Kadınlarda Ergenlik Dönemi

Bireyler anne karnından başlayarak çocukluk, ergenlik, yetişkinlik, yaşlılık dönemlerinden geçmektedirler. Ergenlik dönemi çocukluk ile yetişkinlik dönemi arasındaki geçiş dönemidir. Ergenlik dönemi biyolojik, psikolojik ve fiziksel değişimlerin yaşandığı, bir kadının belki de yaşadığı en karmaşık dönemdir. Bu dönemi sağlıklı geçirmek için aile desteği tabi ki çok önemlidir ancak bununla beraber kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ve çocuk doktorundan da yardım almak her zaman için artı olacaktır.

Kızım Ergenliğe Giriyor Ne Yapmalıyım?

Kızım ergenliğe giriyor ne yapmalıyım diye düşünüyorsanız bilinçli bir ebeveyn olmalısınız. Bu dönemde kızınız çocukluk döneminden yetişkinlik dönemine geçer ve bu sürece ergenlik (puberte) denir. Ergenlikte hem fiziksel hem de duygusal dalgalanmalar yaşanır. Bu süreç zorlu bir süreç olmakla birlikte çocuğun sağlıklı bir bir şekilde süreci yaşaması için ailenin tutumu çok önemlidir. Bu dönemde olabilecek değişiklikler şöyle sıralanabilir;

doc-dr-cigdem-abide

  • Boyda ve kiloda artış
  • Meme gelişimi
  • Tüylenmede artış
  • İlk regl kanaması
  • Bacakların üst bölgelerinde ağrı
  • Sırt ve kemik ağrıları
  • Şişkinlik
  • Mide sorunları
  • İshal ya da Kabızlık
  • Yorgunluk ve Bitkinlik hali

14 yaşına kadar görülmesi gereken ilk adet kanaması ve diğer belirtiler kızınızın ergenlik dönemine girdiğini gösterir. Özellikle ilk adet kanaması yani PMS döneminde iştah artışı, huzursuzluk, uyku bozuklukları ve benzeri durumlar yaşanabilir. Ebeveynler bu uyum sürecinde çocuklarını anladıklarını göstermeli ve hoşgörülü davranmalıdır.

ergenlik-dönemi

ergenlerde-cinsel-egitim

Ergenliğe Girince Ne Olur?

Ergenliğe girince, bedende ve zihni etkileyen birçok değişim görülür. Fiziksel olarak, hormonlardaki değişimler nedeniyle kişinin görünüşü farklılaşır. Bu değişimler şu şekilde sıralanabilir;

  • Cinsel organlarda büyüme ve gelişme,
  • Vücutta kıllanmanın artması,
  • Ses kalınlaşması
  • Adet döngüsünün başlaması
  • Kızlarda kalçaların ve göğüslerin büyümesi

Kızlarda Ergenlik Belirtileri Nelerdir?

Kızlarda ergenlik genel olarak 8-13 yaşlarında başlar ve hem duygusal hem de fiziksel olarak değişimler görülür. Kızlarda ergenlik belirtileri şu şekilde görülebilir;

  • Göğüslerin büyümesi: Kızlarda ergenlik dönemi genellikle göğüslerin büyümesiyle başlar ve bu büyüme, 8-13 yaşları arasında başlayabilir.
  • Adet döngüsünün başlaması: Adet döngüsünün başlamasıyla ergenlik başlar ve ortalama 12 yaşlarında başlar. Adet ilk birkaç yıl düzensiz olabilir.
  • Vücut kıllanması: Ergenlik döneminde kızlarda kıllanma artış gösterir. Kıllar özellikle koltuk altlarında, bacaklarda ve genital bölgede belirgin hale gelir.
  • Vücut şekli değişiklikleri: Kızlar ergenlik döneminde daha kadınsı vücut şekline sahip olmaya başlarlar. Kalça ve göğüsler büyür.
  • Akne: Ergenlik döneminde akne oluşumu başlar. Bu cilt sorunu, yüz, sırt, göğüs ve omuzlarda sivilce şeklinde görülebilir.
  • Duygusal değişiklikler: Ergenlik döneminde duygusal dalgalanmalar sıklıkla görülür. Daha hüzünlü, öfkeli veya anksiyöz olabilirler. Duygular daha coşkulu hale gelebilir.

Ergenlik normal bir süreçtir ve yukarıda sıralanan maddeler birçok ergenliğe giren insan tarafından görülür. Ergenlikte kızlar değişimlerden dolayı vücutlarına karşı güvensiz olabilir ancak bu değişimlerin görülmesi normal bir süreçtir. Bu sürecin sağlıklı geçmesi için uygun destek almak ve olumlu sosyal ilişkiler geliştirmek kızların sağlıklı bir şekilde ergenlik dönemini geçirmelerine yardımcı olabilir.

kizlarda-ergenlik-belirtileri

ergenlik-donemi

Ergenlik Döneminde Ne Yapılmalı?

Ergenlik döneminin sağlıklı geçirilmesi kişinin gelecek yaşamını etkilemektedir. Özellikle cinsellik ve vücuttaki farklılaşmanın kabullenilmesi ergenliğe giren kişiler için önem oluşturur. Ergenlikle birlikte kişi vücudunu daha iyi tanımaya başlar ve hormonel değişikliklerden dolayı farklı hissedebilir. Özellikle cinsellik bir tabu konusu olmakta ve ergenlikteki bireylerde cinselliğe karşı korku ve ön yargı gelişebilir. Bu sebeple ergenlikte kesinlikle cinsel eğitim alınmalıdır. Ergenlik döneminde şunlar yapılabilir;

  • Doğru bilgi: Ergenler, cinsellikle ilgili doğru ve güvenilir bilgilere ihtiyaç duyarlar. Bu bilgilerin doğru kaynaklardan, bilimsel veriler ışığında verilmesi önem taşır.
  • Cinsel sağlık: Cinsel eğitimde cinsel sağlığın önemi üzerinde durulması gerekir. Bu konular cinsel yolla bulaşan hastalıklar, gebelik ve korunma yöntemleri şeklindedir.
  • İletişim: Ergenlerin cinsel eğitimi, açık ve samimi bir iletişim ortamında gerçekleştirilmeli ve cinsel yönelimleri hakkında farklı duygular yaşayabilecekleri ve soruları olabileceği unutulmamalıdır.
  • Değerler: Ergenlerin kendi değerlerine saygı duyulmalıdır. Ailelerin, dinlerin ve kültürlerin cinsel konulardaki tutumlarına saygı gösterilmesi de önem taşır.
  • Özgüven: Cinsel eğitim, ergenlerin cinsel özgüvenlerini artırmalarına yardımcı olur. Bu, ergenlerin kendi bedenlerine, cinsel kimliklerine ve cinsel tercihlerine saygı duymalarını sağlar.
  • Çevresel faktörler: Ergenlerin cinsel eğitiminde, aile, okul ve toplumda mevcut olan cinsel normlara ve değerlere de dikkat etmek gerekir.

Ergenlikte cinsel eğitimin verilmesi ile sağlıklı cinsel davranışlar teşvik edilir. Bu konuları açık bir şekilde konuşmak, doğru bilgileri ergenlikteki bireylere sunmak gerekir.

Ergenlikte Akıntı Neden Olur?

Ergenlik döneminde akıntı görülmesi normal bir durumdur. Akıntı olmasının sebebi vajinanın normal olarak salgıladığı doğal bir sıvı olan vajinal salgıdır. Bu salgı sayesinde vajina nemli kalır ve enfeksiyonlardan korunur. Ancak akıntı beyaz, kokuluysa ve kaşıntı kızarıklık ya da ağrı varsa enfeksiyon olma ihtimali yüksektir.

Ergenlerde Cinsel Eğitim Nedir?

Ergenlik döneminde cinsel eğitim kişinin ileri yaşlardaki yetişkinlik dönemlerinde sağlıklı bir cinsel kimliği ve cinsel hayatı olması için oldukça önemlidir. Bu eğitim önce ailede başlar ve sonrasında da okul ve aile işbirliği ile devam eder. Ailelerin bu konudaki tutumu çocuğun sağlıklı bir ergenlik yaşamasında etkin rol oynar. Bu dönemde çocuğun soruları sabırla, açık, net ve sade bir şekilde yanıtlanmalıdır. Yaşadığı sürecin gayet doğal olduğu ve neler yaşayabileceği hakkında bilgi verilmeli, endişeler giderilmelidir. Cinsel gelişim sürecini sürdüren çocuklara verilen eğitim onların öz güvenlerini besler. Yetişkinlik döneminde hem partnerlerine hem de diğer insanlara neyi isteyip neyi istemediklerini daha rahat ifade edebilmelerini sağlar. Ergenlikte nitelikli cinsel eğitim için çocuğun yaşına uygun olacak şekilde pedagog ve psikolog desteği alınabilir. Kız çocuklarının gelişimleri ile ilgili soruları ve sorunları ile ilgili kadın hastalıkları ve doğum uzmanından destek alınabilir.

Ergenlerle Cinsellik Nasıl Konuşulmalı?

Ergenlik dönemi anne ve babaların çocuk yetiştirirken en çok zorlandıkları dönemlerden biridir. Bu dönemde kimi aileler cinsellikle ilgili hiçbir bilgi vermez ve çocuğun yaşadığı dönemi görmezden gelir. Ancak bu doğru bir tutum değildir, çocuk ergenlik döneminde cinsellik ile kesinlikle tanışmıştır. O yüzden bu durumu hiçe saymamak gerekir. Ancak ergenlikte cinsellik ile ilgili sürekli tavsiye vermek de doğru değildir. Ergenin kendisini rahat hissetmesi ve soru sorabilmesi için teşvik edilmesi önemlidir. Cinsellik konusunda gereksiz şakalar yapılmamalı ve net, doğru bilgiler verilmelidir. Erken yaşta cinsellikten, olası hamilelik durumundan, korunma yöntemlerinden ve cinsel yollarla bulaşan hastalıklardan mutlaka söz edilmeli ve korkutmadan bilgi verilmelidir.

ergenlikte-cinsellik

yetiskinlik-donemi

Ergenliği Sağlıklı Geçirebilmek İçin Yapılması Gerekenler

Ergenliği sağlıklı geçirebilmek için bu süreçte duygusal dalgalanmaları ve içe kapanıklığı en aza indirgemek için çocuğunuza sakin ve hoşgörülü bir şekilde yaklaşabilirsiniz. Ailesinin her durumda yanında olacağını bilen çocuk huzursuzluk ve depresyon hisleri ile daha kolay baş edebilir. Bu dönemde çocuğa sürekli ahlak dersi vermemeli ve ceza ile tehdit etmemelisiniz. Aşırı özgürlükçü olarak çocuğunuzla aranızdaki bağları koparmanız da önerilmez. Herhangi bir hata yapması halinde de karşınızdaki kişinin sizin çocuğunuz olduğunu ve zorlu bir süreçten geçtiğini, bunun geçici bir dönem olduğunu unutmamalısınız.

Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide

İngilizce eğitim veren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini 1998 yılında kazanarak; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olma yolunda ilk adımlarını atan Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide, 2005 yılında Tıp Eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Tıp Fakültesinde göstermiş olduğu üstün başarının ardından, TUS sınavında yüksek derece ile ilk tercihi olarak kazandığı Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, göreve başlamıştır. Devlet hizmet yükümlüğünü yerine getirmek için Nallıhan Hastanesinde 2011- 2014 yılları arasında çalıştıktan sonra, Zeynep Kamil Hastanesine geri dönmüştür. 2018 yılında Doçentlik ünvanını almış ve Zeynep Kamil Hastanesi’ nde eğitim kadrosunda görev almıştır. 2021 yılında Zeynep Kamil Hastanesinden ayrılmış ve 2022 yılı itibarı ile İstanbul Ataşehir kadın doğum kliniğinde bilgi ve tecrübesini hastaları ile paylaşmaya başlamıştır.