Rahmin kas tabakası üzerinde gelişen miyomlar her 100 kadının 20’sinde görülebilen kitlelerdir. Bu kitlelerin oluşum sebebi tam olarak bilinmez. Genellikle iyi huylu olan miyomlar 50 yaş üzerindeki kadınların neredeyse yüzde ellisinde görülmektedir. Miyomlar genellikle birden fazla sayıda gelişirler. Miyomların tedavisi farklı şekillerde yapılabilir. Miyom ameliyatı da uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir.
Miyom Ameliyatı Nedir?
Miyom Ameliyatı Nedir?
Miyomlar kişide herhangi bir rahatsızlığa sebep olmuyorsa sadece takip edilebilir ve tedavi uygulanmayabilir. Miyomlar menopoz döneminden sonra genellikle kendiliğinden küçülmektedir. Ancak miyomlar rahatsızlığa ve semptomlara sebep oluyorsa bu problemleri ortadan kaldırmak amacıyla ilaç tedavisi uygulanabilir. Miyom tedavisi için doktor muayene ve tetkikleri tamamlar ve miyomun boyutunu, miyom sayısını ve benzeri verileri inceler. Miyom tanısı için pelvik muayene ve abdominal ultrason tetkikleri yapılır. Miyom büyüyorsa, ağrı yapıyorsa ve kanamaya neden oluyor ise doktor miyom ameliyatı yaparak miyomları alabilir. Bu işlem miyomektomi olarak da isimlendirilmektedir.
Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Miyom ameliyatı geleneksel yöntemlerle ya da yenilikçi ameliyat teknikleri ile uygulanabilir. Vajinal yoldan ya da karından kesi ile yapılabilen bu ameliyatın kapalı ve açık olarak iki türü bulunur. Genel anestezi ile uygulanan bu ameliyatın kapalı mı yoksa açık mı uygulanacağı doktorun yapacağı değerlendirmelere bağlı olarak belirlenmektedir.
Açık Miyom Ameliyatı
Açık miyom ameliyatı geleneksel bir yöntemle uygulanır ve karından kesi ile miyoma ulaşılır. Bu ameliyatlar genellikle kapalı miyom ameliyatına uygun olmayan kişilere uygulanır. Hastanın geçmişine karın bölgesinden dikey kesi ile uygulanmış bir ameliyat var ise kapalı ameliyat yapılamayabilir ve açık yöntem tercih edilebilir. Bunun yanı sıra miyomlar çok büyükse ve sayısı çok fazla ise da açık ameliyat tercih edilebilir. Kapalı ameliyatta iyileşme süresinin daha kısa olması gibi pek çok avantaj vardır ancak açık ameliyatta olan, bölgeyi tam olarak temizleme ve rahat hareket edebilme avantajı da bu yöntemin tercih edilmesine sebep olabilir.
Kapalı Miyom Ameliyatı
Kapalı ameliyat laparoskopik ameliyat olarak da isimlendirilir. Laparoskopik miyomektomi yani diğer adıyla kapalı yöntemle miyom ameliyatında hastalara kesi yöntemi uygulanmamaktadır. Bu sayede hastanın operasyon sonrası iyileşme ve günlük hayatına dönme süresi açık yönteme kıyasla çok daha kısadır. Kapalı ameliyat farklı yöntemlerle uygulanabilir. Bu yöntemlerden biri laparoskopi diğeri ise histeroskopidir. Histeroskopi işlemi özel bir kamera ve cihazlarla yardımıyla rahme giriş yapılarak operasyonun tamamlanmasıdır. Laparoskopi ise karından küçük noktalardan uygulanan operasyonlar dır. Hastalar kapalı ameliyattan sonra daha kısa süre hastanede kalırlar ver ortalama 3-4 hafta içerisinde büyük ölçüde iyileşme gösterirler. Miyomlar belirli bir boyutun altında ise, miyom sayısı 3’ün altında ise ve miyom büyüklükleri 12-13 santimden büyük değilse kapalı miyom ameliyatı uygulanabilir.
Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Miyom ameliyatından sonra kişinin dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır. İyileşme sürecinde hassas davranan kişiler daha hızlı şekilde toparlanıp günlük hayatlarına dönebilirler. Açık ameliyattan sonra karnın alt bölümünde yaklaşık 6-8 santimlik bir kesi olacaktır ve bu kesi bölgesinin düzenli şekilde pansuman edilmesi gerekebilir. Doktorun vereceği tavsiyelere dikkat etmek bir süre cinsel ilişkiden ve operasyon bölgesini zorlayacak egzersizlerden uzak durmak çok önemlidir. İyileşme süreci kişiden kişiye göre değişmektedir. Bazı kişiler birkaç hafta içerisinde toparlanırken, açık ameliyat uygulanan ve fazla sayıda ve büyük miyomları olan kişilerin iyileşmesi 4-6 ay kadar sürebilmektedir. Bu süreçte yara hijyenine önem vermek, doktorun önerdiği ve önermediği konuları dikkate almak, kontrolleri aksatmamak hastanın dikkat etmesi konulardır. Bilgi almak ve randevu oluşturmak için Doçent Dr. Çiğdem Yayla Abide ve ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.
Miyom Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Miyom ameliyatı adetliyken yapılır mı?
Miyom ameliyatı normal şartlarda regl döneminde uygulanmaz, ancak ciddi semptomlar görülüyorsa ve doktor uygun görürse ameliyat yapılabilir.
Miyom ameliyatından kaç gün sonra ilişkiye girilir?
Miyom ameliyatından sonra 4-6 hafta süresince cinsel ilişkiye girilmesi önerilmez.
Miyom ameliyatı alttan alınır mı?
Miyom ameliyatı vajinal yoldan yapılabilir ve bu yöntem Histeroskopi olarak adlandırılır.
Miyom ameliyatı ağrılı mıdır?
Miyom ameliyatları ağrı seviyeleri yüksek olmayan güvenilir ameliyatlardır. Miyom ameliyatında ağrı, ameliyat tekniğine ve ameliyatı yapan doktorun tecrübesine göre de değişmektedir.
Miyom alındıktan sonra kilo verilir mi?
Miyom ameliyatı sonrası kilo değişimleri görülebilir. Kişi kilo verebilir ya da kilo alabilir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Human Papilloma Virüs (HPV) kadınlarda rahim ağzı, makat ve genital organların kanser…
Devamını OkuVajinal mantar kadınlarda sıklıkla meydana gelir. Her dört kadından üçünün en az 1 ke…
Devamını OkuHPV; İnsanlarda yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Bazı bireylerde herhangi bir s…
Devamını Oku