Tekrarlayan Gebelik Kaybı veya Tekrarlayan Düşükler
Tüm bilinen gebeliklerin %15’i gebelik kaybı ile sonlanır. 2 veya daha fazla ardışık gebelik kaybı üreme çağındaki kadınların % 5’ ini etkilemektedir.
İçindekiler
Tekrarlayan Gebelik Kaybı Sebepleri Nelerdir?
- Artan anne yaşı ile tekrarlayan gebelik kaybı riski artmaktadır, çünkü yaş ilerledikçe kromozom anomalili bebek doğurma ihtimali artmaktadır.
- Gebelik öyküsü önemlidir. Peşpeşe 3 düşük yaşayan kadınlarda dördüncü gebeliğin düşükle sonuçlanma ihtimali %40’ dır.
- Genetik faktörler önemlidir. Özellikle ilk 12 haftalık düşüklerde önemlidir. Anne ve baba adayının kromozomlarının incelenmesi önerilmektedir.
- Anatomik yapılarda sorunlar olabilir. Rahimde anomaliler (doğuştan perde olması, çift rahim, rahmin T şeklinde olması, rahim ve rahim ağzında sonradan gelişen yapışıklık durumları, tüplerde şişkinlik olması, rahim ağzı yetmezliği, miyomlar..)
- Myomların yerleşim yeri, boyutu ve sayısı önemlidir. Tüp bebek başarısızlığı nedeniyle myomektomi uygulayıp kendiliğinden hamile olan ve doğum yapan hastalarıma da değinmek gerekir.
- 12. Haftadan sonra ağrısız bir şekilde, birden düşük olması durumu daha çok rahim ağzı yetmezliği nedeniyle olmaktadır.
- Endokrin sebeplerin, tekrarlayan düşük sebebi olup olmadığı net olamamakla beraber;
- Luteal faz defekti (progesteron hormon eksikliği),
- PKOS (Artan LH ve insülin direnci sebebiyle rahim ve yumurtalık dokusu etkilenebilmektedir. Bu açıdan insülin direncini azaltan tedaviler verilmesi faydalıdır.)
- Diabetes mellitus (erken gebelikte konjenital anomali ve düşük riski artmaktadır. Bu yüzden metabolik kontrol önemlidir.)
- Hipotiroidi (ciddi iyot eksikliği, tiroit otoantikorları düşük riskini artırabilir)
- Hiperprolaktinemi de de tekrarlayan düşük sıklığının arttığı izlenmektedir.
- Koagülasyon yani pıhtılaşma bozuklukları: Genetik ve Edinsel sebepler diye ayırabiliriz. Genetik koagülasyon faktörlerini her düşükte araştırmıyoruz ancak araştıracak olursak: Protein C ve S eksiklikleri, antitrombin 3 eksikliği, Faktör 5 leiden mutasyonu, MTHFRmutasyonu (homosistein düzeylerinde artış ile beraber), Protrombin G20210 A mutasyonu
- Edinsel sebepler: Antifosfolipid sendromu tekrarlayan düşükler ve trombozlara neden olabilmektedir. Antifosfolipid antikorları, Antikardiyolipin antikorları (ACA) IgG ve IgM, AntiB2 Glikoprotein IgM, IgG
- Otoimmün sebepler: yukarıda bahsedildi.
- Vajina ve servikste bazı mikropların varlığı: mikoplazma ve üreoplazma ürelitikum varlığının araştırılması ve varsa tedavisinin yapılması önemlidir.
Tekrarlayan Gebelik Kaybı Sebepleri Nelerdir?
Tekrarlayan Düşüklerde Hastadan İstenecek Tetkikler Nelerdir?
Düşük, hamileliğin, bebek yaşamsal işlevlerini kazanmadan önce yani 22. haftadan önce gerçekleşen gebelik kaybıdır. 2 ya da daha fazla kez gerçekleşen gebelik kaybı tekrarlayan gebelik kaybı olarak isimlendirilir. Bu durumda anne ve baba adaylarına bazı tetkikler uygulanması ve gebelik kaybının neden tekrar ettiğinin araştırılması gerekir. Erken gebelik döneminde gerçekleşen bir komplikasyon olarak gebelik kaybı ortalama olarak her yüz gebelikten 5’inde gerçekleşmektedir. Bu gebelik kayıplarının tekrar etme riski ise yüzde iki civarındadır. Gebelik kayıplarının sayısı arttıkça anne adayının canlı doğum yapma ihtimali düşer. Bu yüzden gebelik kaybının nedeninin araştırılması ve tedavi uygulanması büyük önem taşır. Tekrarlayan düşüklerde istenecek tetkikler şu şekilde sıralanabilir:
- Kan tetkikleri: TSH, Midluteal progesteron, PRL, Tiroid otoantikorları, açlık glukoz, açlık insülin, lupus antikoagulan, kardiyolipin antikorları, antitrombin 3, protein C, Protein S, FVL mut, Protrombin mut, homosistein, folat, Vitamin B12; Genetik tahliller her hastadan istenmeyebilir.
- USG, HSG
- Genetik inceleme (anne ve baba adayının kromozom incelemesi)
****Bulgu vermeyen tekrarlayan düşükleri olan hastalarda; bakteri ve virüs kültürleri, glukoz tolerans testi, tiroid testleri, enfeksiyöz ajanlara karşı antikorların, antitiroid antikorların, paternal human leukocyte antijen veya maternal antiparental antikorlarının araştırılmasına gerek yoktur.
*Gerekli ise H/S, MR önerilmektedir.
Tekrarlayan Düşük Tedavisi
Tekrarlayan gebelik kayıplarında yapılan tetkikler sonucunda hamileliğin neden düşük ile sonlandığı saptanırsa buna uygun bir tedavi yolu izlenebilir. Genetik kaynaklı bir sebepten tekrarlayan düşük yaşanıyor ise PGD (pregenetik tanı) yöntemi ile tedavi uygulanabilir. PGD yöntemi tüp bebek tedavisine ek olarak geliştirilmiştir. Uygulanan bu yöntem ile genetik açıdan uygun olan embriyo seçilir. Yapılacak bu işlemin başarısı için önemli olan kadındaki yumurta ve erkekteki sperm sayısının ve kalitesinin yeterli düzeyde olmasıdır. Tekrarlayan düşük kadının rahmindeki bir anomaliden kaynaklanıyorsa bunun için gerekli tedavi planı oluşturulmalıdır. Rahim şekli düzensizlikleri, anne adayının geçirdiği enfeksiyonlar sebebiyle rahim içi yapışmalarının olması tekrar eden gebelik kayıplarının önemli bir sebebi olabilir. Bu durumlar için uygun olan tedavi seçeneklerini doktor anne ve baba adayı ile paylaşmaktadır. Tekrarlayan gebelik kayıplarının bir diğer sebebi de kan pıhtılaşması sorunlarıdır. Bebeğe kan ulaşımının olmadığı durumlarda embriyo oksijensiz kalabilir ve bu düşüğe sebep olabilir. Bu durumda da kan pıhtılaşması sorununun çözülmesi tedavinin ana amaçlarından biri halini alır. Tedavi için uygulanabilecek bir diğer yöntem de tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisi ile gebelik kayıplarının önüne geçilebilir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Gebelik, anne adayı için vücudunda önemli değişikliklerin (anatomik ve fizyolojik değ…
Devamını OkuGebelik takibi, gebeliğin başından sonuna kadar olan dönemde gerçekleştirilmektedir. …
Devamını Oku