Mesane sarkması yani idrar torbasının sarkması durumu, mesanenin yer değiştirmesi ve vajina duvarına doğru sarkarak baskı yapmasıdır. Bu durum idrarla ilgili belirtiler yaşanmasına neden olabilir. Hafif veya orta dereceler farklı yöntemlerle tedavi edilirken, ciddi vakalar cerrahi tedavi gerektirebilir. Mesane sarkması tedavisi, idrar torbası sarkması belirtileri gibi sorular için makalenin devamını okuyabilirsiniz.
Mesane Sarkması Nedir?
Mesane sarkması, pelvik kaslar tarafından tutulan mesanenin bazı nedenlerden dolayı sarkması durumudur. Mesane yani idrar torbası, vajinanın içine doğru sarkabilir. Normal doğum yapan kadınlarda daha çok görülmektedir. İdrar kesesinin karın içerisinde ve pelvik tabanında tutulmasını sağlayan bağların zayıflaması ile gerçekleşir.
Mesane Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Mesane sarkması belirtileri hafif vakalarda fazla belirgin olmayabilir. Orta ve ileri derece mesane sarkması vakalarında belirtiler aşağıdaki gibidir.
- İdrar kaçırma,
- Karın ve pelvik bölgesinde ağrı,
- İdrar yaparken yanma,
- Sık idrara çıkma,
- Cinsel ilişki sırasında rahatsızlık
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu belirtileri görülmektedir.
Mesane Sarkması Kimlerde Ortaya Çıkar?
Mesane sarkması, genellikle 40 yaş üzeri kadınlarda görülse de her yaştan kadında görülebilir. Bazı durumlarda doğum yapmamış kadınlarda hormonal nedenlerden kaynaklı olarak menopoz döneminde görülebilir. Menopoz sonrasında östrojen hormonu azalır. Buna bağlı olarak idrar torbasını destekleyen doku zayıflar. Mesane sarkması ayrıca sigara tüketen, obezite hastası olan, uzun süre kabızlık yaşayan, genetiğinde bulunan kişilerde de görülebilir.
Mesane Sarkması Neden Olur?
Mesane sarkması; pelvik tabana fazla baskı yapılması, idrar torbasının çevresindeki kasların veya pelvik taban kaslarının zayıflaması sonucu meydana gelebilir. Kadınlarda hamilelik, normal doğum, menopoz gibi olaylar; ağır kaldırma ya da kronik öksürük gibi durumlar sonucunda oluşabilir. Yaşlanma ile birlikte de bu sorun görülebilir.
Mesane Sarkması Risk Faktörleri
Mesane sarkmasının görülme ihtimali, bazı faktörler ile birlikte daha da artabilir. Özellikle yaşlanma ve doğum yapma bu riski artıran unsurların başında gelir. Mesane sarkması risk faktörleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Yaşlanma
- Doğum yapmış olmak
- Aşırı kilo veya obezite
- Sigara kullanımı
- Kronik kabızlık
- Kronik öksürük
- Sürekli ağır kaldırma
Mesane Sarkması Tanısı Nasıl Konulur?
Mesane sarkması tanısı için öncelikle fiziki muayene yapılır. Muayene sırasında doktor hastanın gösterdiği semptomları ve tıbbi geçmişini inceler. Mesane ve idrar testleri uygulanır. Böbrek fonksiyon testleri, tam idrar tahlili, idrar kültürü gibi tanı testleri uygulanır.
Bazı hastalarda belirtiler fark edilmeyebilir ve rutin bir muayene sırasında teşhis edilebilir. İdrar kaçırma veya vajinada belirginleşen dolgunluk ile doktora başvurulabilir. Kesin tanı için jinekolojik muayene gereklidir.
Mesane Sarkması Nasıl Anlaşılır?
Mesane sarkması; idrarla ilgili sorun ve ağrı şikayetleri ile anlaşılabilir. Mesanenin boşaltılması zorlayıcı olabilir. İdrar yaparken yaşanan sorunlar, sık sık idrara çıkma gibi durumlar doktora gidilmesi gerektiğini işaret edebilir. Günlük hayatta yapılan etkinliklerde rahatsız olunan bir durum oluşuyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Mesane Sarkması Tedavisi
Mesane sarkması tedavisi, hastadaki mesane sarkmasının ciddiyetine, belirtilerine bağlı olarak planlanır. Hafif dereceli sarkmalar için doktor takibi yeterli olabilir. Herhangi bir tedavi uygulanmayabilir. Orta dereceli sarkmalar için pelvik taban kaslarına yönelik egzersizler uygulanabilir. Kegel egzersizi olarak adlandırılan bu egzersizler ile pelvik kasların güçlendirilmesi hedeflenir.
Bu tedavi yöntemleri uygulandıktan sonra, semptomlar devam ediyorsa ve bir ilerleme görülmemişse cerrahi tedavi düşünülmektedir. Cerrahi operasyonla sarkan mesane geri yerine yerleştirilir ve sarkmadan dolayı gelişen fazla doku çıkartılır.
Mesane sarkması düzelir mi?
Mesane sarkması tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hafif vakalarda ameliyatsız, ciddi vakalarda ameliyatla tedavi edilebilir.
Mesane sarkması tedavi edilmezse ne olur?
Mesane sarkması tedavi edilmediği zaman sarkma ilerleyebilir, enfeksiyon riski artabilir, böbrek fonksiyonları bozulabilir.
Mesane sarkması ameliyatı kaç saat sürer?
Mesane sarkması ameliyatı lokal anestezi ile yapılarak ortalama 20 dakika kadar sürmektedir.
Mesane sarkması ultrasonda görülür mü?
Mesane sarkması, ultrason, muayene, sistoskopi ile teşhis edilebilir.
İdrar torbası sarkması cinselliği etkiler mi?
İdrar torbası sarkması cinsel birliktelik sırasında haz alma duyusunu etkileyebilir. Kadınlarda psikolojik olarak da olumsuz etkiler gösterebilir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Rahim sarkması, rahmin normalde olması gereken noktadan aşağı doğru sarkmasına verile…
Devamını Okuİdrar kaçırma sorunu günümüzde pek çok kadının mustarip olduğu bir sorundur. Hayat ka…
Devamını Oku