Erkek ve kadınların anatomisindeki en büyük farklılık genital organlardadır. Kadın üreme organları nelerdir sorusuna yanıtı kadın üreme organlarını iç ve dış organlar olarak ikiye ayırarak verebiliriz.
İç Genital Organlar Nelerdir? Ne İşe Yararlar?
İç genital organlar pelvis boşluğunun içinde yer alan ve üreme sisteminin iç kısmını oluşturan yapılardır. Bunlar; vajen, yumurtalıklar (överler), tüpler, rahim (uterus) ve rahim ağzı (serviks) olarak sıralanabilir.
Vajen (Hazne)
İç ve dış üreme organları arasında bir yoldur. Penisin içine girdiği ve meninin ilk bırakıldığı, erkek tohum hücrelerinin bırakıldığı organdır. Ortalama 9’cmdir. Ön ve arka duvarları birbirine değmektedir. Genişleyebilen bir organdır. Normalde laktobasillus olmak üzere mikrobial bir ortam barındırmaktadır. Ve bu ortam sayesinde bir denge içerisindedir.
Rahim
Anne karnında yani embriyonel hayattayken sağda ve solda çift olan tüpe benzeyen yapılar ortada birleşip ortasındaki perdeyi de kaldırıp rahmi oluşturmaktadır. Bu birleşmeden sonra perdenin kalkmaması nedeniyle birtakım rahim anomalileri oluşabilmektedir (Müllerian füzyon anomalileri, tek boynuzlu rahim, bikornuat uterus, rahimde perde, T şekilli rahim gibi). Rahim, armuta benzeyen, kas dokusundan oluşan, iç kısmında da endometriyum dediğimiz bebeğin tutunduğu ve büyüdüğü yapıyı barındıran bir organdır.
Serviks (Rahim Ağzı)
Rahmin vajina ile arasındaki kapıdır. Bu kapı adet dönemlerinde ve gebelik döneminde aralanır veya açılır. Serviks, vajen ile komşu olduğu için enfeksiyonlara, yara oluşumuna açıktır. Ancak spekulum dediğimiz aletler ile muayene sırasında serviks görülüp, küçük çubuk şeklinde aletlerde dökülen hücreleri toplayarak smear (smir) testi dediğimiz test yöntemi sayesinde kanser olmadan, öncesinde tanı konulup tedavisi yapılabilen, ender kanser çeşitlerindendir.
Tüpler
İki taraflı olmak üzere çift sayıdadır. Yumurtalıktan atılan yumurtayı yakalar ve rahime iletir. Yumurtanın ve spermin geçtiği ve birleştiği bir geçittir. Yaklaşık 10 cm’dir ve hareketli bir yapıdır.
Yumurtalıklar
İki taraflı olmak üzere ikişer adettir, sedef renginde ve sert yapıdadır. Bağlar ile hem rahime hem de karın arka duvarına asılıdır. Uzunluk 3,5, genişlik 2,5, kalınlık ise yaklaşık 1cm’dir. Yumurtaları saklar, her ay bir adet yumurtayı atar, kadınlık hormonu dediğimiz hormonları üretir. Erkekteki testisin karşılığıdır.
Kadın Dış Genital Organları Nelerdir?
Kadın genital organlarının görünür halde yani dışarıda olan kısmı dış genital organlar olarak adlandırılır. Bu organlar şu şekilde sıralanabilir;
- Pubis tepesi (mons pubis); Pubis bölgesi veya bilinen diğer adıyla venüs tepesi kasıkların hemen alt bölgesinden başlar ve klitoris bölgesinin üzerine dek devam eder.
- Dış dudaklar (labium majus); Vajinanın dış kısmında yer alan üzeri hafif tümsek şeklinde olan kabarık büyük dudaklardır.
- İç dudaklar (labium minör); Dış genital bölgenin iç bölümünde bulunan küçük dudaklar
- Klitoris; Klitoris, üreme sisteminin önemli bir parçası olan ve vücudun yoğun sinir uyarım noktalarındandır.
- Vestibül; Klitoris ile vajen girişi (introitus) arasında yer alan üçgen alandır.
- İdrar deliği (üretra); Mesaneden idrar deliğine dek olan idrar boşaltım sisteminin son basamağını denk gelen kanaldır.
- Vajen girişi (introitus); Labium minörün hemen iç kısmından başlar ve himenden sonra vajina dek devam eder. İdrar deliği (üretra) ile anüsün arasında bulunur.
- Himen (hymen); Halk arasında Kızlık zarı olarak bilinen bu zar vajinal açıklığın dış tarafını saran ve kimi durumda kısmen örten bir mukoza dokusudur.
- Salgı bezleri (Bartholin ve Skene bezleri); İdrar çıkış deliğinin yanlarında bulunan Skene bezleridir. Vajina girişinin yakınında sağda ve solda yer alan Bartholin bezleridir.
- Perine; Perine, dış dudaklar ile anüs arasında bulunan bölgedir. İdrar ve dışkı çıkışının kontrolünü sağlayan kaslar burada bulunur.
Kadın Dış Genital Organlarının Görevleri Nelerdir?
Kadın dış genital organlarının görevleri şu şekilde sıralanabilir;
- İç genital organları olası enfeksiyonlardan korumak
- Cinsel ilişki sırasında spermin vücuda girişini sağlamak
- Cinsel haz duyulmasını sağlamak
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Erkek üreme organlarının ana görevleri sperm üretmek, depolamak, taşımak ve orgazm ol…
Devamını Oku