Günümüzde en sık sorulan sorulan sorulardan biri de "yüzde yüz cinsiyet belirleme mümkün mü?" sorusudur. Tüp bebek (IVF) gibi özel sistemler ve teknolojiler kullanılarak bebek cinsiyet belirleme mümkündür. Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) adı verilen prosedür, embriyoların genetik analizi yoluyla cinsiyetin belirlenmesine olanak tanır. Pregenetik tanı yöntemi, embriyoların genetik yapılarını inceleyerek belirli genetik hastalıkları veya kromozomal anormallikleri tespit etmek için kullanılır. Aynı zamanda, belirli bir cinsiyeti tercih etmek isteyen aileler, sağlıklı embriyolar arasından istedikleri cinsiyeti seçme imkanına da sahip olabilirler.
Tüp bebek cinsiyet belirleme ülkemizde yasal düzenlemelere tabi olduğu ve belirli koşullar altında uygulanabildiği unutulmamalıdır. Ayrıca, bu tür tekniklerin etik ve toplumsal tartışmalara yol açabileceği ve bu nedenle dikkatlice düşünülmesi gerektiği de önemlidir. Süreçte yardım alacağınız doktorun ve kurumun seçimi de son derece önemlidir ve deneyimli, uzman bir sağlık ekibiyle çalışmak önemlidir.
İçindekiler
Tüp Bebek Cinsiyet Belirleme Yapılabiliyor mu?
Tüp bebek tedavilerinde en çok sorulan ve talep edilen durumlardan biri de bebeğin cinsiyet seçimi bilgisidir. Evet, tüp bebek yöntemiyle cinsiyet seçimi mümkündür. Ancak bazı ülkelerde, cinsiyet seçimi etik, yasal ve kültürel tartışmalara neden olabilir. Bu nedenle sınırlı durumlarda cinsiyet seçimi izni verilebilir. Ülkemizde bebeğin cinsiyet seçimi yasal olmadığı için, istek üzerine yapılmamaktadır. Ülkemizde tıbbi gereklilikler veya genetik hastalıkların riskini azaltmak için tüp bebek cinsiyet belirleme işlemi yapılabilmektedir. Tüp bebek cinsiyet belirleme, laboratuvar ortamında yumurta ve spermin birleştirilerek embriyoların oluşturulduğu ve ardından oluşan embriyoların genetik analiz veya diğer yöntemlerle cinsiyetin belirlenebildiği bir süreci içerir.
Tüp Bebek Cinsiyet Belirleme
Anne Karnında Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Belirlenir?
Bebeğin cinsiyeti, genellikle döllenmiş yumurtanın (zigotun) kromozom yapısına göre belirlenir. İnsanlarda, üreme hücrelerinin (sperm ve yumurta hücreleri) her biri 23 kromozom taşır. Erkeklerde, sperm hücreleri X veya Y kromozomunu taşırken, kadınlarda sadece X kromozomunu taşıyan yumurta hücreleri bulunur.
Peki cinsiyet tahminleri nasıl yapılır? Birleşme sırasında, erkeğin sperm hücresi dişiye ait yumurta hücresini döller ve döllenmiş yumurta (zigot) oluşur. Eğer sperm hücresi X kromozomunu taşıyorsa (X cinsiyet kromozomu), döllenmiş yumurta XX kromozomlarına sahip olur ve bu durumda bir kız çocuğu doğar. Eğer sperm hücresi Y kromozomunu taşıyorsa, döllenmiş yumurta XY kromozomlarına sahip olur ve bu durumda bir erkek çocuğu doğar.
Yani, bebeğin cinsiyeti biyolojik olarak babanın sperm hücresinin taşıdığı cinsiyet kromozomuna bağlıdır. Bu nedenle, bir çiftin çocuğunun cinsiyetini belirlemek için her iki ebeveynin cinsiyet kromozomları önemlidir.
Anne Karnında Bebeğin Cinsiyetini Belirleme
Bebekte Yüzde Yüz Cinsiyet Belirleme Mümkün mü?
Belli bir cinsiyette çocuk sahibi olma olasılığını artırmak için yıllardır bilim insanları ve halk tarafından kullanılan çocuk cinsiyet belirleme yöntemleri bulunmaktadır. Ancak bu yöntemler kesin sonuç garantisi vermezler. Eğer kesin sonuç almak isteniyorsa, tüp bebek yönteminde uygulanan genetik test olan PGD gibi yöntemlere başvurulabilir. Bebekte yüzde yüz cinsiyet belirleme tüp bebek cinsiyet belirleme dışında yapılamamaktadır.
Embriyolarda Cinsiyet Belirlemek Mümkün mü?
‘Gebelikte bebek cinsiyetini erkek mi kadın mı belirler?’ sorusunun cevabını şu şekilde açıklayabilirim;
Tüp bebek cinsiyet belirleme, embriyoların genetik materyalinde bulunan cinsiyet kromozomlarına bakılarak gerçekleştirilebilir. Bu süreç, ailenin genetik geçmişi göz önünde bulundurularak, sağlıklı embriyoların seçilmesi için önemlidir. Tüp bebek tedavisinde yumurta ve sperm birleştirilerek embriyo oluşturulur. Ve embriyolar 3. veya 5. güne kadar takip edilir. Genetik inceleme yapılacak ise 3. gün veya 5. gün embriyolardan biyopsiler alınır ve alınan biyopsiler genetik laboratuvarına yollanılır. PGT (Pregenetik tanı Genetik laboratuvarında embriyoların cinsiyet kromozomları dahil tüm kromozomları detaylı olarak incelenmektedir. Ailede cinsiyet kromozomları ile ilgili hastalıklar var ise bu embriyoların özellikle cinsiyet kromozomları incelenmektedir. Cinsiyet kromozomlarında sayısal anormallikler tespit edildi ise bu embriyolar transfer edilmemektedir. Sağlıklı kadın 46 XX, sağlıklı erkek 46 XY kromozomuna sahip olmalıdır. Çocuk cinsiyet belirleme tüp bebek yönteminde embriyo genetik inceleme ile mümkündür.
Gebelikte Bebek Cinsiyetini Kim Belirler
Embriyo 3. Gün Biyopsisi Nasıl Alınır?
Embriyoloji laboratuvarında oluşturulan embriyoların takibinde 3. gün yaklaşık 7-8 hücre vardır ve embriyo 3. gün biyopsi blastomer biyopsisi olarak adlandırılmaktadır. Embriyo 3. gün biyopsisinde embriyolardan birer hücre alınır ve embriyo numarasına göre numaralandırılır. Embriyo biyopsisi embriyoloji uzmanı tarafından alınmaktadır. Bu yüzden embriyoloji uzmanının tecrübesi ve laboratuvar teknolojik ekipman çok önemlidir. Ardından uygun saklama koşullarında genetik hastalıklar değerlendirme merkezi tarafından embriyo biyopsileri teslim alınmaktadır. Embriyolar özel tekniklerden faydanılanarak kromozom analizi için hazırlanıp mikroskop altında incelenmektedir. Böylece sayısal anomalili kromozomlar tespit edilmektedir. Kromozom analizi yapılan sağlıklı embriyolar belirlendikten sonra embriyo transferi planlanır. Tüp bebek cinsiyet belirleme işlemi bu şekilde yapılmaktadır
Günümüzde tüp bebekte 5. gün embriyo transferi tercih edilmektedir.
Embriyo 5. Gün Biyopsisi Nasıl Alınır?
Embriyoloji laboratuvarında oluşturulan embriyoların takibinde 5. gün yaklaşık 60-100 hücrelidir ve embriyo 5. gün biyopsisine ‘trofoektoderm biyopsisi’ denilmektedir. 5. gün embriyodan 4-12 hücre biyopsi alınabilmektedir. Alınan biyopsiler genetik hastalıklar inceleme merkezine uygun şartlarda gönderilmektedir. Genetik hastalıklar inceleme merkezinde özel teknikler kullanılarak örnekler incelenecek kromozomlar açısından değerlendirilir ve kromozom analizi yapılan sağlıklı embriyolar belirlendikten sonra embriyo transferi planlanır.
Genetik incelemede amaç kromozom anomalisi olmayan sağlıklı embriyoyu seçmektir ancak bununla birlikte embriyolarda cinsiyet belirlemek mümkündür. Kromozom 13, kromozom 21, Kormozom 18 kromozomlarının üçer tane olması sırasıyla Patau, Down sendromu ve Edwards sendromu isimli genetik hastalıkları oluşmaktadır. Bu kromozomlar incelenirken cinsiyet kromozomları da incelenebilmektedir.
Tüp bebek cinsiyet belirleme işlemi bu şekilde yapılmaktadır. Ailede cinsiyet kromozomları ile aktarılan bir hastalık veya sayısal cinsiyet kromozomu anormallikleri varlığı durumu dışında embriyoları cinsiyetlerine göre seçmek veya genetik analiz raporunda cinsiyet belirtmek Türkiye’de yasal değildir.
Türkiye’de Tüp Bebekte Cinsiyet Seçilebilir mi?
Tüp bebek cinsiyet belirleme hakkında hastalarımız tarafından en çok merak edilen sorular arasında; ‘’Tüp bebekte yüzde yüz cinsiyet belirleme mümkün mü? Tüp bebekte bebeğin cinsiyeti belirlenebilir mi? Tüp bebek tedavisinde bebeğim erkek veya kız olsun istiyorum, bu mümkün mü?’’ yer almaktadır.
Tüp bebek tedavisi ebeveyn olma şansını çiftlere veren bir yöntemdir. Tüp bebekte laboratuvarda oluşturulan embriyolar anne rahmine transfer edilir ve gebelik oluşturulur. Embriyo transfer öncesinde ailelerin bebeklerinin cinsiyetini seçebilme şansı vardır ve dünyanın birçok ülkesinde tüp bebek cinsiyet belirleme uygulanmaktadır. Tüp bebek ile cinsiyeti belirleme başarı şansı yaklaşık %99 ‘ dur.
Transfer edilen embriyolardan genetiği normal olan embriyo en sağlıklı embriyodur. ‘Tüp bebek ile cinsiyeti belirleme’ tüp bebek tedavilerinde yapılabilmekle beraber etik ve hukuki açıdan birçok ülkede tartışma konusudur.
PGT (pregenetik Tanı) yöntemi ile embriyolar kromozomal ve genetik açıdan taranmaktadır. PGT genetik ayıklama tekniğidir. Genetik analiz tekniğinde amaç genetik hastalıkların öğrenilip sağlıklı olan embriyoyu seçmektir. Ama tabiki bebeğin cinsiyetini belirleme PGT ile mümkündür. Sağlık dışında bir amaç ile sadece bebeğin cinsiyetini öğrenmek için yapılacak PGT cinsiyet belirleme işlemi Türkiye’de yasal değildir. Cinsiyet ayrımcılığının yapılmaması amacıyla uygun görülmemektedir.
En doğrusu detaylı ve güncel bilgi için tüp bebek uzmanı ile görüşmektir.
PGT Cinsiyet Belirleme İşlemi
Cinsiyet Seçimi Yöntemi (PGT, Pregenetik Tanı), PGT Cinsiyet Belirleme
PGT Cinsiyet belirleme, ailelerin doğacak olan bebeklerinin cinsiyetini belirleme isteklerini karşılamak için kullanılan bir dizi tıbbi prosedürü ifade eder. PGT (Pregenetik Tanı), genetik hastalıkları veya kromozomal anormallikleri tespit etmek amacıyla embriyoların genetik analizini içeren bir tıbbi prosedürdür. Ancak, bebeğin cinsiyetini belirleme amacıyla PGT'nin kullanılması etik tartışmalara neden olabilir.
PGT (genetik analiz) Hamile Kalma Şansını Düşürür mü?
PGT hamile kalma şansını düşürmez, PGT ile seçilen embriyolar daha sağlıklı embriyolar olacağı için hamile kalma şansı artmaktadır.
Cinsiyet Belirleme Yöntemleri Nelerdir?
Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT-M): Bu yöntem, ebeveynlerin belirli genetik hastalıkları taşıyıp taşımadığını belirlemek için embriyoların genetik analizini kullanır. Ebeveynler belirli bir cinsiyette çocuk sahibi olma isteğindeyse, sağlıklı embriyolar arasından istedikleri cinsiyette olanı seçmelerine izin verilebilir ancak ülkemizde yasal olmadığı için uygulanmamaktadır.
Sperm Seçimi: Bazı teknikler, sperm hücrelerinin cinsiyetini belirleme veya belirli cinsiyetteki sperm hücrelerini seçme yeteneğine dayanır. Bu yöntemler, ailelerin belirli bir cinsiyette çocuk sahibi olma isteklerini karşılamak için kullanılabilir, ancak etik ve yasal endişelere neden olabilir.
Preimplantasyon Cinsiyet Seçimi (PIGS): Bu yöntemde, embriyoların cinsiyeti belirlenir ve istenen cinsiyette olanlar rahme transfer edilir. Ancak, bu yöntem yasal olarak bazı ülkelerde sınırlı veya yasaklanmıştır ve etik tartışmalara neden olabilir.
Cinsiyet seçimi yöntemlerinin kullanımıyla ilgili etik tartışmalar, cinsiyetin seçilmesinin cinsiyet eşitliği ve kadın hakları gibi konuları nasıl etkileyebileceği üzerinde odaklanır. Bu nedenle, bu tür prosedürlerin kullanımı hakkında karar verilirken dikkatlice düşünülmesi önemlidir ve genellikle yerel yasalara ve etik kurallara tabidir. Türkiye’de istek üzerine sağlık durumu dışında sebepler ile bebeğin cinsiyetini belirleme yasaktır.
Bebeğin Cinsiyetini Belirleme Yöntemleri
Cinsiyet Belirlemede Batıl İnançlar
Cinsiyet belirleme, cinsiyet hesaplama konusunda birçok toplumda ve kültürde batıl inançlar ve efsaneler bulunmaktadır. Bu inançlar genellikle bilimsel gerçeklerden uzak olabilir ve genellikle toplumsal, kültürel veya dini kökenlidir. İşte bazı örnekler:
Ay Tutulması: Bazı toplumlarda, bir bebeğin cinsiyetinin ay tutulması sırasında belirlendiğine inanılır. Örneğin, bir ay tutulması sırasında gebe kalan bir kadının çocuğunun cinsiyetinin tutulma zamanına bağlı olarak belirlendiğine inanılır ve cinsiyet tahminleri buna göre yapılır.
Annenin Görünümü: Bazı kültürlerde, anne adayının gebelik sürecindeki görünümüne veya davranışlarına bakarak bebeğin cinsiyetini tahmin etme inancı vardır. Örneğin, eğer anne karnındaki bebek yuvarlaksa, bir kız çocuğu olacağına inanılır ve cinsiyet tahminleri buna göre yapılır.
Yatış Pozisyonu: Bazı geleneklere göre, anne adayının uyku pozisyonu veya yattığı yön, bebeğin cinsiyetini etkileyebilir. Örneğin, belirli bir yön veya pozisyonda yatmak, bir cinsiyeti tercih etme veya tahmin etmeyle ilişkilendirilir ve cinsiyet tahminleri buna göre yapılır.
Beslenme Alışkanlıkları: Bazı toplumlarda, anne adayının tükettiği yiyeceklerin bebeğin cinsiyetini etkileyebileceğine inanılır. Örneğin, tuzlu yiyeceklerin bir erkek çocuğunu teşvik ettiğine veya tatlı yiyeceklerin bir kız çocuğunu teşvik ettiğine inanılır ve cinsiyet tahminleri buna göre yapılır.
Anne Kalp Atışları: Bazı efsanelere göre, bebeğin cinsiyeti annenin kalp atış hızına bağlıdır. Daha hızlı kalp atışları bir kız çocuğunu, daha yavaş kalp atışları ise bir erkek çocuğunu işaret edebilir ve cinsiyet tahminleri buna göre yapılır.
Anne İştahı: ‘Ye ekşiyi doğur Ayşe’yi’ veya ‘ ye tatlıyı doğur Hakkı’yı’ gibi cümleler duymuşuzdur etrafımızda. Bazıları tarafından hamileler tatlı yerse erkek bebek, ekşi yerse kız bebek doğuracağına inanılır ve cinsiyet tahminleri buna göre yapılır.
Gebelik belirtileri: Bazıları, kusma durumunun şiddetine göre cinsiyetin belirleneceğine inanmaktadır. Gebelik çok kusma olması durumunda cinsiyetin erkek olduğuna inanılmaktadır ve cinsiyet tahminleri buna göre yapılır.
Çin Takvimi, Aya göre cinsiyet belirleme: Bazı inananlara göre; Çin takvimi yönteminde (cinsiyet takvimi), annenin gebe kaldığı ay, annenin yaşı ve bebeğin doğum ayına göre doğacak bebeğin cinsiyeti belirlenmektedir. Aya göre cinsiyet belirleme ve Çin takvimi (cinsiyet takvimi), bilimselliği kanıtlanmamış cinsiyet belirleme yöntemleri arasındadır.
Yukarıda bahsettiğim batıl inançlar ve yazmadığım diğer inançlar, genellikle kültürel geçmişe, geleneklere ve efsanelere dayanır ve bilimsel gerçeklerle desteklenmez. Bebeğin cinsiyetini belirleme konusunda kesin bir yöntem sadece genetik ve biyolojik süreçlerle ilgilidir.
Erkek Bebek İçin Ne Yapılmalı? Kız Bebek İçin Ne Yapılmalı?
Bu sorular çocuk isteyen aileler tarafından sıkça sorulan sorular arasındadır. Bir bebeğin cinsiyetini belirlemek veya belirli bir cinsiyeti tercih etmek için garantili bir yöntem bulunmamaktadır. Bebeğin cinsiyeti, döllenmiş yumurtanın babadan aldığı cinsiyet kromozomuna bağlıdır. Dolayısıyla, doğal yollarla bebeğin cinsiyetini belirleme süreci büyük ölçüde rastgele bir süreçtir. Bebeğin cinsiyetini belirlemek doğal yollar ile hamile kalınan süreçte mümkün değildir ancak tüp bebek yöntemi ile bebeğin cinsiyeti belirlenebilmektedir. Türkiye’de bazı koşullar dışında bebek cinsiyet belirleme yasal değildir.
Adet Gününe Göre Bebek Cinsiyeti Belirleme Mümkün mü? Çin Takvimi ile Cinsiyet belirleme Nasıl Yapılır?
Adet döngüsü veya adet günü, genellikle bir kadının üreme döngüsünün bir parçası olarak kabul edilir ve gebelik şansını artıran veya azaltan belirli dönemlerde olabilir. Ancak, adet döngüsü veya adet gününe dayanarak doğrudan bir bebeğin cinsiyetini belirlemek mümkün değildir.
Cinsiyetin belirlenmesi, döllenmiş yumurtanın (zigotun) babadan aldığı cinsiyet kromozomuna dayanır. Erkeklerin sperm hücreleri X veya Y kromozomları taşırken, kadınların yumurta hücreleri sadece X kromozomunu taşır. Bu nedenle, bebeğin cinsiyeti, döllenme sırasında yumurtanın hangi sperm hücresiyle birleştiğine bağlıdır.
Adet döngüsü ve adet günü, genellikle bir kadının yumurtlama dönemi ile ilişkilendirilir. Yumurtlama (ovulasyon), yumurtalıkların bir yumurta hücresini salıverdiği zaman dilimidir ve bu dönemde gebelik şansı en yüksek seviyededir. Ancak, bu dönemde yumurtanın hangi cinsiyet kromozomu taşıdığı rastgele bir süreçtir.
Adet gününe göre bebek cinsiyeti belirleme bilimsel değildir ve adet döngüsü veya adet gününe dayanarak bir bebeğin cinsiyetini belirlemek mümkün değildir. Cinsiyet belirleme, genellikle tıbbi teknikler veya doğumdan sonra yapılan ultrason muayeneleri ile mümkündür. Bebek cinsiyeti, döllenme sırasında babadan gelen X veya Y kromozuma bağlı olarak değişmektedir. Babadan Y kromozomu gelirse erkek bebek, X kromozomu gelirse bebek kız olarak doğmaktadır.
Çin takvimi (Çin cinsiyet takvimi) bebek cinsiyet belirlemede kullanılan eski bir Çin metodudur ve cinsiyet belirleme bilimsel açıdan doğruluğu kanıtlanmamıştır. Çin takvimine göre yumurtlama öncesi cinsel ilişki olursa erkek, yumurtlama sonrası cinsel ilişki olursa kız bebek doğmaktadır.
Çin takvimi ilginçtir, güvenilir kabul edilemez, bilimsel değildir. En doğru bilgi için sağlık profesyoneline danışmanızı öneririm.
Beslenmeyle Bebek Cinsiyet Belirlenir mi
Yenilen Yemek ile Bebek Cinsiyet Belirlenir mi?
Diyet ile cinsiyet belirleme fikri genellikle bilimsel bir dayanağa sahip değildir. Bebeğin cinsiyeti, döllenmiş yumurtanın babadan aldığı cinsiyet kromozomuna bağlıdır. Erkeklerin sperm hücreleri X veya Y kromozomlarını taşırken, kadınların yumurta hücreleri sadece X kromozomunu taşır. Dolayısıyla, bebeğin cinsiyeti, döllenme sırasında hangi cinsiyet kromozomunun yumurtayla birleştiğine bağlıdır.
Diyetle cinsiyet belirleme ile ilgili bazı popüler inançlar ve efsaneler olsada, bunların bilimsel bir temeli yoktur. Örneğin, bazı inançlara göre, belirli yiyeceklerin tüketilmesi veya belirli bir diyetin uygulanması, bebeğin cinsiyetini etkileyebilir. Örneğin bazıları, fazla miktarda sodyum potasyum içeren besinler tüketmenin erkek bebek ihtimalini artırdığına, fazla miktarda kalsiyum magnezyum içeren besinler tüketmenin de kız bebek ihtimalini artırdığına inanmaktadır. Ancak, bu tür iddiaların bilimsel olarak kanıtlanmış bir dayanağı yoktur.
Cinsiyet belirleme, genellikle genetik ve biyolojik süreçlerle ilgilidir ve dış faktörlerden etkilenmez. Dolayısıyla, diyet veya beslenme alışkanlıklarıyla doğrudan bir bebeğin cinsiyetini belirleme olasılığı bilimsel olarak yoktur.
İslam’da Cinsiyet Belirleme Takvimi Var mıdır?
İslam dini, cinsiyet belirleme amacıyla özel bir takvim veya yöntem önermez. İslam'da cinsiyet belirleme konusunda bilimsel yaklaşımlar ve tıbbi tekniklerin kullanılması teşvik edilir. İslam dininde, bilgiye ve bilime değer verilir ve genellikle tıbbi tavsiyeler almak veya uzmanlara danışmak teşvik edilir.
Ancak, bazı toplumlarda İslam'ın etkisi altında geleneksel uygulamalar veya batıl inançlar bulunabilir. Bu uygulamalar, İslam'ın öğretileriyle uyumlu olmayabilir ve dinin temel ilkelerine dayanmayabilir. Örneğin, bazı toplumlarda, bebeğin cinsiyetini belirleme amacıyla rüya tabirleri gibi geleneksel yöntemler kullanılabilir. Ancak, bu tür uygulamalar bilimsel temele dayanmazlar.
Sonuç olarak, İslam dini cinsiyet belirleme konusunda özel bir takvim veya yöntem sunmaz. Bunun yerine, bilimsel yaklaşımların ve tıbbi tekniklerin kullanılması teşvik edilir ve insanların bu konuda uzmanlara danışmaları önerilir.
Tüp Bebekte Cinsiyet Belirleme Fiyatı Nedir? PGT Cinsiyet Belirleme Fiyatları Nedir?
Tüp bebekte cinsiyet belirleme fiyatı genellikle ülkeden ülkeye ve klinikten kliniğe değişiklik gösterir. Ancak genel olarak, tüp bebek tedavisi maliyeti yüksek olabilir ve cinsiyet seçimi ek bir maliyet getirebilir. Bu maliyet, embriyo biyopsisi, genetik testler, laboratuvar çalışmaları ve uzmanlık gerektiren prosedürlerin maliyetini içerebilir.
PGT cinsiyet belirleme fiyatları veya PGD ile cinsiyet belirleme de benzer şekilde maliyetlidir. Bu testler, embriyoların genetik yapılarını inceleyerek belirli genetik hastalıkları tespit etmeyi ve belirli cinsiyeti seçmeyi amaçlar. Bu nedenle, PGT cinsiyet belirleme fiyatları da tüp bebek maliyetine ek olarak hesaplanmalıdır.
Genel olarak, İstanbul tüp bebek ve İstanbul PGT cinsiyet seçimi fiyatlarını belirlemek için bir klinikle iletişime geçmek ve detaylı bir maliyet tahmini almak en iyisidir. Bu şekilde, tedavi planınızı ve maliyetleri netleştirebilirsiniz.
Türkiye’de istek üzerine sadece cinsiyeti belirlemek için cinsiyet seçimi yasal olmadığı için yapılmamaktadır. Tüp bebek tedavi ve randevu almak için Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide'ye başvurabilirsiniz.
Hamilelik ve doğum ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Rahim koruyucu miyom ameliyatı, miyom sorunu yaşayan kadınların tedavi sürecinde terc…
Devamını OkuAnne ve bebek sağlığı için, hamilelikteki sağlıklı beslenme alışkanlığına emzirirken …
Devamını OkuKanser tanısı alan hasta sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Kanser tedavisinde verilen …
Devamını Oku