Laparoskopi, günümüzde cerrahi müdahalelerde ve bazı hastalıkların tanısını koymada kullanılan bir tekniktir. Laparoskopi, karın boşluğuna birkaç küçük kesiden yerleştirilen özel bir kamera ve cerrahi aletler kullanılarak gerçekleştirilen bir yöntemdir. Bu sayede doktorlar, iç organları daha yakından inceleyebilir, teşhis koymak veya cerrahi müdahale yapmak için daha hassas bir şekilde çalışabilir.
Laparoskopi Nedir?
Laparoskopi, günümüzde cerrahi müdahalelerde ve bazı hastalıkların tanısını koymada kullanılan bir tekniktir. Laparoskopi, karın boşluğuna birkaç küçük kesiden yerleştirilen özel bir kamera ve cerrahi aletler kullanılarak gerçekleştirilen bir yöntemdir. özellikle karın bölgesindeki hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopide 1 cm veya daha küçük boyutlardaki kesiler aracılığıyla ameliyat gerçekleştirilir. Bu küçük kesilerden aletler içeriye yerleştirilir. Bir kamera aracılığıyla da monitörden görüntüleme sağlanır.
Laparoskopi, açık ameliyatlara göre hasta üzerinde daha az hasar bıraktığı için daha çok tercih edilmektedir. Laparoskopi ile hem karın içerisindeki anormal durumlar saptanır hem de tedavi sırasında kullanılır. Laparoskop adı verilen cihazlar yardımıyla gerçekleştirilen bu işlem sonrasında herhangi bir komplikasyon oluşma riski azalır. Hastanın hem iyileşme süresi hızla gerçekleşir hem de ameliyat sonrası bir iz oluşumu çok minimal düzeylerde kalır.
Laparoskopi Neden Yapılır?
Laparoskopi, birçok yönden avantajlı durumda bulunduğu için uygun olan hastalıkların tedavisinde kullanılır. Hastanın ameliyat sonrası yaşayabileceği riskler en aza indirilmek istendiğinde laparoskopi yöntemi kullanılmalıdır. Özellikle jinekolojik hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde sıkça laparoskopi tekniği uygulanır.
Laparoskopi ile hastalıkların teşhis edilmesi de kolaylaşır. Endometriozis, dış gebelik, yumurtalık kistleri gibi hastalıkların teşhisinin doğru şekilde konulmasında laparoskopi yöntemi yardımcı olabilir.
Laparoskopi Nasıl Yapılır?
Laparoskopi işlemi genel anestezi altında yapılır. Karnın alt kısmından yapılan bir kesi ile karın boşluğuna karbondioksit gazı verilerek karın şişirilir. Bununla birlikte karın içerisindeki organlar daha rahat görülür.
Laparoskop karın üzerinde açılan minimal kesilerden içeri yerleştirilir. Laparoskop ucunda yer alan kamera ile doktorun karın içerisindeki görüntüleri ekrandan görmesi sağlanır.
Laparoskopi ile açılacak kesilerin sayısı, tedavisi yapılan hastalığın durumuna bağlı olarak değişmektedir. İşlem tamamlandıktan sonra aletler çıkartılır ve kesiler kapatılır.
Laparoskopi Çeşitleri Nelerdir?
Laparoskopi çeşitleri birçok hastalığın tedavisinde laparoskopinin kullanılmasını içerir. Özellikle kadın hastalıkları için sık kullanılan laparoskopi çeşitleri şunlardır:
- Laparoskopik kist ameliyatı
- Laparoskopik miyom ameliyatı
- Laparoskopik rahim alma ameliyatı
Laparoskopinin Avantajları Nelerdir?
Laparoskopinin avantajları açık ameliyatlara göre daha fazladır. Laparoskopi hastalar için daha konforludur ve iyileşme sürecinin daha kolay yönetilmesi de hastalar ve doktorlar için olumlu bir gelişmedir.
- Ağrı, acı hissinin az olması,
- Enfeksiyon riskinin az olması,
- Hastanın iyileşme sürecinin daha hızlı olması,
- Yara izlerinin daha küçük olması,
- Daha az kesi yapıldığı için doku hasarının ve kan kaybının daha az olması,
- Yüksek çözünürlüklü kamera sisteminin olması ile iç organların daha iyi görüntülenmesi,
- Daha minimal kesilerin olması, laparoskopinin avantajları arasında sayılabilir.
Laparoskopik Cerrahi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Laparoskopik cerrahi birçok hastalığın tedavisinde ve tanı konulmasında uygulanır. Laparoskopik cerrahi aşağıdaki hastalıklarda uygulanan bir yöntemdir.
- Miyomların alınması,
- Rahmin alınması,
- Fallop tüplerinin bağlanması,
- Çikolata kisti cerrahisi,
- Dış gebelik tedavisi,
- Yumurtalık kistlerinin tanısı ve tedavisi,
- İnfertilite nedeni tespit edilmesi,
- Karın ağrılarının tanısı gibi durumlarda laparoskopik cerrahi uygulanır.
Laparoskopi Kesileri Ne Kadar Sürede İyileşir?
Laparoskopi kesileri, genellikle hastanın bir hafta içerisinde normal aktivitelerine dönmesine olanak sağlayacak sürede iyileşmektedir. Açık ameliyatlara oranla daha küçük kesiler yapıldığı için, bu kesilerin iyileşmesi de daha az zaman alacaktır. Yine küçük kesiler atılmasının avantajı olarak estetik şekilde çok ufak izler kalacaktır.
Laporoskopi Riskleri Nelerdir?
Laparoskopi riskleri, normal ameliyat yöntemlerine göre daha düşüktür. Ancak yine de cerrahi bir girişim olduğu için enfeksiyon kapma, kanama, morluk gibi riskler taşımaktadır. Anesteziye bağlı olarak mide bulantısı ve kusma gibi komplikasyonlar görülebilir. Bunlar her cerrahi işlemin getirdiği risklerdir. Laparoskopide bu riskler çok düşük seviyelerde görülmektedir.