HPV, ‘Human Papilloma Virüs’ denilen bir virüs çeşididir. HPV, insan türüne özgü bir DNA virüsüdür. HPV dünyada en sık cinsel yol ile bulaşan hastalıktır. Yaklaşık 200 HPV çeşidi bulunmaktadır. Bu virüsler kansere neden olma potansiyeline göre yüksek ve düşük riskli HPV olmak üzere iki çeşide ayrılmaktadır. Bulaşan HPV tipine bağlı olarak bazı bireylerde herhangi bir soruna ve belirtiye yol açmazken bazılarında ise genital siğil oluşumuna neden olmaktadır. Eğer uzun yıllar tedavi edilmez ise kansere dönüşebilmektedir. HPV virüsü cildi, genital bölgeyi, ağzı ve boğazı etkilemektedir. HPV çok büyük oranda cinsel yolla bulaşmaktadır, genital bölgelerin teması ile de bulaşabilmektedir. Pratikte mümkün olmasa da teorikte genital bölge ile temas etmiş havlu gibi eşyalardan da bulaşabildiği söylenmektedir.
İçindekiler
- HPV Nasıl Bulaşır?
- HPV Belirtileri Nelerdir?
- HPV Tanısı Nasıl Konur?
- HPV Tipleri Nelerdir?
- HPV Testi Nasıl Yapılır?
- HPV Tedavisi
- HPV Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
- HPV Tanısı Aldıktan Sonra Ne Yapmalısınız?
- Rahim Ağzı Kanserine Yakalanmamak için Ne Yapılmalı ve Ne gibi Önlemler Alınmalıdır?
- HPV Enfeksiyonu Kaptığımı Nasıl Anlarım?
- HPV Virüslerini Yok Edersek Kanser Olur muyuz?
- Bekar Kadınlara HPV Virüsü Bulaşır mı? Tuvaletlerden HPV Bulaşır mı?
Virüse yakalanmış kişide herhangi bir belirti oluşmayabilmektedir. Belirti vermeyebildiğinden dolayı da doğru sonuca test ile ulaşılmaktadır. Pek çok insanda görülen bu hastalık insanların çoğunda herhangi bir soruna yol açmamaktadır. Ortalama 2 yıl içerisinde gerilemektedir.
Ancak bazıları ise belirli sorunları ortaya çıkarabilmektedir. İlerleyen yıllarda penis, vulva, servikal, vajinal kanserlere neden olabilmektedir. Ayrıca genital siğil sorununu da ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle mutlaka muayene edilmesi gerekmektedir.
HPV Nasıl Bulaşır?
HPV Nasıl Bulaşır? HPV cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Pratikte olmasa da literatürde havlu gibi ortak eşya kullanımından bulaştığını belirten bazı yayınlar vardır. Ancak bu yayınlar kesin kanıt düzeyinde değildir. Bu yüzden HPV cinsel yol ile bulaşmaktadır diyebiliriz. HPV'nin neden olduğu siğil gibi yaralar ciltten cilde temas ile bulaşmaktadır. Ayrıca HPV'nin neden olduğu yaraları ağızda da görmek mümkündür. Cinsel birliktelikte korunmak, çok partnerli olmamak, HPV aşısını yaptırmak bu yüzden çok önemlidir.
Oldukça yaygın bir hastalık olmasına rağmen pek çok kişi HPV olduğunu bilmemektedir. Bunun nedeni ise bazı türlerinin hiçbir şekilde belirti vermemesinden kaynaklanmaktadır. Ancak mutlaka muayene edilmesi ve gerekli kontrollerin yapılması önerilmektedir. Çünkü bu virüs ilerleyen yıllarda kişinin kanser olmasına yol açabilmektedir.
HPV Belirtileri Nelerdir?
HPV belirtileri nelerdir? Herhangi bir belirti vermeden ilerleme gösterebilmektedir. Ancak bazı türleri çeşitli belirtiler ortaya çıkarmaktadır. Bu belirtilerden en sık rastlananı virüs bulaştıktan ortalama 2 ile 6 ay sonrasında çıkan siğillerdir. Kadınlarda da erkeklerde de genital kısımda çıkan siğiller bu hastalığın belirtisidir ve mutlaka kontrol ettirilmesi gerekmektedir. Birçok türe sahip olan bu hastalığın en düşük riskli türleri HPV 6 ve HPV 11’dir. Bu türler siğil oluşumuna neden olmaktadır ve tedavi yöntemleri ile birlikte geçirilebilmektedir.
Hiçbir belirti vermeyen türleri ise yüksek riskli olabilmektedir. Bundan dolayı kontrol ettirilmesi önerilmektedir. Çünkü bu türler ilerleyen yıllarda kanserleşebilmektedir.
HPV Tanısı Nasıl Konur?
HPV tanısı nasıl konur? Genital bölgede çıkan siğillerin kontrol ettirilmesi ve birtakım testlerin uygulanması gerekmektedir. Bu testlerden ilki Pap Smear testi olarak bilinmektedir. Jinokolojik muayene esnasında spekulum dediğimiz bir alet ile vajinadan içeri girerek bir fırça yardımı ile örnek alınmaktadır. Herhangi bir acı hissine yol açmamaktadır. Oldukça kısa süren bir işlemdir.
Bir diğer test ise HPV DNA testidir. Smear ile aynı anda HPV testi için örnek alınabilmektedir ve kişide rahim ağzı kanserine çeviren virüslerin tespiti yapılabilmaktedir. Kolposkopi ise vulva, vajina ve rahmin ışıklı büyüteç ile incelenmesi olarak tanımlanmaktadır.
HPV Tipleri Nelerdir?
HPV tipleri nelerdir? En sık görülen ve düşük riske sahip olan türler HPV 6 ve 11 olarak bilinmektedir. Yüksek riskli tipler arasında ise HPV 16 ve 18 başta olmak üzere pek çok tür bulunmaktadır.
HPV Testi Nasıl Yapılır?
HPV testi kadınlarda smear yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Rahim ağzından bir sürüntü alınmakta ve böylelikle HPV olup olmadığı anlaşılmaktadır. Oldukça kısa ve acısız bir yöntemdir.
HPV Tedavisi
HPV virüsünün etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak virüsün yayılma hızı daha yavaş bir hale getirilebilmektedir. Genital bölgede oluşan siğiller yok edilmekte ve böylelikle cinsel organ daha sağlıklı bir hale getirilmektedir. Ayrıca mutlaka aşısının da olunması önerilmektedir. Eğer düzenli kontroller yapılır ve tavsiyelere uyulur ise birkaç sene içerisinde kendi kendine kaybolabilmektedir.
HPV Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
HPV 16 Tedavisi, HPV 18 tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
HPV vücuttan atılır mı? HPV iyileşir mi? HPV tedavisi nedir? HPV kesin tedavi mümkün mü?
HPV virüsü vücuda girince uzun yıllarca vücutta kalmaktadır. Bazı virüsler ise 6- 24 ay arasında vücuttan kendiliğinden atılabilmektedir.
HPV enfeksiyonu tedavisi yoktur ancak HPV virüsünün neden olduğu lezyonların tedavisi mümkündür. HPV bağışıklık güçlendirici tedavilerin etkinliği kanıtlanmamıştır.
Tarama programları ile HPV virüsünün neden olduğu lezyonları tanıyıp tedavi edelim ki rahim ağzı kanseri olmadan müdahale etmiş olalım.
Erkekte HPV tedavisi aynı şekildedir. HPV erkek testi yoktur.
'HPV için hangi doktora gidilir? Genital siğil için hangi doktora gidilir?' sorusunun cevabı; Genital HPV ve sığil önlem, takip, tedavi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızı öneririm.
HPV Tanısı Aldıktan Sonra Ne Yapmalısınız?
Çok kişinin karşılaştığı bu durum karşısında panik yapmamanızı öneririm. Rahim ağzına KOLPOSKOPİ yöntemi ile bakıp, rahim ağzından şüphelenilen alanlardan biyopsi alınarak, patoloji sonucuna göre kansere neden olabilecek lezyonlar LEEP, Konizasyon gibi yöntemler ile tedavi edilmektedir. Ancak sonrasında takibe devam edilmelidir.
Rahim Ağzı Kanserine Yakalanmamak için Ne Yapılmalı ve Ne gibi Önlemler Alınmalıdır?
Bu soruyu cevaplamadan önce, rahim ağzı kanserinin sebebini bilmemiz gerekmektedir.
Yapılan çalışmalara bakarsak, rahim ağzı kanserinin 90% sebebinin HPV virüsleri, yani Human Papilloma Virüsleri, olduğunu söyleyebiliriz.
**Demek ki HPV kapmazsak %90 ihtimal ile rahim ağzı kanseri olmayız.
O zaman, cinsel birliktelikte kondom ile korunmalıyız. Tek eşli olmaya dikkat etmeliyiz. Cinsel partner sayımızı azaltmalıyız. Rahim ağzı kanser aşısı yaptırmalıyız, ayrıca sağlıklı vücut için dengeli beslendiğimiz, sigaradan uzak, egzersiz ile dolu bir yaşam sürmeliyiz.
HPV Enfeksiyonu Kaptığımı Nasıl Anlarım?
Erkeklerde HPV testi yoktur, yapılmamaktadır. Belki erkekte genital siğil varsa şüphelenip, rahim ağzınızdan HPV testi aldırırsanız anlayabilirsiniz.
Ya da rutin HPV taramaları sırasında HPV pozitifliğiniz tespit edilebilmektedir.
Anormal hücreler kansere ilerlerken bazen kanama ile bulgu verebilmektedir.
HPV Virüslerini Yok Edersek Kanser Olur muyuz?
Tespit edilen 200’den fazla çeşit HPV virüsü olduğunu düşünürsek, akla ilk gelen sorular ''Tüm HPV virüsleri kansere yol açıyor mu? Hepsini yok etmeli miyiz?'' olacaktır.
Yaklaşık 200 çeşit HPV virüsü tespit edilmiştir. Genital kansere neden olan HPV virüslerini (onkojenik HPV virüsleri) 3 kategoriye ayırabiliriz;
Yüksek Riskli Olanlar: HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 33, HPV 35, HPV 39, HPV 45, HPV 51, HPV 52, HPV 56, HPV 58, HPV 59, HPV 68, HPV 73, HPV 82
Orta Riskli Olanlar: HPV 26, HPV 53, HPV 56, HPV 66, HPV 67, HPV 68, HPV 69, HPV 70, HPV 73, HPV 82
Düşük Riskli Olanlar: HPV 6, HPV 11, HPV 40, HPV 42, HPV 43, HPV 44, HPV 54, HPV 55, HPV 61, HPV 62, HPV 64, HPV 70, HPV 71, HPV 72, HPV 81, HPV 84, HPV 87, HPV 88, HPV 90
Bu 200 çeşit HPV virüsünün içerisinde özellikle iki tanesi rahim ağzı kanserinin %70’inden sorumlu tutulmaktadır; Bunlar HPV 16 ve 18 virüsleridir.
Yani yüksek riskli HPV virüslerini yok edersek, özellikle de HPV 16 ve HPV 18 virüslerini yok edersek, %70 oranında kanser olmayız, diyebiliriz.
Bekar Kadınlara HPV Virüsü Bulaşır mı? Tuvaletlerden HPV Bulaşır mı?
HPV virüsü temas yoluyla bulaşmaktadır, elinizde siğil varsa ve genital bölgenize dokunursanız veya havlu ile teorik olarak bulaşabileceği söylenmektedir ancak pratikte bu bulaş yolunun olmadığını düşünmekteyiz.
Bekar kadınlara HPV testi yapılır mı? Önceden cinsel birliktelik yaşamamış kadınlara HPV testi yapılır mı?
Bekar veya önceden ilişkiye girmemiş kadınlara HPV testi yapmamaktayız.
HPV ve Rahim Ağzı Kanseri, konusunda daha fazla bilgi için Doçent Doktor Çiğdem Yayla Abide ile iletişime geçebilirsiniz.
HPV Aşıları Bir Kadını Rahim Ağzı Kanserinden Nasıl Korumaktadır?
Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan bir virüstür. Akla şu soru gelebilir; 'peki o zaman neden Human Papilloma Virüs aşısı çocukluk yaşlarında başlatılmaktadır?'
Bu soruların cevabı tamamen bağışıklık sistemimizin altında yatmaktadır. Aşıya karşı oluşan antikor yanıtının en güçlü olduğu dönem çocukluk dönemidir, özellikle de 11-13 yaş civarında Human Papilloma Virüs aşılarının yapılması önerilmektedir.
Çocuklarda HPV aşısı için ideal yaş 12 yaştır. Ancak sadece bu yaş aralığında değil tabi ki, 12 yaş sonrası istenilen bir yaşta da aşı olabilirsiniz.
Aşı sayesinde vücutta virüse karşı oluşan bu antikorlar, yani askerler, güçlü bir şekilde donanıp, sipere yatıp, düşmanı olan virüsün siperde beklemektedirler. Ne zaman rahim ağzı bu virüsle karşılaşır, onu yok etmek için askerler senelerce beklediği yerden çıkar ve virüsle savaşıp onları yok ederler. Yani aşı birincil koruma sağlamaktadır, aşı profilaktik amaçla yapılmaktadır. Aşı, bulaş olmadan koruma sağlayarak, Human Papilloma Virüs virüsünün neden olacağı kanser ve kanser öncüsü lezyonları azaltmaktadır.
HPV Aşıları Nelerdir? HPV Aşısı Nasıl Yapılmalıdır?
HPV aşısı canlı aşı değildir, rekombinant aşıdır. Piyasada üç çeşit Human Papilloma Virüs aşısı vardır.
İkili Aşı: Human Papilloma Virüs türlerinde 16, 18 HPV tiplerine karşı koruma sağlar.
Dokuzlu Aşı: Ocak 2023 tarihi ile Ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır. Yapılmasını tercih ettiğimiz aşı dokuzlu aşıdır. Human Papilloma Virüs türlerinden HPV 6, 11, 16, 18,31, 33, 45, 52, 58 HPV tiplerine karşı koruma sağlamaktadır.
HPV Aşısı Nereye Yapılmaktadır?
Aşı kas içine yapılmaktadır. Kol veya bacak kasına yapılabilir.
HPV Aşısının Dozları Nasıl Olmalı? HPV Aşısı Doz Aralıkları Nasıl Olmalıdır?
15 yaşına kadar 2 doz şeklinde, 15 yaş sonrası ise; 0., 2., ve 6. Aylar olmak üzere 3 doz şeklinde aşının yapılmasını önermekteyiz.
HPV Aşısı Erkek Çocuklara da Yapılmalı mıdır?
9 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklarına aşı yapılması önerilmektedir.
HPV Aşısı İçin Maksimum Yaş Sınırı Var mıdır? Aşı Kaç Yaşına Kadar Yapılabilmektedir?
Aşı için son yaş sınırı yoktur, 26 yaşına kadar yapılan aşının etkinliğinin kanıtlanmış olması ile beraber herhangi bir yaşta da aşı olabilirsiniz. Ben de hastalarıma aşıyı önermekteyim ve yapılmamış ise 45 yaşına kadar yapılmasını öneriyorum.
Rahim Ağzı Ameliyatla Alınan Bir Kadının, Aşı Olması Gerekli midir?
Vulva dediğimiz genital cilt bölgesinde ve vajende de virüsün bazı tipleri kansere neden olabilmektedir. Ancak burada izlenen kanserler çok nadir görülmektedir. Bu yüzden buradaki kanserlerin oluşmasını önlemek için aşı önerilmemektedir. Ancak belirtmem gerekir ki bu hastalara aşı yapılmasının da bir zararı yoktur.
Virüsü Kaptıktan Sonra HPV Aşısı Yapmak Faydalı mıdır?
Genital siğiller gibi lezyonları tedavi etmekte aşılar faydalı değildir çünkü aşıdaki amaç virüs hücreye girmeden ona müdahale etmektir. Örneğin tür 16 pozitif ise, aşı tür 18 virüsüne karşı koruma sağlayabileceği için yapılması önerilmektedir. Yani aşının içeriğindeki bir virüsü kapmadıysanız ona karşı aşı sizi korur. HPV aşıları mevcut HPV enfeksiyonunu tedavi etmemektedir ancak bazı tedaviye dirençli rahim ağzı kanseri öncülü lezyonların varlığında yine bağışıklığı artırmak için HPV aşılarının yapılması önerilmektedir.
Cinsel Birliktelik Sonrası HPV Aşısı Yapılabilir mi?
Evet cinsel birliktelik sonrası Human Papilloma Virüs aşısı yapılabilir. Ancak mevcut HPV virüsünü veya yapmış olduğu lezyonu tedavi etmemektedir.
HPV Aşısı Öncesi Smear (Smir) veya HPV Testi Yaptırmaya Gerek Var mıdır?
Aşı öncesi herhangi bir test yaptırmaya gerek yoktur.
HPV Aşısı Ne Kadar Süre Koruma Sağlamaktadır?
En az 10 yıl aşının koruyuculuğu devam etmektedir, sonrasında yine koruyuculuğun devam ettiği düşünülmektedir.
HPV Aşısının Yan Etkisi Var mıdır?
En sık görülen yan etkiler; Aşı yerinde kızarıklık, hafif şişlik ve hafif ağrıdır. Yapılan çalışmalarda aşının ciddi bir yan etkisi izlenmemiştir.
Hamileler HPV Aşısı Yaptırabilir mi? HPV Aşısı Hamile Kadınlara Yapılabilir mi?
Her ne kadar gebelik bilinmeden aşı yapılan kadınların bebeklerinde anomali tespit edilmemiş olsa da gebelere Human Papilloma Virüs aşısı yapılmasını önermemekteyiz.
İstanbul HPV Aşısı Fiyatı Nedir? HPV Aşısını Devlet Karşılıyor mu? HPV İstanbul’da Nerede Yapılır?
Aşı SGK (sosyal güvenlik kurumu) karşılamamaktadır. Ücretli bir aşıdır. Aşıyı yapan hastaneler, klinikler veya muayenehanelere göre fiyatı farklılıklar gösterebilmektedir. İstanbul HPV Aşısı hakkında bilgi ve randevu için Doçent Doktor Çiğdem Yayla Abide ile iletişime geçebilirsiniz.
HPV Hangi Hastalıklara Neden Olur?
HPV enfeksiyonu bulaş yerine bağlı olarak bazı hastalıklara neden olabilir. Bunlar;
- Rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonlara (CIN1, CIN2, CIN3),
- Rahim ağzı kanserine (Rahim ağzı kanserinin %90-99 sebebi HPV'dir),
- Vajina kanserine (%65 sebebi HPV'dir),
- Vulva (Dış genital bölge) kanserine veya öncülü lezyonlara (vulva kanserinin %50 sebebi HPV virüsleridir),
- Anüs kanserine (Anal kanserin %90 sebebi HPV virüsleridir),
- Siğillere (genital bölge, ağız, ses tellerinde),
- Orofarenks kanserine (boğaz, gırtlak kanseri), (%45-90 sebebi HPV virüsleridir)
- Penis kanserine neden olabilmektedir.
HPV’nin Bir Tedavisi Var mı? Vücuttan Bir Şekilde Atılması Mümkün mü?
Cinsel aktif çoğu kadında HPV virüsü vardır bu yüzden HPV bir şekilde sizde tespit edildiyse panik yapmamanızı öneririm. HPV pozitif olan her 10 kadının 9'u, ilk 2 yıl içerisinde bağışıklık sistemine bağlı olarak virüsü vücudundan atacaktır. Geri kalan için ise kalıcı enfeksiyon varlığı açısından takibe devam edilmelidir.
Rahim ağzında HPV pozitifliği durumunda öncelikli olarak HPV tipi çok önemlidir. HPV virüsünün tespit edilmesi kanser veya öncüsü lezyonların kesin olduğunu göstermez. Bu yüzden yüksek riskli HPV varlığında tanı amaçlı kolposkopi ve biyopsi yapmak gerekmektedir. Biyopsi sonucunda CIN2, CIN3 gibi kanser öncüsü lezyonlar rapor edildi ise konizasyon dediğimiz ameliyat ile rahim ağzının bir kısmı çıkarılıp tedavi yapılmalıdır. Bu tedavideki amacımız HPV virüsünü yok etmek değil, HPV virüsünün neden olduğu yaraları temizleyip rahim ağzı kanserine ilerlemesini önlemektir. HPV virüsünü yok ettiği bilinen kesin bir tedavi yoktur.
Takviye vitaminler, sağlıklı beslenme, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durarak bağışıklık sisteminizi güçlendirmenizi ve yaptırmadı iseniz HPV 9'lu aşı yaptırmanızı öneririm. Bazı takviye vitamin desteğinden faydalanabilirsiniz.
Genital bölgenizde siğil varsa, siğiller tam olarak geçmeden partneriniz ile cinsel birliktelik önermemekteyiz. Siğillerin bulaşma yolu direk temastır. Siğiller kanser açısından düşük riskli guruptur. Sizi ciddi bir riske sokmamaktadır. Ancak tedavi edilmesi gerekmektedir. Siğil tedavisi koter ile yakma şeklinde, lazer, kriyoterapi ve ilaç tedavisi şeklinde yapılabilmektedir.
Erkeklerin HPV Aşısı Yaptırması Gerekiyor mu?
Erkeklerin de aşı olmasını önermekteyiz.
HPV Erkeklerde de Kansere Neden Oluyor mu?
HPV virüsü erkeklerde penis ve boğaz, gırtlak kanserine neden olabilmektedir. Ayrıca erkekler virüsü kadınlara bulaştırarak kadınları enfekte edebilmeleri nedeniyle erkeklerin HPV enfeksiyonu kapmaları engellenirse kadınlara da HPV bulaşması büyük oranda engellenecektir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Rahim kanseri, meme, akciğer ve kalın bağırsak kanserinden sonra en sık görülen dördü…
Devamını OkuHisteroskopi, vücutta büyük bir kesi yapılmasına gerek kalmadan gerçekleştirilen bir …
Devamını OkuGenital siğil hem kadınlarda hem erkeklerde görülen ve HPV virüsünün sebep olduğu bir…
Devamını Oku