Yumurta dondurma işlemi, son zamanlarda ilerleyen yaştan veya yumurtalıkların zarar görebilme ihtimalinden dolayı kadınların yumurtalıklarının dondurulması ve ileri zamanlarda tüp bebek yöntemi için kullanılabilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Herhangi bir hastalık nedeniyle çocuk sahibi olmayı erteleyen veya kariyer planlaması yapıp, daha ileri bir yaşta anne olmak isteyen kadınların tercih ettiği bir yöntemdir.
İçindekiler
- Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?
- Yumurtalık Dondurma Neden Yapılır?
- Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Uygulanabilir?
- Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?
- Yumurtalar Nasıl Dondurulur?
- Yumurta Dondurmanın Önemi Nedir?
- Yumurta Dondurma İşlemi İle Elde Edilen Gebeliklerde Bebekler Sağlıklı mıdır?
- Yumurta Dondurma Güvenli mi?
- Yumurta Dondurmada Yenilikler Nelerdir?
- DNA Kimliklendirme Yapılması Zorunlu mudur?
- Yumurtaları Kullanacağımız Yaş Gebeliği Etkiliyor mu?
- Yumurta Dondurmada Başarı Neye Bağlıdır?
- Yumurtalarımı Ne Kadar Süre Saklayabilirim?
- Herkes Yumurtasını Dondurabilir mi?
- Evli Kadınlar Yumurta Dondurabilir mi?
- Yumurta Tembelliği Sebepleri Nelerdir?
- İstanbul Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?
- 1. İlk Görüşme ve Muayene:
- 2. Yumurtaların Uyarılması:
- 3. Yumurtaların Toplanılması:
- Yumurta Dondurma Teknikleri Nelerdir?
- Yumurtaların Kalitesi Nasıl Belirlenir?
- Yumurta Dondurma İşlemi Avantajları
- Yumurta Dondurma Fiyatları
Yumurta dondurma yöntemi ile birlikte kadınlar gelecekte yumurtalarını kullanabilmektedir. Kadın yumurtasını dondurma yöntemi sayesinde ilerde çocuk yapılabilmesini sağlamaktadır. Burada var olan amaç ise kadının doğurganlığının korunmasıdır. İşlemin ön plana çıkan özelliklerinden biri yumurta hücresinin işlemin yapıldığı günden itibaren sahip olduğu biyolojik yapısını koruması olarak bilinmektedir. Kadınların ilerleyen yaşlarda anne olabilmesine imkan sağlayan bir işlem olduğu söylenebilmektedir. Mevcut koşullarda gebe kalmasına imkan olmayan ya da riskli olan kişilere uygun görülmektedir. Ayrıca ilerde anne olmak isteyen kişiler içinde oldukça uygun bir yöntem olduğu bilinmektedir. Son dönemlerde ortaya çıkan ve pek çok kişi tarafından oldukça merak edilen bir yöntem olduğu da gözlemlenmektedir.
Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?
Yumurta Dondurma Nedir? Yöntem ile birlikte kadınların ilerleyen yaşlarda gebe kalma imkan sunulmaktadır. Bazı hastalıklardan, risklerden ya da mevcut şartlardan dolayı bazı kadınlar anne olamamaktadır. Ancak bu yöntem sayesinde yumurtaları dondurulmakta ve ilerleyen yıllarda anne olmalarına imkan sunulmaktadır. Aynı zamanda son 50 yıl içerisinde bu yöntemin oldukça güzel bir ilerleme kaydettiği de gözlemlenmektedir. Bunun yanında oldukça kısa süren bir işlem olduğu da bilinmektedir. Uygun görülen hastalara uygulanmaktadır. Bu nedenle kişinin önce neden bu yöntemi istediği dinlenmekte ve bu yönde bazı muayenelerden geçmesi sağlanmaktadır. Sonucunda ise işlemin uygulanıp uygulanmayacağına karar verilmektedir.
Yumurtalık Dondurma Neden Yapılır?
Yumurtalık dondurma ilerde gebelik isteyenler için üreme seçeneklerini korur.
- Yumurtalık rezervi azalan,
- Kemoterapi veya radyoterapi alacak olan,
- Amh düşüklüğü veya düşük over rezervi olan kadınlar yumurtalık dondurma hakkında mutlaka bilgilendirilmelidir.
Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Uygulanabilir?
Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Uygulanabilir? Yumurta Dondurma işlemi uygulanabilmesi için kişinin önce ayrıntılı bir muayeneden geçmesi ve şikayetlerinin, koşullarının öğrenilmesi gerekmektedir. Muayene sonucunda kişiye yumurta dondurma işleminin yapılıp yapılmayacağı belirlenmektedir. Yumurta dondurma işlemi uygulanabileceği kişiler arasında şunlar yer almaktadır:
- Ergenliğe ulaşmış
- Ailesinde erken menopoza girme hikayesi olan
- Hayatındaki planlarından dolayı 38 yaşına kadar hamile kalmayı planlamayan
- Yumurtalık rezervi düşük olan
- Radyoterapi, kemoterapi görmekte olan ya da yakın zamanda görecek olan
- Üreme organlarından ameliyat edilmiş olan ya da edilecek olan
Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?
İlk olarak yumurta dondurma yapılacak olan kişiye belli tetkikler uygulanmaktadır. Ultrason ve kan tahlillerinin yapılması ile detaylı muayene gerçekleştirilmektedir. Altta yatan bir rahatsızlığın olup olmadığına dair belli başlı araştırmalar yapılmaktadır. Eğer hastanın koşulları uygunsa kişinin adetinin ikinci ya da üçüncü gününde bazı ilaçlar kullanması gerektiği söylenmektedir. Yumurtaların arttırılmasına yönelik ilaçların kullanılması gerekmektedir. Ortalama gün boyunca iğne ve ultrason muayeneleri devam etmektedir. Hasta yakından takip edilmekte ve duruma uygun işlemler uygulanmaktadır. Hastadan onam alındıktan sonra dondurma işleminin ne sebeple yapıldığını belirten belgeler hastanın dosyasına eklenmelidir. Tüp bebek yönteminde uyguladığımız gibi tedaviye başlanır. Yumurtaları büyütmek için hormon tedavisine başlanır, ultrason ve hormonlarla yumurtalardaki foliküller takibe alınır. Ne zamanki yumurtalar 18-20 mm’e ulaşırlar (genelde 10-11 gün sürmektedir) çatlatma iğnesi yapılarak yumurtalar olgunlaştırılır. 34-36 saat sonra OPU işlemi ile yumurtalar toplanır ve embriyologlara verilir. Ardından toplanan olgun yumurtalar vitrifikasyon denilen hızlı dondurma yöntemi ile dondurulurlar. -196 derecede sıvı nitrojen içeren saklama tanklarında yıllarca saklanırlar (hepsinin kaydı tutulmaktadır).
Yumurtalar Nasıl Dondurulur?
Yumurtalar Nasıl Dondurulur? Yumurtalar toplandıktan sonra aralarından sağlıklı ve olgun olanlar seçilmektedir. Ayrıca belirli bir koşulda bekletildikten sonra dondurulma işlemi uygulanmaktadır. Hızlı bir dondurma işlemi gerçekleştirilmektedir. Bunun yanında -196 derecede yumurtalar saklanmaktadır. Biyolojik özelliklerin korunması bu noktada ön plandadır. Belirli şartlar dahilinde 5 yıldan uzun süre saklanabilmektedir.
Yumurta Dondurmanın Önemi Nedir?
Günümüzde artık birçok kadın kariyeri nedeniyle çocuk istemini ertelemektedir. Ancak yapılan çalışmalar ve tecrübelerimiz ise, erken yaşın, doğal yolla veya tüp bebekle sağlıklı gebelik oluşması için gereken en önemli etken olduğunu göstermektedir. Yumurta dondurma işlemi, tam da bu dönemde gündeme gelmektedir. Tabi ki ileri yaşlarda da yumurtalara dondurma işlemi yapılabilir ve istenildiği zaman yumurtalar çözdürülüp gebelik elde edilebilir. Ayrıca kemoterapi alacak olan kanser hastalarında, tedavi öncesi yumurtalar dondurulup saklanabilmektedir.
Yumurta Dondurma İşlemi İle Elde Edilen Gebeliklerde Bebekler Sağlıklı mıdır?
İlk olarak 1986 da ikiz gebelik meydana gelmiştir. Literatürde sağlıksız bebekler olduğuna dair kanıt yoktur. Günümüzde kadınlar kariyer planlaması, eğitim, çalışma hayatı, ikinci çocuğa hazır olamama gibi sebepler veya sağlık sorunları nedeniyle doğurganlıklarını ertelemektedirler. Yumurta dondurma işlemleri sonrası çözdürülen yumurtalar ile oluşan canlı gebelik sayıları da gün geçtikçe artmaktadır. Bu yüzden yıllar içerisinde kadınlar tarafından yumurta dondurmaya taleplerde artış vardır.
Kadınlarda gebe kalma şansı en fazla 25’li yaşlarda iken 35 yaşından sonra belirgin düşüşe geçmektedir. Yaş arttıkça yumurta kalitesi azalmakta, yumurtalarda kromozomal sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple ileri yaş gebeliklerde anomalili bebek doğurma veya gebeliğin düşük ile sonuçlanma ihtimali artmaktadır.
Yumurta Dondurma Güvenli mi?
Gün geçtikçe çözülüp kullanılan yumurta sayısı artmaktadır ve canlı doğum oranları da artış göstermektedir. 15-20 yıl sonra çözülen yumurtalar kullanıldığında da canlı doğum elde edilebildiğini bilmekteyiz. Yapılan çalışmalara göre günümüz teknolojisi ile dondurulan yumurtaların çözüldüğünde yapılan tüp bebek tedavisi ile oluşturulan embriyoların transferi sonrası canlı doğum oranlarının, taze toplanan yumurtalarınki ile aynı olduğu bilinmektedir.
Yumurta dondurma tedavisi ile elde edilen bebeklerde anomali veya diğer problemler açısından risk artışı izlenmemiştir yani güvenli bir yöntemdir diyebiliriz.
Yumurta Dondurmada Yenilikler Nelerdir?
Günümüzde yumurta toplama işlemi sonrasında ancak olgun yumurtaları dondurabilmekteyiz. Ancak son zamanlarda IVM (In vitro Maturasyon) denilen yöntem ile olgunlaşmamış (GV) olan küçük yumurtalar da toplanıp, laboratuvar ortamında olgunlaştırıp saklanabilmektedir.
Yumurtalık dokusu (yani over dokusu) da günümüzde dondurulabilmektedir. Ancak bazı dezavantajları vardır. Bunlar; ameliyat gerektirmesi ve yumurtalık dokusunda önceden kanser hücrelerinin olması durumunda, doku tekrar hastaya transfer edildiğinde kötü huylu olan kanser hücrelerinin hastaya tekrar verilmiş olmasıdır.
DNA Kimliklendirme Yapılması Zorunlu mudur?
Yumurtaların saklanması öncesinde kadından kan örneği EDTA’lı tüpe alınıp uygun koşullarda saklanılmaktadır. Saklama öncesi bu kandan DNA kimliklendirme testleri yapılmaktadır. Bu bilgiler hasta dosyasına konulmakta ve bir örneği de hastaya verilmektedir. Saklama süresinin bir yılı aşması halinde kişi mutlaka başvuruda bulunarak rızasının devam ettiğini ifade eden imzalı dilekçesini vermelidir.
Yumurtaları Kullanacağımız Yaş Gebeliği Etkiliyor mu?
Yumurtaları hangi yaşta kullanırsak kullanalım, asıl önemli olan yumurtaları toplayıp dondurduğumuz yaştır. Genç yaşta dondurulan yumurtalar, kullanmak için çözüldüğünde de genç yaştadır ve tüp bebek tedavisi uygulandığında başarı şansı yüksektir. Yumurtalar ne kadar erken yaşta dondurulursa başarı şansı o kadar fazladır. %70 canlı doğum oranları elde edilebilmektedir.
Yumurta Dondurmada Başarı Neye Bağlıdır?
Yumurta dondurma işlemlerinde başarı ne demektir öncelikle buna açıklık getirmek gerekir. Başarı demek, yumurtalar çözüldükten sonra yumurtaların canlılığının korunmasıdır ki yapılan çalışmalarda bu oran %80-90 civarındadır. Asıl başarı ise canlı doğum oranıdır ki bu oran %40-70 arasında değişmektedir.
Başarıyı etkileyen en önemli faktörler kadının yaşı ve toplanan yumurta sayısıdır. Kadın ne kadar genç ise ve toplanan yumurta sayısı ne kadar fazla ise başarı oranı o kadar yüksektir.
Kullanılan teknoloji, yumurtaları dondurma yöntemi (vitrifikasyon dediğimiz hızlı dondurma yöntemi, yavaş dondurma yönteminden daha başarılıdır), embriyololoji doktorunun tecrübesi, laboratuvarın kalitesi, kadın doğum uzmanının tecrübesi (verdiği tedavi dozu, ilaçlar…), dondurulan yumurtaları saklama koşulları başarıyı önemli derecede etkilemektedir.
Ayrıca sağlıklı beslenme, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, antioksidan vitamin takviyesi de başarıyı etkileyebilmektedir.
Yumurtalarımı Ne Kadar Süre Saklayabilirim?
Aslında kesin bir süre yoktur. Yapılan çalışmalarda 15-20 yıl sonra çözdürülüp kullanılan ve canlı doğum elde edilen vakalar bildirilmiştir. Ülkemizde tüp bebek merkezlerinde en fazla beş yıl süreyle dondurulan yumurtalar saklanabilmektedir. Beş yıldan fazla saklanması bakanlığın iznine tabidir. 5 yıldan uzun süre istenirse, dilekçe ile sağlık bakanlığından bu sürenin uzatılması istenilebilir.
Kadının her yıl dilekçe ile dondurulmuş yumurtalarının saklanmasına devam edilmesini istediğini belirten dilekçe vermesi gerekmektedir. Aksi taktirde 1 ay sonra sağlık müdürlüğü tarafından kurulan heyet kararı ile yumurtalar imha edilebilmektedir. Yumurtaları bu sayede 10 yıl sonra bile çözdürüp kullanabilirsiniz. Yumurtaları dondurduktan sonra çözdürene kadar geçen süre başarıyı etkilememektedir.
Herkes Yumurtasını Dondurabilir mi?
Ülkemizde kadınlar bazı endikasyonlar dahilinde yumurtalarını dondurabilirler. Bu endikasyonlar dışında istek üzerine, sosyal nedenler ile yumurta dondurma işlemi yapılamamaktadır. Bazı ülkelerde ise isteyen tüm kadınlar yumurtalarını dondurabilmektedirler. Ülkemizde yumurta dondurma işlemi öncesi 3 hekim imzalı rapor alınması gerekmektedir. Rapor alan her kadın yumurtasını dondurabilmektedir.
Evli Kadınlar Yumurta Dondurabilir mi?
Doğum yapmamış evli kadınlar yumurtalarını dondurabilirler. Evli kadınlar da yumurtalarını, 2014 yılında sağlık bakanlığının yayınlamış olduğu yönetmelikte geçen şartlar dahilinde dondurabilirler: Yumurtalık rezervine zarar verebilecek tedaviler öncesinde; kemoterapi ve radyoterapi gibi. Üreme fonksiyonuna zarar verebilecek ameliyatlar öncesinde (yumurtalıkların alınması veya yumurtalık rezervine zarar verecek ameliyatlar) Düşük yumurtalık rezervi olup henüz doğurmamış ise veya aile öyküsünde erken menopoz hikayesinin en az üç uzman tabipten oluşan sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi durumunda yumurtalarını dondurabilirler.
Yumurta Tembelliği Sebepleri Nelerdir?
Yumurta tembelliğinin sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Genetik hastalıklar; Turner sendromu, Fragil X…gibi sendromlar.
- Ailevi erken menopoz hikayesi (anne ve kız kardeşler, teyzelerde erken menopoz varlığı)
- Sigara içilmesi
- Alkol tüketilmesi
- Cerrahi sonrası (yumurtalık kist ameliyatları, yumurtalıkların alınması)
- Kemoterapi tedavisi sonrası
- Radyoterapi tedavisi sonrası
- Endometriozis hastalığı (Çikolata kistleri; endometrioma)
İstanbul Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?
İstanbul’da yumurta toplama işlemi 4 aşamada yapılmaktadır.
- İlk görüşme ve muayene
- Yumurtaların uyarılması
- Yumurtaların Toplanması
- Yumurtaların dondurulması
1. İlk Görüşme ve Muayene:
Hastanın genel durumu, tansiyon, ateş ve nabzı, kilo ve vücut kitle indeksi değerlendirilmektedir.
- Hastanın öncelikle öyküsü alınmaktadır;
- Hastanın fizik muayenesi yapılır.
- Kısa boy ve yele boyun varsa Turner sendromu açısından düşünülebilir. İkincil seks karakterlerinin gelişimine bakılmalıdır; meme gelişimi, tüylenmesi sorunları olup olmadığı incelenebilir. Ardından jinekolojik muayene yapılmaktadır; vajinada akıntı, enfeksiyon varlığına bakılmalıdır. Rahim ve vajen, rahim ağzı anomalileri açısından değerlendirilmelidir. Gerekirse Pap smear testi alınmalıdır.
- Yumurtalık rezerv testleri (AMH, FSH, ESTRADİOL) ve bulaşıcı hastalık tarama testleri yapılmalıdır.
2. Yumurtaların Uyarılması:
Kadının hikayesi alınıp muayene yapıldıktan sonra adetin 2. Veya 3. Günü verilen iğne ve hap tedavileri ile ortalama 7-10 gün boyunca foliküller (yumurtanın içinde geliştiği ve ultrasonda gördüğümüz kesecikler) büyütülmektedir ve ultrason ile ne kadar büyüdükleri takip edilmektedir. Amaç maksimum sayıda yumurta büyütmektir. Foliküller belirli büyüklüğe ulaştıktan sonra (ortalama 17-20mm çap) çatlatma iğnesi verilip 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılmaktadır.
3. Yumurtaların Toplanılması:
Tüp bebek merkezinde, hasta anestezi altında litotomi dediğimiz çatal pozisyonuna alınarak vajinal ultrason probuna geçirilmiş bir iğne yardımı ile vajinadan geçilerek yumurtalara ulaşılarak yumurtalar toplanılmaktadır. Toplanan yumurtalar embriyoloji doktoruna teslim edilmektedir. Toplanan olgun yumurtalar ise dondurulmaktadır.
Yumurta toplama işlemi (OPU) yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir. Sonrasında hasta uyandığında odasından yatağına alınıp bir süre dinlendirilmektedir. Ardından taburcu edilmektedir.
Yumurta Dondurma Teknikleri Nelerdir?
- Yavaş dondurma
- Vitrifikasyon yöntemi: Tercih ettiğimiz yöntemdir. Hızlı dondurma yöntemidir. -196 derecede sıvı nitrojen kullanılarak dondurulmaktadır. Kriyoprotektan dediğimiz maddeler kullanılarak buz kristallerinin oluşumu engellenir. Dondurulan yumurtalar depolama tanklarında bu sayede canlılıklarını koruyarak yıllarca saklanabilmektedir.
Yumurtaların Kalitesi Nasıl Belirlenir?
Tedavi öncesi adetin 2. veya 3. gününde bakılan FSH (folikül stimülan hormon) veya AMH (antimüllerian hormon, adet gününden bağımsız olarak bakılabilmektedir) veya ultrason ile folikül sayımı yapılarak yumurtaların sayısı (yumurtalık rezervi) hakkında ön bilgimiz olabilir. Toplanan yumurtalar mikroskop altında incelenir ve olgun olup olmadığına karar verilir. Olgun olan kaliteli yumurtalar ise gelecekte kullanılmak üzere dondurulmaktadır.
Yumurta Dondurma İşlemi Avantajları
Yumurta dondurma işleminin amacı, kadınların doğurganlığı korumaktadır. Kadınların doğurganlığı 35 yaşından sonra azalmaktadır bu yüzden ileri yaşta çocuk planlayacak olan kadınların anne olma şansını artırmaktadır.
Yaş arttıkça yumurta kalitesi azaldığı için ilerleyen yaşlarda gebe kalma veya sağlıklı bebek doğurma şansı azalmaktadır. Dondurularak saklanan yumurtalar ise genç yumurtalardır ve ilerleyen yaştan etkilenmemektedir. Bu yüzden ileri yaşlarda dondurulan genç yumurtalar kullanıldığı zaman sağlıklı bebek doğurma (kromozom anomali ihtimali düşük) şansı artmaktadır.
Diğer avantajı ise kanser tedavisi görecek kadınların, tedaviden etkilenmeden ileride gebe kalmalarını sağlamasıdır. Kanser tedavisi ile birlikte yumurtalar sağlıklı kalmaz, bu yüzden tedavi öncesi yumurtaları dondurursak ileride bu sağlıklı yumurtalar ile gebelik şansını kadına sağlamış oluruz.
Ailesinde erken menopoz hikayesi olan kadınlar da erken menopoz açısından risk altında oldukları için bir an önce evlenip çocuk yapma açısından strese girebilmektedirler. Bu durumdaki kadınların yumurta dondurma seçeneklerinin olduğunu bilmeleri, streslerini azaltıp ileride çocuk sahibi olma şansını kendilerine tanımaktadır.
Yumurta Dondurma Fiyatları
Yumurta dondurma fiyatları 2024 işlemin nasıl, neden, ne koşullarda yapılacağına göre değişmektedir. Aynı zamanda yumurtaları dondurulacak olan kişinin sağlık durumuna, nasıl bir koşulda olduğuna göre farklı olabilmektedir. Bu nedenle detaylı bir muayene yapılması ve buna yönelik bir karar verilmesi gerekmektedir. Kısacası fiyatların belli olabilmesi için ayrıntılı bir muayene yapılması gerekmektedir. Yumurta dondurma işlemi için gereken aşamalar, yapılan testler fiyat üzerinde etkili olacaktır. İstanbul yumurta dondurma ücreti için Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide ile iletişime geçebilir ve bu işlem için uygun bir aday olup olmadığınızı muayene ile öğrenebilirsiniz.
Kadının doğurganlığını korumak amaçlı, Sağlık Bakanlığının 2014 yılında yayınladığı yönetmelikte belirtilen özel şartlar dahilinde kadınlar yumurtalarını dondurup en az 5 yıl saklayabilmektedirler. 2014 yılında Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu yönetmelikte geçen şartlar dahilinde dondurabilirler. Bekarlarda bekaretinin bozulmasını istemeyen kadınlarda anestezi altında karından ultrason ile yumurtalar toplanabilmektedir. Ancak organ yaralanma riski daha fazla olduğu için ilk tercih yine vajinal yoldan yumurtaların toplanmasıdır. Genç yaşta yumurta dondurma tedavisinde; daha az medikal tedavi, daha fazla toplanan yumurta ve artan canlı doğum oranı vardır. Vitrifikasyon yöntemi ile dondurulan yumurtalarda hücrelerde buz kristallerinin oluşması engellenir ve yıllarca hücreler zarar görmeden yumurtalar saklanabilmektedir. Yapılan muayeneler sonucunda hangi hastaya işlemin uygulanıp uygulanmayacağına karar verilmektedir. Ayrıca bu işlemin uygulanabilmesi için kişinin belli koşullara sahip olması gerekmektedir. İlk olarak kanser hastalarına uygulanan yöntem yumurta rezervi düşük olan kişilere de uygulanmaktadır. Genel anlamda bakıldığında isteğe bağlı olarak yapılamamaktadır. Menopoza girmiş kadınlara veya yumurta kapasitesi ileri derecede azalmış kadınlara yumurta dondurma işlemi önermemekteyiz. Gelişen teknoloji ile son yıllarda başarılı sonuçlar artmaktadır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki dondurup çözülen yumurtalar veya taze yumurtalar ile elde edilen embriyoların transferinde elde edilen canlı doğum sayısı benzerdir. Kadınlar belirli bir yumurta rezervi ile doğmaktadır. Puberte (ergenlik) sonrası bu yumurta havuzu giderek azalmaktadır ve 35 yaşından sonra bu azalma hızlanarak artmaktadır. Bu yüzden 35 yaşından sonra gebelik şansı giderek azalmaktadır. Yumurtaların dondurularak saklanması ve ileride çocuk sahibi olunması için dondurulan yumurtaların çözülerek kullanılması fertiliteyi korumak amacıyla yapılmaktadır. Yumurta dondurma işlemi kadının doğurganlığının korunması amacıyla yapılmaktadır. Yumurta dondurma veya yumurtalık dondurma işlemleri birbirinden farklı işlemlerdir. Yumurta dondurma işleminde yumurtalıkların içerisinde bulunan yumurtalar dondurulurken, yumurtalık dondurma işleminde yumurtalıklar veya yumurtalıkların bir kısmı ameliyat ile çıkarılarak dondurma işlemi yapılabilmektedir. Yumurtalık tıbbi olarak over denilen organdır. bir kadında iki tane yumurtalık dokusu vardır. Yumurtalıkların içerisinde de folikül denilen kesecikler vardır. Bu keseciklerin içerisinde de yumurtalar (yumurtaşarın tıbbi karşılığı oosittir) vardır. Ülkemizde sıklıkla yumurta dondurma işlemini yapmaktayız. Bu yüzden işlemden bahsederken doğrusu yumurta dondurmadır. Yumurta toplama işlemi bakirelerde iki şekilde yapılabilir. İlki kadının bekaretini bozmayan karından ultrason ve iğne yardımıyla yapılan işlem; ikincisi ise kadının bekaretinin bozulduğu vajinal ultrason ve iğne yardımıyla yapılan işlemdir. Yumurta dondurmada üst sınır bir yaş yoktur ancak yunurta dondurma işlemini 40 yaş altında yapmayı tercih etmekteyiz. Yaş arttıkça yumurta sayısı azaldığı gibi yumurtaların kalitesi de azalmaktadır ve genetik sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Buyüzden 40 yaş altı yumurta dondurma tercihimizdir.Yumurta Dondurma İşlemi Türkiye’de Yasal Mıdır?
Bekar Kadınlar Yumurta Dondurabilirler Mi?
Bekarlarda Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?
Erken Yaşlarda Yumurta Dondurmanın Avantajı Nedir?
Yumurta Dondurma İşlemi Yumurtalara Zarar Verir mi?
Yumurta Dondurma İşlemi Adayı Kimlerdir?
Kimler Yumurta Dondurma Yaptıramaz?
Düşük Yumurtalık Rezervi Olan Kadınlara Yumurta Dondurma Yapılır mı?
Yumurta Dondurma İşlemi Neden Yapılmaktadır?
Yumurta dondurma ve Yumurtalık dondurma aynı mıdır?
Yumurta toplama işlemi bakirelerde nasıl yapılır?
Yumurtalık dondurma yaşı kaçtır?
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Klasik IVF yönteminde üreme hücreleri aynı yere bırakılarak doğal döllenmenin gerçekl…
Devamını OkuEn az 3 tüp bebek uygulamasında gebelik elde edilememesi veya 10 ve daha fazla embriy…
Devamını OkuTüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için umut dolu bir yolculuğun …
Devamını Oku