Rahim ağzı kanser tarama testleri sonrasında tespit edilen anormal hücreler veya yüksek riskli HPV virüsleri sonrası hastalara kolposkopi ve biyopsi yapılmasını önermekteyiz. Servikste anormal hücre büyümesine serivkal displazi denilmektedir. Displaziler kanser değildir ancak tedavi edilmezler ise kansere dönme ihtimalleri olan oluşumlardır.
İçindekiler
- Rahim Ağzı Kanser Öncüsü Lezyonların Tedavisi
- LEEP (Sıcak Konizasyon) Nedir?
- LEEP Ne İçin Kullanılır?
- LEEP Nasıl Yapılır?
- LEEP Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?
- LEEP Sonrası Ne Gibi Sorunlar Ortaya Çıkabilir?
- LEEP Sonrası Neler Olur?
- Konizasyon (Soğuk Konizasyon)
- Konizasyon Sonrası Gebelik
- İstanbul LEEP Fiyatları Nedir?
Yapılan kolposkopi ve biyopsi sonucunda lezyonları düşük riskli veya yüksek riskli olarak ayırıp ardından bir tedavi, takip planı çizmekteyiz. Düşük riskli lezyonlar; (CIN 1) rutin takip gerektiren ve genelde kendiliğinden iyileşen bir lezyonlardır. Yüksek riskli lezyonlar; (CIN 2, CIN 3,) kansere ilerleme riski nedeniyle tedavi edilmesi gerekmektedir.
Rahim Ağzı Kanser Öncüsü Lezyonların Tedavisi
Rahim ağzı kanser riski yüksek olan lezyonlarda, LEEP (Loop Elektrosurgical Procedure) veya Konizasyon yapılmasını tercih etmekteyiz, yani şüpheli olan dokuları çıkarıp yok etmekteyiz. Ne kadar dokunun çıkarılacağına kolposkopiyi yapan hekim karar verecektir. Bu yüzden bu konuda tecrübesi olan bir hekime başvurmanızı öneririm.
HPV enfeksiyonu ise bu tedavi ile yok olmamaktadır ve hastada yakın takibe devam edilmelidir. HPV enfeksiyonunun ilaçla tedavisi yoktur ancak piyasada bazı ilaçlar vardır ancak etkinliği kanıtlanmamıştır.
LEEP (Sıcak Konizasyon) Nedir?
Konizasyon işlemi rahim ağzının bir kısmının koni şeklinde çıkarılması işlemidir. Rahim ağzının koter enerjisi ile yakarak çıkarılması sıcak konizasyon yani LEEP işlemidir. Lokal anestezi veya genel anestezi ile yapılabilir. Hasta litotomi pozisyonuna alınır yani jinekolojik masaya yatırılır. Steril örtümü takiben, spekulum ile rahim ağzı görüntülenir. Lugol ile rahim ağzı boyanır. Boyanmayan alanlardan, ucunda tel olan ve koter cihazına bağlı olan kalem gibi bir alet ile geniş biyopsi alınır. Hem tanı konulur hem de tedavi yapılmış olunur. İşlem sırasında kanamayı durdurmak için rahim ağzına bazen monsel dediğimiz özel solüsyonlar sürebilir veya dikiş atabiliriz.
Loop koterde denilmektedir. Kalem gibi ince bir aletin ucunda halka şeklinde bir tel vardır, bu tel yardımı ile patolojik doku yakılıp kesilerek çıkarılır ve patolojiye gönderilir.
LEEP Ne İçin Kullanılır?
Smear ve HPV testi sonucunda CIN 2 veya CIN 3 dediğimiz kanser öncülü lezyonları saptadığımızda hem kesin tanı koymak hem de tedavi amacıyla LEEP konizasyon önermekteyiz.
Ayrıca rahim ağzında bazı yara veya lezyonların varlığında geniş biyopsi ve tedavi amaçlı bu lezyonların LEEP ile çıkarılmasını önermekteyiz.
LEEP Nasıl Yapılır?
Genelde lokal aneztezi veya genel anestezi ile yapılabilir. Ofis şartlarında da yapmak mümkündür. Ameliyat öncesi özel bir hazırlık gerektirmez. LEEP işlemi 10-20 dk. sürer. Kolay, etkin, güvenilir ve zor olmayan bir yöntemdir.
LEEP Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?
- 4-6 hafta ilişki önerilmemektedir.
- Jinekoloğunuzun önerdiği ağrı kesici ve antibiyotikler kullanılmalıdır.
- 3-4 gün ağır egzersizden kaçınılmalıdır.
- Vajinal tampon 1-1,5 ay önerilmemektedir. Akıntınız uzun sürerse hijyenik pedlerden kullanabilirsiniz.
- 2-3 hafta havuza girmeyiniz, ayakta duşunuzu alınız.
- Patoloji sonucunuzu takip ediniz ve jinekoloğunuza muhakkak kontrole gidiniz.
LEEP Sonrası Ne Gibi Sorunlar Ortaya Çıkabilir?
En sık görülen şikayet kanamadır ancak müdahale etmek kolaydır, ucu topuz şeklindeki koter ile açılan damar ağızlarını yakabiliriz ve özel kanama durdurucu solüsyonlar ile kanamayı durdurabiliriz.
LEEP Sonrası Neler Olur?
- Kahverengi siyah akıntı, lekelenme tarzı kanama normaldir.
- Hafif kramp tarzında birkaç gün ağrı nadir de olsa olabilir.
- Çok nadiren enfeksiyon gelişebiilr.
LEEP Sonrası aşağıdaki durumların yaşanması halinde doktorunuza danışmanız gerekir;
- Durmayan vajinal kanama
- Ateş, ağrı, kötü kokulu vajinal akıntı
- Kasık ağrısı ve vajinal akıntı uzun sürerse doktorunuza haber vermelisiniz.
Konizasyon (Soğuk Konizasyon)
Soğuk konizasyon da denilmektedir. LEEP işlemine benzerdir ancak LEEP'deki gibi koter ile değil bu sefer rahim ağzının bir kısmı bistüri ile koni şeklinde çıkarılmaktadır. Sonrasında ise koter ile kanayan yerler yakılmakta ve yine monsel gibi özel solüsyonlar sürülerek kanama durdurulmaktadır.
Konizasyon Sonrası Gebelik
Rahim ağzından fazla doku çıkarılır veya rahim ağzına birden fazla konizasyon işlemi yapılırsa, işlem sonrasında gebe kalınması durumunda rahim ağzında yetmezlik oluşabilmekte ve bu durum erken doğuma neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda gebelik döneminde erken doğumu ve düşüğü engellemek için rahim ağzına serklaj dediğimiz rahim ağzı dikişini atabilmekteyiz.
İstanbul LEEP Fiyatları Nedir?
İstanbul Konizasyon Fiyatları Nedir? Yapılan anestezi ve seçilen hastane, doktorun tecrübesine göre işlem fiyatları değişmektedir. Detaylı bilgi için Doçent Doktor Çiğdem Yayla Abide ile iletişime geçebilirsiniz.
LEEP ile ilgili yapılan çalışmalarda kısırlık yapmadığı ve gebelik komplikasyonlarına çoğunlukla yol açmadığı bilinmektedir. Ancak tekrarlayan LEEP işlemlerinden sonra veya LEEP işleminde fazla miktarda rahim ağzının çıkarılması durumunda gebelik erken doğum veya düşükle sonuçlanabilmektedir. LEEP sonrası gebelik durumunda sezaryen olmanız gerekmez. LEEP ortalama 10-20 dk. sürmektedir. Evet dönebilirsiniz ancak aneztezi almış iseniz bir süre araba kullanmamanızı öneririm. LEEP sonrası rahim ağzının iyileşmesi yaklaşık 6 ayı almaktadır, bu yüzden en erken 6 ay sonra gebelik önerilmektedir. Sizi takip eden doktorunuz sizi bu konuda yönlendirecektir. LEEP riski minimaldir ancak, kanama ve enfeksiyon olabilir. Birden fazla LEEP yapılmış veya geniş bir alan çıkarılmış ise kadının sonraki gebeliğinde rahim ağzına dikiş atmak gerekebilmektedir. Yani rahim ağzı yetmezliği yaşayabilmektedir. 1-2 hafta sonra jinekoloğunuza kontrole gitmelisiniz. Düzenli aralıklarla, 3-6 ayda bir smear ve HPV kontrolü ile takip olmalısınız. 2 sene sonra durumunuza göre rutin kontrole geçebilirsiniz. Buna jinekoloğunuz karar verecektir. Fazla miktarda kanama, kötü kokulu vajinal akıntı, 38 derecenin üzerinde ateş olması, şiddetli karın ağrısı, kusma olması durumunda hemen doktorunuza başvurmalısınız. LEEP sonrası rahim ağzında yapışıklık dediğimiz stenoz durumu oluşmadıysa gebelik oluşabilmektedir. Adetleri düzenli devam eden bir kadında rahim ağzında açıklık var demektir ve bu açıklıktan spermler geçebilmektedir. Leep yapılan hasta gebe kalabilmekte, doğum da yapabilmektedir.LEEP Sonrası Gebe Kalabilir miyim? Leep Sonrası Düşük veya Erken Doğum Yapar mıyım?
Leep Ne Kadar Sürmektedir?
LEEP Sonrası İşime Hemen Dönebilir miyim?
LEEP Sonrası Ne Zaman Gebelik Planlayabilirim?
LEEP Riskli midir?
LEEP Sonrası Takip Sürecim Nasıl Olmalı?
LEEP Sonrası Ne Zaman Doktoruma Haber Vermeliyim?
LEEP Sonrası Gebe Kalınabilir mi?
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Rahim ağzı kanseri dünyada kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülen …
Devamını OkuAçık rahim ameliyatı, tıbbi adıyla Total Abdominal Histerektomi (TAH), rahmin karın b…
Devamını OkuHisteroskopi, vücutta büyük bir kesi yapılmasına gerek kalmadan gerçekleştirilen bir …
Devamını Oku