Aile planlaması yöntemleri kişiye ve çiftlere özel yöntemlerdir. Geri dönüşümü olan yöntemlerin yanında geri dönüşümü mümkün olmayacak ya da geri döndürülmesi zor, gebelikten korunmada etkinliği en yüksek olan yöntemler cerrahi yöntemlerdir.
Gebeliği önleyici cerrahi yöntemler konusunu erkeklere özel yöntemler ile kadınlara özel yöntemler olarak ikiye ayırabiliriz. Kadınlarda gebeliği önleyici cerrahi yöntemler arasında en çok uygulanan Tubal ligasyon yani tüplerin bağlanması işlemidir. Erkeklerde ise Vazektomi yöntemi ile doğum kontrolü sağlanabilmektedir. Bu işlemler çocuk sahibi olmak istemediğine emin olan çiftlerin ortak kara almaları ve ilgili hekimin onayı olduğu müddetçe uygulanabilmektedir.
Tubal Ligasyon kadınlarda tüplerin bağlanmasıdır. Etkinliği neredeyse yüzde yüzdür. Bu yüzden doğum kontrol yöntemleri arasında git gide popüler hale gelen bir işlem olarak dikkat çekmektedir.
Hastalarımız ertesi gün evlerine gidebilmektedirler. Ortalama 1 hafta içerisinde eski yaşantılarına dönebilmekteler.
Kliniğimizde kapalı yöntem dediğimiz yaklaşık 30 dakika süren laparoskopik ameliyatlar ile tüpleri bağlamayı tercih etmekteyiz.
Bu işlem yapıldıktan sonra artık hamile kalınmaz. Tüplerin bağlanması, kadının cinsel isteği, regl düzeninde, vücudundaki dinamiklerde herhangi bir değişiklik ortaya çıkarmaz, bütün bunlar eskisi gibi sürer.
Tüp bağlatma işleminin bilinen herhangi bir yan etkisi ya da zararı bulunmamaktadır.
Hekimin önerdiği programa göre yaşantı şekillendirmelidir. Ameliyatın kesi yeri mümkün olduğu kadar kuru tutulmalı ve enfeksiyon riski konusunda dikkatli olunmalıdır. Ağır eşya ve benzeri şeyler taşınmamalıdır. İşlem sonrasındaki ilk bir hafta boyunca cinsel aktivitede bulunulmamalıdır.
Normalde yumurtalık ve sperm tüplerde karşılaşıp döllenme olmaktadır. Tüpler bağlandığında bu karşılaşma olmayıp gebelik oluşmayacaktır.
1/200 oranında gebelik oluşabilir. Genelde rekanalizasyon (yeni bir kanal) oluşmaktadır. Ancak bu durum çok nadirdir çünki genellikle tüpler, bağlanıp, kesilip yakılmaktadır.
Mikrocerrahi yöntemle, bağlanma şekline bağlı olarak, ortalama 40%’ lara varan başarı oranı ile tüpler tekrar açılabilir. Bu operasyon sonrası dış gebelik ihtimali biraz artmaktadır. Başarılı olunamazsa tüp bebek yöntemi ile gebelik denemesi önerilmektedir.
Hayır.
Hayır, adet düzenini bozmaz. Yumurtalık veya rahime dokunulmamaktadır.
Hayır.
Tam tersi yumurtalık kanseri riskini azaltmaktadır.
İlk 7gün içinde veya 42. günden (6 hafta) sonra önerilmektedir.
İlk 48 saat içinde bağlatabilirsiniz.
Hayır, alınmıyor.
Hayır.
Genelde laparoskopik yani kapalı ameliyatla yapılan tüp bağlama işleminden 1 gün sonra taburculuk planlanmaktadır. Sezaryende ise zaten ek olarak tüplerin de bağlandığı hissedilmemektedir, ek bir şikayete sebep olmamaktadır.
Erkeklerde vazektomi dediğimiz yöntem tohum kanallarının bağlanması ameliyatı olarak açıklanabilir ve üroloji uzmanları tarafından yapılan kısa sürede yapılan bir operasyondur.
Vazektomi, erkeklere uygulanan cerrahi bir doğum kontrol yöntemidir. Sperm kanallarının kesilmesi, bağlanması ya da mühürlenmesi yolu ile uygulanır. Testislerde üretilen spermler kanalla önce penis içindeki idrar kanalı olarak bilinen üretraya daha sonra da dışarıya gönderilerek vücuttan atılır.
Erkeklerin doğum kontrol yöntemi vazektomi ile ilgili bilmeniz gerekenler şu şekilde sıralanabilir;
Erkeklerde boşalma sırasındaki ortalama meni miktarı 2-6 cc civarındadır, bu miktarın yüzde 50'si prostattan gelmektedir, vazektomi yapılırken meni kanalı testise yakın ve prostatın gerisindeki bir noktadan bağlanır. Bu nedenle vazektomi sonrası kişide boşalma aynı şekilde olur fakat içerisinde hamileliği sağlayacak sperm yer almaz.
Vazektomi işlemi cinsel sağlığında herhangi bir sorun olmayan bütün erkekler için uygun bir uygulamadır. İşlemi yaptıracak olan erkek daha fazla çocuk istemediğinden emin ise, genel sağlığında herhangi bir problem yoksa ve partneri de kendisiyle aynı fikirde ise vazektomi ameliyatı yapılabilmektedir.
Semenden spermleri uzaklaştırarak etki etmektedir.
Hayır, etkilemez.
Mikrocerrahi ile tüpleri tekrar bağlanabilir ancak ameliyattan sonra zaman geçtikçe başarı orarnı düşmektedir. Çocuk isteyen erkeklere vazektomi sonrası tercihen, TESE gibi yöntemler ile tüp bebek tedavisi önerilebilmektedir.
Vazektomi, son yıllarda çok yaygınlaşan bir doğum kontrol yöntemidir. Özellikle Avrupa'da ve Amerika'da oldukça sık kullanılan bu yöntem, oldukça etkili, güvenilir ve kalıcı bir çözüm sunabilir. Yapılan araştırmalar vazektominin doğum kontrolünde neredeyse %100'e yakın bir başarı elde ettiğini göstermiştir.
Vazektominin bilinen herhangi bir zararı yoktur. Ancak yapılan her cerrahi işlemde komplikasyon riski bulunuz. Ender olarak olsa ameliyat sonrasında kesi bölgesinde %1-2 oranında kanama, enfeksiyon, scrotuma sperm kaçağı (%10-30), çok ender olarak da ağrı gibi durumlar yaşanabilmektedir.
İngilizce eğitim veren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini 1998 yılında kazanarak; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olma yolunda ilk adımlarını atan Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide, 2005 yılında Tıp Eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Tıp Fakültesinde göstermiş olduğu üstün başarının ardından, TUS sınavında yüksek derece ile ilk tercihi olarak kazandığı Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, göreve başlamıştır. Devlet hizmet yükümlüğünü yerine getirmek için Nallıhan Hastanesinde 2011- 2014 yılları arasında çalıştıktan sonra, Zeynep Kamil Hastanesine geri dönmüştür. 2018 yılında Doçentlik ünvanını almış ve Zeynep Kamil Hastanesi’ nde eğitim kadrosunda görev almıştır. 2021 yılında Zeynep Kamil Hastanesinden ayrılmış ve 2022 yılı itibarı ile İstanbul Ataşehir kadın doğum kliniğinde bilgi ve tecrübesini hastaları ile paylaşmaya başlamıştır.