Kızlık Zarı

Kızlık zarı vajen girişinin 2 santim gerisinde yer alan, ortası açık bir yapıdır. Bu yapı aslında bir zar değildir. Bir kadında önem verilmesi gereken bir doku da değildir. Ancak sosyo kültürel olarak bazı toplumlarda kızlık zarına önem verilmektedir.

Evlenirken bekaret, yani kızlık zarının bozulmamış olması bazı insanlar tarafından önemsenmektedir. İçinde bulunduğumuz toplumda; boşanmalara, bakire olmayan kadının dışlanmasına neden olabilmekte ve olumsuz birçok olayla sonuçlanabilmektedir. 

Kızlık zarı bozulması, kızlık bozulması, bakirelik bozulması, bekaret bozulması, kızlık zarı yırtılması gibi halk arasında farklı söyleyiş şekilleri ile adlandırılmaktadır. Bu yüzden; birçok farklı sebeple kızlık zarı bozulan kadınlar tarafından, evlenmeden önce kızlık zarı dikimi talepleri gelmektedir.

Kızlık Zarı (Himen) Nedir? 

Kızlık zarı vajen girişinin 2 cm gerisinde yer alan, ortası açık bir yapıdır. Aslında bir zar değildir. Bir kadında önem verilmesi gereken bir doku da değildir. Ancak sosyokültürel olarak bazı toplumlarda kızlık zarına önem verilmektedir.

Evlenirken bekaret, yani kızlık zarının bozulmamış olması bazı insanlar tarafından önemsenmektedir. İçinde bulunduğumuz toplumda; boşanmalara, bakire olmayan kadının dışlanmasına neden olabilmekte ve olumsuz birçok olayla sonuçlanabilmektedir. Kızlık zarı bozulması, kızlık bozulması, bakirelik bozulması, bekaret bozulması, kızlık zarı yırtılması gibi halk arasında farklı şekillerde adlandırılmaktadır.

Bu yüzden; birçok farklı sebeple kızlık zarı bozulan kadınlar tarafından, evlenmeden önce kızlık zarı dikimi talepleri gelmektedir.

Kızlık Zarı Dikimi Nasıl Yapılır?

İki teknik ile kızlık zarı dikimi işlemi uygulanmaktadır. Ameliyatın tekniğine göre, lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Kızlık zarı dikimi yaklaşık 30 dakika sürmektedir.

  1. Kalıcı yöntem dediğimiz Flep kaldırma yöntemi: Kalıcı kızlık zarı dikimi de denilmektedir. Planlanan ilişkiden en az 4-6 hafta önce yapılması gereken bir işlemdir. Kalıcılık süresi belli değildir, uzun zaman ve gerçekleşecek ilk ilişkiye kadar sağlam kalmaktadır.
  2. Geçici yöntem: geçici kızlık zarı dikimi. En sık uygulanan tekniktir. Planlanan ilişkiden (Gerdekten) en fazla 2-3 gün önce yapılması gereken bir işlemdir. Tercihen lokal anestezi altında yapılmaktadır. İşlem yaklaşık 15 dakika sürmektedir. Mikrocerrahi ile kızlık zarı dikimi  yapılmaktadır. Özel iplikler ile bozulan dokular dikilmektedir.  

Kızlık Zarı Nerededir?

Kızlık zarı nerededir? Bu zar vajina ve vulva arasında yer almaktadır. Ortalama 2-3 mm inceliğinde bir zar olduğu gözlemlenmektedir. Normal bir yapıda ise vajinanın ortasında değil kenarında yer almaktadır. Ayrıca vajinayı da tamamen kapatmamaktadır. Tamamen kapalı olduğu durumlarda adet kanı akmamakta ve kişinin enfeksiyon kapmasına yol açmaktadır. Bu durumda da cerrahi müdahale ile açılması gerekmektedir. Kısacası zarın ortasında bir boşluk bulunduğu gözlemlenmektedir.

Eğer kenar yüksekliği fazla değilse ilişki sırasında kanamaya yol açmamaktadır. Kanama olduğunda ise miktar çok azdır. Birkaç damla dışında bir kan akmamaktadır. Her kızlık zarı farklı şekillerde olduğundan dolayı kanama olup olmayacağı kestirilememektedir. Pek çok kadının ilk ilişkisinde kanama gözlemlenmemektedir. Oldukça nadir görülen durumlarda kanama fazla olmaktadır.

Kızlık Zarı Dikimi Sonrası

Kızlık zarı dikimi sonrasında bazı dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunur. Ameliyat sonrası dönem kişiden kişiye farklılık gösterir. İşlem sonrasında istirahat etmek önem taşır. Ağır aktivitelerden kaçınmak gerekir. İşlem yapılan bölgeyi temiz ve kuru tutmak önem taşır. Dikiş bakımı hakkında doktor bilgilendirmede bulunacaktır. Bu bilgilendirmeler doğrultusunda bakım yapılmalıdır. İşlemden sonra ağrı ve şişlik görülse de bu rahatsız edecek düzeyde değildir. Soğuk kompresler ile şişlik azaltılırken doktorun önerdiği ağrı kesiciler ile ağrı geçmektedir. İyileşme tam gerçekleşmeden cinsel ilişkiye girmemek gerekir. Geçici kızlık zarı işlemi yapıldıysa cinsel ilişkiye ilk 7 gün içinde girilebilir. Kalıcı kızlık zarı dikiminde ise ilk ilişki en erken bir ay sonra olabilir. Ancak kalıcı ya da geçici kızlık zarı fark etmeksizin hymen tamamen iyileşmeden cinsel ilişkiye girilmemelidir. Kızlık zarı dikiminde sonra iyileşme genellikle hızlı bir şekilde gerçekleşir. Operasyon gerçekleştikten sonra bir sonraki adet dönemi bitince muayene yapılır. Kızlık zarı dikiminden sonra bisiklet, motor gibi aletlere binmemek gerekir.

Kızlık Zarı Ameliyatı Sonrası Dikildiği Anlaşılır mı?

Bir uzman muayenesi dışında ilişki öncesi veya sonrasında anlaşılmamaktadır.

Kızlık Zarı Dikimi Sonrası Kanamam Kesinlikle Olur Mu? Yani Kızlık Zarı Dikiminin Başarı Şansı Nedir?

İlk cinsel ilişki sonrasındaki kanama, toplumda kızlık zarı bozulma belirtilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Uzman ve tecrübeli bir hekim tarafından kızlık zarı onarımı yapılırsa; başarı şansı oldukça yükselir, yani operasyonu takip eden ilk cinsel ilişki sonrası kanamanız olur.

Kızlık Zarı Kendini Yeniler mi?

Kızlık zarı çeşitleri vardır. Hiçbir çeşidi, bozulduğunda kendi kendine düzelmez, yenilenmez.

Bozulmuş Kızlık Zarı Belirtileri

Her ne kadar bazı toplumlar tarafından bekaret önemsenmese de birçok toplum tarafından önemsenmektedir ve evlenildiğinde o ‘ilk gece’ çok önemlidir. Daha önce ilişkiye girmemiş bir kızda, ilk ilişki (gerdek gecesi) sonrası kanama olmayabilir. Yani kanama olmaması bakire olunmadığı anlamına gelmemektedir.

İlk gece ilişki sonrası, kanama olmaması durumunda, baskı altında birçok kadın tedirginlikle ayna ile kızlık zarı kontrolü yapmaya çalışmakta, hatta soluğu doktorda almaktadırlar.

Kızlık Zarı Ameliyatı (Himenoplasti) Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doktorunuz tarafından önerilen ve dikkat edilmesi gereken tüm durumları önemser ve harfiyen uyarsanız iyileşme sürecinizde bir sorun yaşamazsınız.

İstanbul Kızlık Zarı Dikimi Fiyatları

Kızlık zarı dikimi fiyatı; seçilen anestezi çeşidine ve doktorun tecrübesine göre değişmektedir.

Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide

İngilizce eğitim veren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini 1998 yılında kazanarak; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olma yolunda ilk adımlarını atan Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide, 2005 yılında Tıp Eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Tıp Fakültesinde göstermiş olduğu üstün başarının ardından, TUS sınavında yüksek derece ile ilk tercihi olarak kazandığı Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, göreve başlamıştır. Devlet hizmet yükümlüğünü yerine getirmek için Nallıhan Hastanesinde 2011- 2014 yılları arasında çalıştıktan sonra, Zeynep Kamil Hastanesine geri dönmüştür. 2018 yılında Doçentlik ünvanını almış ve Zeynep Kamil Hastanesi’ nde eğitim kadrosunda görev almıştır. 2021 yılında Zeynep Kamil Hastanesinden ayrılmış ve 2022 yılı itibarı ile İstanbul Ataşehir kadın doğum kliniğinde bilgi ve tecrübesini hastaları ile paylaşmaya başlamıştır.