Miyomların neden olduğu bilinmez ancak obezitenin miyom riskini arttırdığı bilinmektedir. Miyomlar rahimde oluşmakla birlikte yumurtalıkta miyom gelişim göstermez. 40 yaş sonrasından daha sık görülen miyomlar ayrıca tüm kadınların %25’lik kısmında görülmektedir. Miyom tedavisi bulunur ve cerrahi tedavi sıkça tercih edilir.
İçindekiler
Miyom Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Cerrahi tedaviden önce medikal tedavi sağlanarak myomlar küçültülebilir. Bazı hastalarda ise miyomlara müdahale edilmeden gözlemlenir ve bir işlem yapılmayabilir. Yapılacak olan işlem miyomların yapısına, büyüklüğüne ve yerine göre değişiklik gösterir. Miyom tedavisi sayesinde belirtiler giderilir, miyomlar küçülür ve ileride miyom oluşumu engellenebilir. Miyomlar; adet kanamasının fazla olması, adet olunmasa bile kanama görülmesi, çok sık idrar yapmaya başlama, idrar yaparken mesaneyi tam boşaltamamış gibi hissetme ve alt karında fazla ağrı gibi belirtilere neden olabilir. Bu sebeple miyomların tedavisi gerekir. Miyom tedavisinin aşamaları bulunur. Öncelikle miyomlar gözlemlenir. Sonrasında medikal tedavi sağlanır. Miyomlar ilaç tedavisi sayesinde küçülür. Miyomlar küçüldüğü için ameliyat esnasında daha rahat çıkartılırlar.
Miyom Tedavisi Nasıl Olur?
İstanbul miyom ameliyatı açık ya da kapalı olarak gerçekleştirilebilir. Ameliyatın açık ya da kapalı yapılacağı hastanın sağlık durumuna, miyomların seviyesine göre değişiklik gösterir. Ameliyat öncesinde bazı tetkikler yapılarak miyom sayısı, miyom boyutları ve miyomların nerede oldukları tespit edilir. Sonrasında hasta için uygun olan ameliyata karar verilir.
Kapalı miyom ameliyatı son yıllarda daha sık tercih edilmektedir. Bunun sebepleri olarak ise kapalı ameliyatlarda; daha az kesi olması, daha az ağrı olması ve normal yaşama kısa sürede dönülmesi olarak gösterilebilir. Kapalı miyom ameliyatı ikiye ayrılır. Bu ameliyatlar; laparoskopik myomektomoi ve histeroskopik myomektomi olarak adlandırılır.
Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Miyom ameliyatı açık ve kapalı olarak ikiye ayrılır. Ayrıca kapalı miyom ameliyatı da kendi içinde ikiye ayrılır. Kapalı miyom ameliyatları;
Laparoskopik myomektomi; genellikle genel anestezi altında yapılan bu işlemde karın bölgesine kesiler atılır. Bu kesiler 4 tane yarım santim olacak şekildedir ve kesilerden bir tanesi göbek deliğine atılarak işleme başlanır. Laparoskopik aletle göbek deliğinden girildikten sonra görüntü ekrana yansıtılarak ekran takibiyle ameliyat gerçekleştirilir. Miyomun olduğu bölge miyomun alınacağı şekilde kesilir ve miyoma ulaşıldıktan sonra myom çekilip çıkarılır. Miyom alımından sonra dikiş atılarak operasyon sonlanır.
Histeroskopik myomektomi; genel veya lokal anestezi altında yapılan bu işlemde öncelikle vajina, rahim ağzı ve rahim içine sıvı ya da gaz verilerek rahim duvarlarının genişlemesi sağlanır. Bu sayede histereskop rahim içine yerleştirilir. Histereskopun içindeki kamera sayesinde miyomlar görüntülenir. Miyomlar cerrah tarafından kesilerek rahimden çıkarılır ve rahim içi kontrol edildikten sonra rahim içi temizlenir. Böylece işlem tamamlanmış olur.
Açık miyom ameliyatı kapalı ameliyat yöntemlerinin yaygınlaşmasından sonra günümüzde daha az kullanılmaya başlanmıştır. Ancak hala bazı durumlarda tercih sebebidir. Açık miyom ameliyatında hastaya genel anestezi yapıldıktan sonra karın bölgesinde yatay ve dikey dikişler atılır. Karın duvarındaki dokular kesilerek rahime ulaşıldıktan sonra miyomlar çıkarılır. İşlem gerçekleştikten sonra rahim duvarına dikiş atılır ve karın duvarı dikilerek kesi yerleri kapatılmış olur. Genelde büyük ve çok sayıda miyomlar için bu ameliyat şekli gerçekleştirilir.
Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Miyom ameliyatı iyileşme süreci ameliyat çeşidine göre değişiklik gösterir. Açık miyom ameliyatından sonra hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra taburcu olur ve 4-6 hafta arasında iyileşme gösterir. Tam iyileşme ise 6-8 hafta arasındadır. Kapalı miyom ameliyatında ise hasta genellikle ameliyatın olduğu gün taburcu edilirken bazen bir sonraki gün taburcu edilebilir. Hasta 1-2 hafta sonrasında normal yaşamına dönebilir. Tamamen iyileşme ise 2-4 hafta arasındadır.
Myom tedavisi sonrasında hasta fazla ağır kaldırmaktan kaçınmalıdır. Dikiş bölgesinin temiz tutulması gerekir. Ameliyat sonrası 2-3 hafta ya da doktor önerisiyle daha fazla süreyle havuz ve denize girilmemelidir.
Miyom Tedavisi Fiyatları
Miyom ameliyatı açık ya da kapalı gerçekleştirilebilir ve miyom ameliyatı fiyatları hangi ameliyatın gerçekleştirildiğine göre farklılık gösterebilir. Ayrıca doktorun deneyimi, kullanılan cihazlara bağlı olarak da miyom tedavisi fiyatlarıı değişebilir. Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide miyom ameliyatı gerçekleştirmektedir. Ameliyat prosedürleri ve merak ettiklerinizi sormak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Histeroskopi, vücutta büyük bir kesi yapılmasına gerek kalmadan gerçekleştirilen bir …
Devamını OkuPolipler, rahim iç duvarından köken alan ve içeriye doğru uzmanım gösteren, et beni g…
Devamını OkuKadınlarda kısırlığa yol açan en önemli sebeplerden biri olan tüp tıkanıklığı, çoğu z…
Devamını Oku