır.
Endometrial Polip Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
Düzensiz veya çok kanaması olan kadınlara endometrial polip, endometrial hiperplazi veya endometrial kanser tanısı koymak için Endometrial Biyopsi yapılmasını önermekteyiz. Önceden Dilatasyon Küretaj bu amaçla çok kullanılırdı.
Ultrason, HSG (Histerosalpingografi) yani ilaçlı rahim filmi sırasında endometrial polipten şüphelenildiğinde hastaya kesin tanı için histeroskopi önerilmektedir. Histeroskopi yöntemi ile de şüphelenilen polip kökünden çıkarılarak, patolojiye gönderilmektedir.
Bazen tesadüfen, kürtaj veya histerektomi (rahim alma ameliyatı) ile polip tanısı konulabilmektedir.
Endometrial Polip Tedavisi Nedir? Histeroskopi ile Polip Çıkarılması Nasıl olmaktadır? Rahimde polip Tedavisi, Polip Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?
Küretaj Yöntemi ile önce tutucu aletler ile tutarak polipleri çıkarmayı deneyip ardından rahim içini kazıma yöntemi ile temizleyip materyalleri patolojiye göndermek bir seçim olabilir ancak geride parça kalabilir ve kanamaya neden olabilir. Başka sebeple yapılan küretaj materyalinde bazen tesadüfen polip tespit edilebilir ve bu durumda hastanın bir şikayeti yok ise ek tedaviye gerek duyulmayabilir.
Histeroskopi yönteminde sedoanaljezi veya hafif anestezi altında, steril örtümü takiben, milimetrik bir kamera ile rahim ağzından girilerek, polipler görülebilir ve böylece histeroskopun ucunda yer alan özel küçük aletler ile görülen polip yapıları kökünden tamamen alınabilmektedir. Bazen polip rahim ağzında olabilir, bu durumda lokal anestezi ile hatta anesteziye bile gerek duymadan klinik şartlarda polip çıkarılabilir.
Histeroskopik Polip ameliyatı Sonrası Ne zaman Rutin Hayatıma Dönebilirim?
Histeroskopi sonrası o gün içinde evinize dönebilirsiniz, hastanede kalmanıza gerek yoktur. Ertesi gün de işinize dönebilirsiniz.
İstanbul Endometrial Polip Ameliyatı Fiyatları Nedir?
Öncelikle Histeroskopiyi deneyimli hekime yaptırmanızı önermekteyiz.
Histeroskopik Polip ameliyatları Doç Dr Çiğdem Yayla Abide tarafından İstanbul’da yıllardır başarı ile uygulanmaktadır.
Histeroskopik Polip alma ameliyatlarının fiyatları ise seçilen hastaneye göre değişmektedir.
Tedavi Sonrası Endometrial Polipler Tekrarlar mı?
Evet. Tedavi sonrası endometrial poliplerin tekrarlama ihtimali vardır.
Endometrial Poliplerde Rahim Alınmalı mıdır?
Histerektomi dediğimiz rahim alma ameliyatı poliplerde kanser başlangıcı veya kanser tespit edildiğinde uygulanmaktadır. Veya poliplerin ameliyat ile alınmasına rağmen hastanın kanamaları hala devam ediyorsa rahim alma seçeneği hastaya sunulabilir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Human Papilloma Virüs (HPV) kadınlarda rahim ağzı, makat ve genital organların kanser…
Devamını OkuKadınlarda kısırlığa yol açan en önemli sebeplerden biri olan tüp tıkanıklığı, çoğu z…
Devamını OkuAçık rahim ameliyatı, tıbbi adıyla Total Abdominal Histerektomi (TAH), rahmin karın b…
Devamını Oku