Vajinismus nedenleri, vajinismus yani cinsel ilişki sırasında vajinada istek dışı kasılma durumunu yaşayan kadınların araştırdığı bir konudur. Vajinismus rahatsızlığının birçok sebebi olabilir. Bu rahatsızlığı yaşayan kadınlar başlangıçta bu durumun neyden kaynaklandığını anlayamayabilir. Vajinismus ne demek sorusun en kısa yanıtı “vajina girişindeki kasların istemsiz olarak kasılması” olarak verilebilir.
Vajinismus aslında çeşitli korkulardan dolayı ortaya çıkabilen psikolojik temelli bir sorundur. Cinsel birliktelik yaşayamamanın organik sebebi var ise bu aslında vajinismus değildir. Bu yüzden ilişkiye girememe veya vajinismus şikayeti ile gelen bir çiftin öncelikle altta yatan jinekolojik bir sorunun varlığını araştırmak adına, kadına jinekolojik muayene yapmak doğru olacaktır.
Vajinismus bütün dünyada yaşanan bir sağlık sorunudur. Türkiye’de süregelen bazı kültürel sebepler kadınların bu sağlık problemini daha çok yaşamasına neden olabilmektedir. Vajinismus sebepleri psikolojik ve organik (doğal) nedenler olarak iki başlık altında incelenebilir.
Vajinismus neden olur sorusunun yanıtı aslında rahatsızlığı yaşayan kişiye özeldir. Ancak ağrıya dayanıklılığın düşük olması, insanlara karşı güvensizlik, fobi seviyesinde görülebilen korkular, psikolojik ya da fiziksel baskı ve çocukluk travmaları vajinismus tetikleyicileri arasında sayılabilir. Bu rahatsızlık toplumun her statüsünden ve her konumdan kadını etkileyebilir.
Kişinin hayat görüşü, cinselliğe bakışı, yaşı ya da fiziksel özellikleri vajinismus rahatsızlığın yaşanıp yaşanmayacağı konusunda belirleyici rol oynamaz. Problem yaşanan bir travma üzerine başlayabilir ya da var olan bir korku sebebi ile artabilir. Ergenlik dönemindeki kız çocuklarına verilen doğru cinsel eğitim kişinin ilerleyen yaşlarda vajinismus problemini yaşama ihtimalini düşürebilir.
Vajinismus nasıl anlaşılır sorusuna yanıt arayanlar bu rahatsızlığın belirtilerini yaşayıp yaşamadıklarına bakabilirler. Bu belirtilerden biri ya da daha fazlası cinsel ilişki sırasında ve sonrasında görülüyorsa vajinismus problemi yaşanıyor olabilir.
Vajinismus belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Bu belirtilerden herhangi biri görüldüğü takdirde mutlaka bir uzmana danışılması gerekir.
Vajinismus belirtilerini yaşayan kişi bu durumu kolay kolay ifade edemeyebilir. Bu ve buna benzer cinsel fonksiyon bozuklukları kişinin doktora başvurmaktan geri durabildiği durumlardır. Fakat kişinin cinsel hayatını olumsuz yönde etkileyen bu rahatsızlık mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi durumda kişinin ikili ilişkileri, sosyal hayatı, ve hayatının diğer alanlarındaki aktiviteleri sekteye uğrayabilir.
Vajinismus tedavisi davranışsal ve bilişsel metotlar ile yapılabilir. Parmak egzersizleri, cinsel terapi ve duygusal terapi gibi yöntemler vajismus tedavisinde kullanılan yöntemler arasında sıralanabilir. Vajinismus sorunu nasıl çözülür diye araştırıyorsanız mutlaka bir jinekoloji uzmanı ile irtibata geçmelisiniz. Rahatsızlığın altında yatan sebep bulunduktan sonra tedavi kişiye özel bir şekilde planlanabilir.
Cinsel sağlık eğitimi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma yöntemleri hakkında danışmanlığının verilmesi ve kişisel ilişkilerin güçlendirilmesi, iletişim ve sevgi yoğunluğunun artırılması, güçlü bağlar kurulmasını sağlamaktadır.
Devamını OkuVajinismus probleminde ise vajinada bulunan bu kaslar, cinsel ilişki esnasında psikolojik ya da fizyolojik olarak istemsiz bir şekilde kasılmaktadır. Bu durumda partnerlerin cinsel birliktelik yaşaması çok zordur veya imkansızdır.
Devamını Okuİngilizce eğitim veren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini 1998 yılında kazanarak; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olma yolunda ilk adımlarını atan Prof. Dr. Çiğdem Yayla Abide, 2005 yılında Tıp Eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Tıp Fakültesinde göstermiş olduğu üstün başarının ardından, TUS sınavında yüksek derece ile ilk tercihi olarak kazandığı Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, göreve başlamıştır. Devlet hizmet yükümlüğünü yerine getirmek için Nallıhan Hastanesinde 2011- 2014 yılları arasında çalıştıktan sonra, Zeynep Kamil Hastanesine geri dönmüştür. 2018 yılında Doçentlik ünvanını almış ve Zeynep Kamil Hastanesi’ nde eğitim kadrosunda görev almıştır. 2021 yılında Zeynep Kamil Hastanesinden ayrılmış ve 2022 yılı itibarı ile İstanbul Ataşehir kadın doğum kliniğinde bilgi ve tecrübesini hastaları ile paylaşmaya başlamıştır.