Femidom (kadın prezervatifi) doğum kontrolündeki bariyer yöntemlerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Ortalama 15 cm’lik bir boya sahip olan kese ya da kılıf şeklinde olduğu söylenebilmektedir. Kadın prezervatifi cinsel ilişki öncesinde vajinanın içerisine yerleştirilmektedir. Bu kılıfın vajinanın içerisinde kalan kısmı kapalıdır. Diğer ucu ise açıktır. Aynı zamanda her iki ucunda da sert ve kolay bükülebilen bir halka bulunmaktadır.
Kapalı uçta yer alan halka, kondomun yerinde durmasını sağlamaktadır. Açık tarafta bulunan halka ise perine bölgesi ve penis kökünü korumaktadır. Bunun yanı sıra kondomun vajinanın içerisine de kaçmasını engellemektedir. Kondomun yapısındaki maddenin özeliğine bağlı olarak yerleştirildikten hemen sonra yumuşamakta ve vajina duvarına yapışmaktadır. Femidomun içi silikon bir kayganlaştırıcı ile kaplıdır. Ayrıca spermleri öldürmekte olan spermisidler içermemektedir.
Femidom Nedir?
Femidom Nedir? Vajinaya veya anüse cinsel ilişkiden önce eklenmekte olan esnek bir kese olarak tanımlanmaktadır. Gebeliğin ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır. Kadınların kullandığı prezervatifler erkeklerin kullandığı prezervatiflerden daha farklı bir yapıya sahiptir. Kadın prezervatiflerinin her iki ucunda da esnek, yumuşak halka torbalar bulunmaktadır.
Doğru bir şekilde kullanıldığında %99 etkili olan erkek prezervatiflerine kıyasla %95 oranında etkiye sahip olduğu gözlemlenmektedir. Genelde lateks içermemektedir. Vücudun daha geniş bir bölgesini korumaktadır. Kadın prezervatifi ile birlikte kayganlaştırıcı kullanımı önerilmemektedir.
Femidom İşe Yarar mı?
Femidom İşe Yarar mı? Öncelikle kadın prezervatifinin işe yarayabilmesi ve gebeliği önleyebilmesi için doğru bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu prezervatiflerin %5 oranında başarısızlık ihtimali bulunmaktadır. Fakat doğru kullanımda %95 oranında gebeliği önlemektedir. Genel anlamda bakıldığında ise yanlış kullanım oranları oldukça fazladır. Yanlış kullanımdan dolayı %79 oranında etkili olduğu bilinmektedir. Her yıl kadın prezervatifi kullanan 100 kişiden 21 tanesi gebe kalabilmektedir.
Erkek prezervatifleri ise %99 oranında etkilidir ancak yanlış kullanımdan dolayı bu oran %85 oranına gerilemektedir. Bu noktada ise kullanımın doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Kadın prezervatifinin işlevleri şu şekildedir:
- Gebeliği engeller
- Cinsel yolla bulaşan hastalıkların geçişini engeller.
- Cinsel ilişkiden hemen önce uygulanır ve sonrasında çıkarılmaktadır.
Kadın Prezervatifi Nasıl Olur?
Kadın Prezervatifi Nasıl Olur? Ortalama 15 cm uzunluğunda olan bu prezervatif, yumuşak ve ince bir dokuya sahiptir. Vajinanın içini tümüyle kaplamakta olan tek tarafı kapalı bir silindir bir kılıftır. Vajinanın içerisine yerleştirildikten kısa bir süre sonra vajina duvarlarına sıkı bir şekilde tutunmaktadır. Aynı zamanda vücut ısısı ile uyum sağlamaktadır. Kılıfın açık olan ucunun etrafını saran ve bir tane de kapalı olan ucun içinde serbest olarak bulunan iki adet halkası bulunmaktadır. Kapalı olan kısımdaki halka rahim ağzını sarmakta, açık uçta bulunan halka kadının dış genital sisteminde kalmaktadır.
Dış genital kısmın en ucundan tüm vajinanın iç yüzeyini kaplamakta ve yukarı doğru uzamaktadır. Rahmide kaplayarak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan ve spermden korunmayı sağlamaktadır.
Femidom Nasıl Takılır?
Femidom Nasıl Takılır? Kapalı uçta olan halka, orta, işaret ve baş parmaklar ile bükülmekte ve vajinanın içerisine sokulmaktadır. Daha sonra ise işaret parmağı ile sonuna kadar itilmektedir. Kondomun kendi etrafında bükülmediğinden emin olmak gerekmektedir. Dışta bulunan kısmı ilişki esnasında genital bölgelerin temas etmesini engellemektedir. Genital siğillere karşı erkek prezervatifinden daha koruyucudur.
Penisin ilişki sırasında kondomun içine girdiğinden emin olunmalıdır.
Femidom (Kadın Prezervatifi) yırtıldığında acil korunma yöntemi uygulanmalıdır. İlk 72 saat içerisinde ertesi gün hapı alınmalı veya 5 gün içerisinde RİA takılmalıdır.
Kadın Prezervatifi Ne İşe Yarar?
Kadın Prezervatifi Ne İşe Yarar? Plastikten yapılan bir bariyer yöntemidir. Spermin vajina dışında kalmasını sağlar. Güvenli, basit ve kullanışlıdır. Kadın kontrollüdür ve regl döneminde kullanılabilmektedir. Spermisit ile birlikte kullanılabilmekte ve lateks alerjisi olanlar içinde uygun görülmektedir. Kadınların kullanımında hormonları etkilememektedir. Yerinde durması için erkek ereksiyonu gerekmemektedir. Silikon ve su bazlı olan kayganlaştırıcılar ile kullanılabilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bakırlı ve Hormonlu (mirena) rahim içi araçlar vardır.…
Devamını OkuGebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korur. …
Devamını OkuHalka şeklinde hormon salan araç vajinaya (hazneye) yerleştirilir ve aylık halka deği…
Devamını Oku