Kanser tanısı alan hasta sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Kanser tedavisinde verilen kemoterapi ve radyoterapiler ise üreme organları (testis ve yumurtalıklar) için toksiktir.
Üreme organlarındaki bu hasar verilen tedavinin çeşidine, dozuna ve uygulandığı yaşa göre değişmektedir. Ve sonuç olarak bu tedaviler sonrası yumurtalık rezervi, sperm sayısı azalmaktadır. Sevindirici olan ise yeni gelişen teknolojiler sayesinde artık kanser tedavisi öncesi üreme fonksiyonlarının korunması için birçok yöntemin bulunmasıdır.
Hastaların önemli bir kısmı 45 yaş altında, hatta 30 yaş altında, hatta ergenlik dönemi öncesi tanı almaktadır. Eski dönemden farklı olarak artık erken tanı ve teşhis birçok kanserde mümkün olabilmektedir.
Hastalar kanser tanısı aldıklarında ilk olarak sağlıklarını düşünmektedirler ancak beraberinde üreme fonksiyonlarını da kaybedecek olmanın verdiği stres, üzüntü yüzleşmek zorunda oldukları ayrı bir sorun haline gelmektedir. Çünkü kanser tedavisi üreme hücrelerinin çoğunu yok etmektedir.
Tam da bu açıdan, kanser tanısı koyan hekimin hastasını tüp bebek uzmanına yönlendirmesi, ileride hastanın bebek sahibi olma şansını hastaya geri vermesi açısından çok önemlidir. Çünkü bazı yöntemler ile hastaların üreme fonksiyonları geri verilebilmektedir. Bunlar nelerdir;
- Yumurtaların dondurulup saklanması
- Tüp bebek ile oluşan embriyoların dondurulup saklanması
Tüp bebek tedavisi gibi başlanır ve embriyo oluşumundan sonra embriyolar ileri de çözülmek üzere dondurulmaktadır. Bu işlem kanser tedavisi öncesi hızlıca yapılmalıdır.
Meme kanseri gibi östrojen hormonunun çok yükselmesinin istenilmediği kanserlerde, hormonun etkisini azaltan ilaçlar, tüp bebek tedavisine eklenmektedir (aromataz inhibitörleri).
- Sperm dondurulup saklanması
Yumurtalık dondurulması: Yumurtalık dokusu dondurma işlemi uygulanabilir. Bu yöntem gelişim aşamasında olan ve umut vadedici bir tedavidir. Kanser hastalarında tedaviyi de geciktirmemesi bir avantajdır. Tedavi öncesi yumurtalıklar çıkarılır ve dondurulur, tedavi sonrası da tekrar hastaya bırakılıp küçük yumurtaların hastanın vücudunda gelişmesi sağlanır. Akılda soru işareti olarak kalan ise kanser metastazının yumurtalıklarda olup olmadığıdır.
- Pelvik bölgeye radyoterapi öncesi yumurtalıkların cerrahi ile yukarıya asılması gibi yöntemlerdir.
Tedavi Sonrası Oluşan Gebeliklerde Anomaliler veya Bebekte Doğumsal Bozukluklar Olabilir mi?
Tedaviye bağlı olarak bu sorunlar görülmemektedir.
Kemoterapi yumurtalıklara zarar verir mi?
Kemoterapi yumurta sayısında azalma ve fonksiyon bozukluğuna yol açtığında yumurtalıklara zarar verir.
Kanser hastaları hamile kalabilir mi?
Kanser hastaları hamile kalabilir ancak tedavi süreci bebeğe zarar vereceğinden hamile kalınmaması gerekir.
Embriyo dondurma nedir?
Embriyo dondurma işlemi tüp bebek tedavisinde kullanılır. Kanser hastası bireyin tedavi sonrası sperm ve yumurta sayısında ve kalitesinde azalma yaşanacağı için bu işleme başvurulabilir.
Sperm dondurma nedir?
Spermin gelecekteki hareket ve sayısı göz önüne alınarak sperm dondurma işlemi yapılabilir. Alınan sperm örneği laboratuvar ortamında dondurulur.
Yumurtalıklar dondurulabilir mi?
Yumurtalıklar dondurulabilir. Kanser hastası olan kişiler tedaviye başlamadan önce yumurtalıklarını dondurarak tedavinin yumurtalıklara vereceği zarardan kurtulabilirler.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kadınların üreme sağlığı açısından kritik öneme sahip olan yumurtalık rezervi, özelli…
Devamını OkuRahmin içinden tanı veya tedavi amacıyla parça alınması işlemine endometrial biyopsi …
Devamını OkuTüp bebek (IVF) gibi özel sistemler ve teknolojiler kullanılarak bebek cinsiyet belir…
Devamını Oku