İdrar kaçırma sorunu günümüzde pek çok kadının mustarip olduğu bir sorundur. Hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen bu problemi çözmek için tıpta çeşitli çareler mevcuttur.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavisi
Kadınlarda idrar kaçırma tedavisi mümkündür. Öncelikle idrar kaçırmanın nedeni araştırılıp, buna yönelik bir tedavi planı çizilmelidir. Tedavi, kişiye özel planlanmalıdır. Her hasta idrar kaçırma ameliyatından fayda görememektedir. İdrar kaçırmamak için ne yapmak gerekir sorusuna yanıt vermek amacıyla tedavi yöntemlerini cerrahi olmayan tedaviler ve cerrahi tedaviler diye ayırabiliriz.
İdrar Kaçırma Cerrahi Olmayan Tedaviler
İdrar kaçırmanın çaresi var mı sorusu bu sorunu yaşayan kişilerin cevabını aradığı soruların başında yer alıyor. İdrar kaçırmaya neden olan faktörleri yok etmeli veya azaltmalıyız; kilo vermeli, sigarayı bırakmalı, sıvı alımını kısıtlamalı, öksürük, hapşırma, kabızlık gibi belirtileri tedavi etmeli ve idrar yolu enfeksiyonu varsa tedavi etmeliyiz. Hastaların kendi kendine uygulayabileceği özel egzersizler ile mesane kontrolünün yeniden sağlanması desteklenmelidir. Kadınlarda idrar kaçırma egzersizleri idrar kaçırmayı bir nebze olsun durdurabilir.
Pelvik taban kaslarını güçlendirmek için önerdiğimiz Kegel egzersizleri gibi egzersizleri düzenli olarak yapmak pelvik taban kaslarını güçlendirmekte ve idrar kaçırmanızı büyük oranda düzeltmektedir. Ayrıca tuvalete gidiş saatlerinizi düzenlemeniz ve sıvı alımınızı kısıtlamanız önemlidir.
Peki, idrar kaçıran kadınlar ne yapmalı? Bu önerilerin yanı sıra idrar kaçırma sorununa ameliyatsız çözüm denemek isterseniz şu yöntemleri de deneyebilirsiniz:
- Kegel egzersizi: Günde 4-5 seans olarak, her seans 15-20 kez olmak üzere, işeme sırasında idrarınızı yapıp, tutmak için kullanılan kasları 5 saniye tutup, 5 saniye bırakmak şeklinde yapılabilir.
- İdrarınızı yaparken 3 saniye tutup, 3 saniyede bırakmanız ve her seferinde idrar tutma sürenizi artırmanız, kaslarınızın güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Östrojen hormonu eksikliği varsa, eksikliği yerine konulmalıdır.
- İdrar kaçırmada ilaç tedavisi; Özellikle aşırı aktif mesanede, mesanenin kasılmasını azaltan bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Urge inkontinans tipinde faydalı olan bu ilaç tedavileri, stress tip üriner inkontinansta çok faydalı olamamaktadır.
İdrar Kaçırma Cerrahi Tedavi
İdrar kaçırma ameliyatı yapmaktaki amacımız, mesanenin ve üretranın kaybolan veya azalan desteğini yeniden sağlayarak kadınların idrar kaçırmasını tedavi etmektir. Bu amaçla yapılan ameliyatlar; idrar kaçırmada askı yöntemleri, TOT ve TVT şeklinde olabilir.
İdrar Kaçırmada Askı Yöntemleri
İdrar kaçırmada askı yöntemleri: TOT (Transobturator Tape), TVT (Tansiyon Free Vajinal Tape), Mini askı yöntemi. Günübirlik olarak da uygulanabilen ancak tercihen hastanın bir gün hastanede kalmasının önerildiği kısa süren bu ameliyatlar ile mesane boynu ve üretra desteklenerek, stress tip üriner inkontinans şikayetindeki açı bozukluğu desteklenmekte ve idrar kaçırma şikayeti büyük oranda düzelmektedir. Kapalı ameliyat tekniği ile, hastanede kalış süresinin de kısaldığı, hastanın konforunun ve iyileşme sürecinin hızlandığı bu teknik ile mesane boynu pubik kemiğe asılmaktadır.
Tıpta TOT ne demek?
TOT, stres üriner inkontinansı sorununu çözmek amacıyla uygulanan bir operasyondur. Mesane boynu üzerine uygulanan askı işlemi ile idrar kaçırma problemi engellenmeye çalışılmaktadır. İdrar kaçırma ameliyatları arasında sık sık tercih edilen bir yöntemdir. Genel veya spinal anestezi ile yapılmaktadır.
TVT Ameliyatı Nedir?
İdrar kaçırma sorunu için uygulanan cerrahi tedavi yollarından ikisi TVT (transvaginal tape uygulaması) ve TOT (transobturator tape uygulaması) operasyonlarıdır. Bu ameliyatlarda ise genellikle hastanede yatış gerektirmez.
İstanbul İdrar Kaçırma Ameliyatı
İstanbul idrar kaçırma, idrar tutamama şikayeti çözüm yöntemleri ve İstanbul idrar kaçırma tedavi ücretleri hakkında detaylı bilgi için bize başvurabilir, Kadın Hastalıkları konusunda uzman isimlerden Doçent Doktor Çiğdem Yayla Abide’den randevu alabilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Rektosel ve enterosel tedavisi genelde rektum ve vajeni birbirinden ayıran bağ dokusu…
Devamını OkuRahim sarkması, rahmin normalde olması gereken noktadan aşağı doğru sarkmasına verile…
Devamını Oku