Jinekolojik muayene sayesinde kadınların üreme sistemindeki organların sağlık durumu irdelenir. Jinekolojik muayeneyi kadın hastalıkları ve doğum uzmanları yapabilmektedir. Bu muayenede; yumurtalık, rahim, rahim tüpleri, vajen ve labium kontrolü sağlanır. Jinekolojik muayenenin yılda bir kere yapılması gerekir. Bu sayede jinekolojik bir hastalık varsa teşhis edilir.
İçindekiler
Jinekoloji Nedir?
Jinekoloji kadın üreme sağlığına, bu alandaki tanı ve tedavilere odaklanan bir tıp dalıdır. Kadın cinsel sağlığını korumak, kadın hastalıklarını teşhis etmek, kadın hastalıklarını tedavi etmek için jinekologlar hizmet sunmaktadır. Kadınların şikayetçi oldukları konularda bilgi edinmelerini ve yıllık rutin muayenelerini gerçekleştirmeleri için başvurdukları bölümdür. Jinekolojik muayene çoğu kadın için korkutucu olabilmektedir ancak uygun ortamda, doktorunuz tarafından yeterince bilgilendirilerek yapıldığı taktirde jinekolojik muayene asla korkulacak bir muayene şekli değildir. Jinekolojik muayene üreme sağlığınızı, vajina ve rahim gibi organlardaki problemleri çözüme kavuşturabilmek için oldukça önemlidir. Jinekoloji sayesinde adet düzensizlikleri, doğurganlık, gebelik, kadınların üreme organlarının yapısı, doğum ve menopoz gibi durumlar incelenir. Kadın üreme organlarıyla ilgili cerrahi müdahale de jinekolojinin konusudur.
Jinekologlar Hangi Hastalıklara Bakar?
Jinekologlar kadın üreme organlarıyla ilgili her hastalıkla ilgilenirler. Adet düzensizliği, adet ağrıların çok fazla olması, farklı renkteki ve kokulu vajinal akıntılar, vajina bölgesinde kaşıntı gibi durumlarda jinekoloğa başvurmak gerekir. Jinekologların ilgilendiği hastalıklar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Jinekolojik onkolojik hastalıklar (rahim ağzı kanseri, rahim kanseri ve benzeri)
- Yumurtalık kisti,
- Polkistik Over Sendromu,
- Miyomlar,
- HPV,
- Vajinal mantarlar,
- Gebelik takibiyle birlikte gebelikte görülen hastalıklar,
- Adet öncesi sendrom,
- Kısırlık,
- Menopoz,
- İdrar kaçırma,
- Vajinismus,
- Genital estetik
Jinekolojik Muayene Nedir?
Jinekolojik muayene kadın hastalıkları ve doğum uzmanının kadın üreme organlarını değerlendirmesidir. Kadınlarda jinekolojik muayene sağlanarak kadın hastalıklarının tespitinin yapılması amaçlanır. Kişide herhangi bir şikayet bulunuyorsa direkt olarak kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışması gerekir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı şikayetlerinizi dinleyerek gerekli tetkiklerin yapılması, teşhisi ve tedavisi için sizi yönlendirir.
Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?
Jinekolojik muayenede ilk önce hastanın hangi şikayetle geldiği dinlenir. Şikayeti anlaşıldıktan sonra hasta bacakları açık olacak şekilde yatırılır. Dış genital bölge incelenir ve gözle görülen bir farklılık var mı diye kontrol edilir. İç dudaklar tutularak; idrar çıkış deliği, klitoris ve kızlık zarı görülecek şekilde açılır. Spekulum adı verilen muayene için kullanılan alet vajina içine konulduktan sonra rahim ağzı görünür hale getirilmiş olur. Burada akıntı ya da lezyon var mı diye kontrol edilir. Rahim ağzında bir farklılık varsa not edilir. Daha önce cinsel ilişkiye girmemiş kişiler için spekulum yerleştirilmesi yapılmaz.
Gözle değerlendirmeden sonra smear testi yapılır. Smear testi için ucu fırça şeklinde ve çubuk benzeri bir alet ile rahim ağzından örnek alınır. Sonrasında patoloji laboratuvarına değerlendirmek için yollanır. Smear testi için örnek alımından sonra alttan elle muayeneye geçilir. Doktor; bir elini hastanın karnına koyarak bastırır, diğer elinin orta ve işaret parmağını kullanarak vajen içinde tutarak içi genital organları değerlendirir. Bu aşamalarda sonra doktor daha ayrıntılı tetkik için ultrasonografi kullanır.
Jinekolojik Muayenenin Önemi
Jinekolojik muayene, kadınların sağlıklı bir hayat sürdürebilmeleri için düzenli olarak yapılması gereken bir muayenedir. Jinekolojik muayene ile üreme sistemi, kanserler, enfeksiyonlar, gebelik ve doğumla ilgili değerlendirmeler yapılmaktadır. Çoğu kadın jinekolojik muayeneden kaçınma güdüsünü taşımaktadır. Mahremiyet bölgesinin, tanınmayan bir kişinin değerlendirmesi için izin verilmesi, kaçınma davranışının temel nedenidir. Ancak kadın sağlığının iyileştirilmesi için jinekolojik muayenenin gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.
Düzenli yapılan jinekolojik muayeneler ve jinekoloji uzmanı kontrolleri, olası hastalıkların da önlenmesi ve erken teşhisi açısından değerlidir. Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en sık görülen hastalıklardan birisidir ve çoğunlukla çok geç dönemde tanısı konulur. Genellikle kadınlar bir belirti görmeden jinekolojik muayeneye gitmezler ancak her kadının yılda bir kere jinekolojik muayeneye gitmesi gerekmektedir.
Jinekolojik Muayene Öncesi Yapılması Gerekenler
Jinekolojik muayene için bir kadın doğum uzmanına başvurulduğunda doktor size şikayetinizi, belirtilerinizi soracak ve sorularınıza cevap verecektir. Merak ettiğiniz konuları doktorunuza sormak ve belirtilerinizi eksiksiz cevaplamak için hazırlık yapabilirsiniz.
Kadın doğum muayenesi esnasında smear testi yapılma ihtimali olduğundan, doktorun önerdiği başka bir durum olmadığı sürece muayene zamanınızı regl kanaması bittikten sonraki döneme denk getirmenizde yarar vardır. Kadın doğum muayenesinden ortalama 2 gün öncesinde, tampon kullanımı, cinsel ilişki, vajina içerisine sıkılan herhangi bir sıvı, köpük ya da jel madde, tedavi amaçlı sürülen krem veya temizleyici sıvı kullanımı tamamen kesilmelidir.
Daha önce hiç cinsel ilişki yaşanmayan kişiler için ise doktor uygun muayene yöntemini seçecektir. Bu kişilerde bazı durumlar haricinde vajinal muayene yapılmaz, rektal muayene yapılabilir veya abdominal ultrasonografi ile tetkikler tamamlanabilir.
Jinekolojik Muayene Sonrası
Jinekolojik muayene sonrası ağır bir aktivite yapmamak ve dinlenmek gerekebilir. Doktorunuzun önerilerini dikkate almak ve vajina bölgesi hijyeninize dikkat etmek önemlidir.
Jinekolojik muayene sonrası hafif kanama veya lekelenme yaşanması sıklıkla görülebilen normal bir durumdur. Birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçecektir. Aynı şekilde hafif bir karın ve kasık ağrısı da görülebilir. Eğer muayene sonrasında şiddetli ağrılar, kötü kokan akıntı veya yoğun kanama gibi durumlar yaşanırsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu durum enfeksiyon gibi bir komplikasyonu işaret edebilir.
Jinekolojik Muayene Fiyatları
Jinekolojik muayene fiyatları birçok faktöre göre değişebilmektedir. Muayeneyi yapacak doktorun tecrübesine, muayenenin içeriğine, kadın doğum kliniğinin konumuna göre değişmektedir. Eğer jinekolojik muayene ile birlikte smear testi, kan testi, biyopsi vs. yapıldıysa, toplam ücret hesaplanabilir. Doç. Dr. Çiğdem Abide, jinekoloji muayenesi yapmakta ve kadın hastalıklarının teşhis ve tedavisini yapmaktadır. Jinekolojik muayene hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Gebelik takibi, gebeliğin başından sonuna kadar olan dönemde gerçekleştirilmektedir. …
Devamını OkuTüm bilinen gebeliklerin %15’i gebelik kaybı ile sonlanır. 2 veya daha fazla ardışık …
Devamını Oku