Doğum Sonrası

 

Doğum yapmış anneleri, aksi bir durum olmadıkça normal doğumdan 24 saat sonra, sezaryendan 48 saat sonra hastaneden taburcu etmekteyiz.

Lohusalık dönemi doğumdan sonraki 6 haftalık (40 günlük) bir süreçtir. Bu dönemde annenin iç ve dış organları gebelik öncesi dönemdeki boyutlarına dönerken, memeleri süt salgısı nedeniyle büyümektedir.

Lohusalık döneminde vajinadan gelen löşi dediğimiz akıntı şeklinde kanamaların olması normaldir.

Doğum sonrası dönemde annenin rahmi sert, taş gibi olur ve giderek küçülür. İdrar yapma güçlüğü, kansızlık, halsizlik, kabızlık, terleme, hafif kasık ağrısı, duygusal değişiklikler olabilmektedir.

Sezeryan Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

40 hafta beklediniz ve sonunda bebeğinize kavuştunuz ancak sezeryan sonrası dikişleriniz nedeniyle, gaz probleminiz nedeniyle bunun keyfini 1-2 gün çıkaramayabilirsiniz. Bu dönemde strese girmeden kendinize iyileşmek için zaman vermenizi ve çevrenizden destek almanızı öneririm. Annelik içgüdüsü kaçınılmaz olacaktır.

Doktorunuz aksini söylemedikçe erken mobilizasyon (yürüyüş) gaz çıkarma problemlerinin giderilmesi ve vücudun daha hızlı toparlanması açısından faydalı olacaktır.

doc-dr-cigdem-abide

  • Doktorunuz aksini söylemedikçe sezeryan sonrası 2. gün duş almanızda bir sakınca yoktur.
  • Sezeryandan 10 gün sonra dikişinizin üzerine iz kalmasını engellemek için doktorunuzun önerdiği özel kremler sürebilirsiniz.
  • En az 6 hafta ağır kaldırmamalısınız.
  • Beslenmenize dikkat etmelisiniz.
  • Emzirmek hem annenin sağlığı hem de bebeğin sağlığı açısından çok önemli olduğu için emzirmeye özen göstermelisiniz.
  • Sağlıklı bir anne ve sağlıklı bir gebelik için iki gebelik arasında en az 2 sene olması önerilmektedir.

Düzenli emziren, bebeğe ek gıda vermeyen kadınlarda ilk 6 ay anne sütü yüksek oranda gebelikten koruyabilir ancak bu düzeni tutturmak zor olduğu için özellikle doğumdan 6 hafta sonra ek bir doğum kontrol yöntemi kullanılması önerilmektedir. Bunlar hastanın ve eşinin talebine ve mevcut sağlık durumlarına göre değişebilmektedir.

Emziren Annelerde Önerilen Doğum Kontrol Yöntemleri

  1. İmplantlar (deri altı çubukları), minipil, 3 aylık iğneler: emziriyorsa doğumdan 6 hafta sonra (doğumdan hemen sonra da başlanabilir ancak tercihimiz 6. Haftadan sonra başlamaktır), emzirmiyorsa hemen başlanabilir.
  2. Emzirmiyorsa Kombine Doğum Kontrol ilaçlarını doğumdan 6 hafta sonra almaya başlayabilir. Emziriyorsa 6. Aydan sonra önerilmektedir.
  3. Spiral ise normal doğumdan sonra 2 gün içinde veya 4-6 hafta sonra, sezaryenden ise 8 hafta sonra uygulanabilir.
  4. Tüplerini bağlatmak isteyen kadın sezaryen sırasında veya doğumdan sonra 7 gün içinde veya bizim de tercihimiz doğumdan 6 hafta sonra tüplerini ameliyatla bağlatabilir.
  5. Bariyer yöntemleri, geri çekme, sperm öldürücüler gibi yöntemler uygulanabilir ancak etkinliği düşüktür.
  6. Vazektomi (erkeğin tüplerinin bağlanması), korunmasız ilişkiden 3 ay önce yapılmalıdır çünkü etkinliği için 3 ay gerekmektedir.

Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide

İngilizce eğitim veren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini 1998 yılında kazanarak; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olma yolunda ilk adımlarını atan Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide, 2005 yılında Tıp Eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Tıp Fakültesinde göstermiş olduğu üstün başarının ardından, TUS sınavında yüksek derece ile ilk tercihi olarak kazandığı Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, göreve başlamıştır. Devlet hizmet yükümlüğünü yerine getirmek için Nallıhan Hastanesinde 2011- 2014 yılları arasında çalıştıktan sonra, Zeynep Kamil Hastanesine geri dönmüştür. 2018 yılında Doçentlik ünvanını almış ve Zeynep Kamil Hastanesi’ nde eğitim kadrosunda görev almıştır. 2021 yılında Zeynep Kamil Hastanesinden ayrılmış ve 2022 yılı itibarı ile İstanbul Ataşehir kadın doğum kliniğinde bilgi ve tecrübesini hastaları ile paylaşmaya başlamıştır.